Hem » Bästa barnvagnen 2024 – Bäst i test

Bästa barnvagnen 2024 – Bäst i test

bäst i test barnvagnar - Bästa barnvagnen

Dags att köpa barnvagn? Vi testar och tar fram den bästa barnvagnen till dig. Att ge sig in i barnvagnsdjungeln kräver en hel del kunskap, särskilt som förstagångsförälder. Testlabbet.nu har gått igenom tillgängliga tester och kommit fram till både vinnaren! Den mest allrounda barnvagnen och även den mest prisvärda vagnen – budget vinnaren!

Många tar för givet att barnvagnar som man säljer i Sverige är godkända och säkra barnvagnar men det stämmer inte. Det finns inte någon oberoende myndighet som testar barnvagnarna innan de kommer ut på marknaden. Ansvaret för att en barnvagn uppfyller kraven ligger helt på tillverkaren. Vi tar fram godkända och säkra vagnar från de bästa tillverkarna då du kan känna dig trygg med något av de här valen vi presenterar.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Bäst i test – Bästa barnvagnen

SnabbgenomgångProduktRatingKöp hos
Bäst i test
Bästa valet bäst i test barnvagnar
Bugaboo Fox 5
 • Bästa barnvagnen premium
9.6
Bäst allround
Bästa barnvagnen test alternativ vinnare
Britax Smile 5Z
 • Bäst allround
9
Bästa budgetval
Bästa budget barnvagnen
Emmaljunga NXT60
 • Bästa budgetval
8.8

Tips inför barnvagnsköp & annan info:Vinnaren – den bästa barnvagnen är

Bugaboo Fox 5

8.5Betyg

Bugaboo Fox uppdaterades till Fox 5 och det blev tydligt att Bugaboo gör sin hittills största uppdatering av en barnvagnsmodell. Fox 5 har nu så många förbättringar och bjuder på en minst sagt omfattande uppdatering, något som är ganska ovanligt att se bland dagens barnvagnar. De mest väsentliga förändringarna handlar om vagnens chassi och om sittdelsramen. Den får även en ny framgaffel och funktionsknapparna är nu i grått istället för i vitt. Även handtaget är omgjort och nu finns en ensam spärr -den enda man behöver trycka in för att justera höjden på handtaget för att fälla ihop vagnen. Det blir en stor förbättring jämfört med tidigare.

Fördelar

 • Överlägsen komfort
 • Stora punkteringssäkra hjul
 • Stadig och lätt, enkel att köra och styra med en hand
 • Finns en uppsjö med passande tillbehör

Nackdelar

 • PrisetBästa allround barnvagnen

Britax Smile 5Z – bästa allround valet

8.5Our Score

Smile 5Z är en utmärkt duovagn för hela barnvagnsperioden. Man använder den som liggdel eller med en mjuklift i sittdelen. Liggdelen är ombonad och vindtålig om vintern, man kan om sommaren öppna upp både klädsel och sufflett för bättre ventilation. Liggdelen klickar man lätt av från chassit om man vill bära den med sig. Den har även punkteringsfria hjul.
En viktig uppdatering av Britax Smile 5Z är att man nu smidigt fäller ihop vagnen med bakåtvänd sittdel. För att göra det trycker man in knappen på fotstödets kant, trycker sitsen framåt och fäller sen chassit. Oavsett hur sittdel är positionerad är Smile 5Z halvklumpig att hantera när den är ihopfälld. Det är dock den enda nackdelen på en i övriga avseende mycket välkonstruerad och prisvärd duovagn, som funkar för nästan alla lägen och alla barnfamiljer. Ett minus är att Britax fortfarande inte har en egen ståbräda.

Fördelar

 • Kör stabilt på olika underlag
 • Anpassad även för när barnet växer och blir större
 • Kan fälla den med sittdel åt valfritt håll
 • Stor sufflett

Nackdelar

 • Ingen eget ståbräda
 • Klumpig när den är ihopfälld

Bästa barnvagnen -Budget

Emmaljunga NXT60 -bästa budgetval

8.5Our Score

Emmaljunga har gjort det igen och levererar en väldigt bra barnvagn. Denna uppdaterade modell av Emmaljunga har i princip allt du kan önska i en barnvagn. Genomgående hög komfort, tåliga däck, hög maxvikt, möjlighet att anpassa delar och utformning efter behov.
Det är en given favorit i vår bok, vagnen är kompakt uppfälld och ihop-fälld. Man kan göra den superkort och är perfekt för små lägenheter, trånga hissar och andra små utrymmen. Den har körkänsla som vilken stor duovagn som helst, med ett bra rull och en lättsvängdhet som verkligen bjuder in till att hela promenaden ska bli så smidig som möjligt. Priset man får betala för en komplett NXT60 duo är, i mina ögon, riktigt bra och då får man en riktig kvalitetsvagn för pengarna.

Fördelar

 • Hög komfort
 • Smidig att använda i små utrymmen
 • Kvaliteten
 • Priset

Nackdelar

 • Små hjul

Se även gärna vårt test på bästa madrassen för ryggen eller hur man rengör sina glasögon bäst.

Vi har även ett stort bäst i test av dammsugare och även vilken som är bästa skrivare.

Allmänt om barnvagnar:

Duo-/kombivagnen är, som du säkert har förstått, en kombination av ligg- och sittvagnar. Sätet kan man alltså justera så att man kan använda barnvagnen från det att barnet är fött tills man inte längre behöver åka runt i en barnvagn. Duo barnvagnen har separata sitt- och liggdelar man använder efter behov, och kombivagnen består istället av en barnvagn med en bärbar babylift.

Underlaget spelar roll 

När du väljer en barnvagn är det viktigt att tänka på vilket underlag man kör vagnen på. Hjulen spelar trots allt en viktig roll när det gäller stabilitet och säkerhet, men också för plånbokens skull.  

Plasthjul slits ganska snabbt, vilket gör att man måste byta ut dem efter något år. EVA-hjul sladdar lätt när snön har lagt sig, vilket man gärna ska undvika. Vissa hjul är fasta och andra är svängbara, vilket man också bör tänka igenom innan man genomför sitt nya köp.  Handtaget är viktigt 

En annan viktig faktor att tänka på innan du köper en vagn är att välja ett handtag som fungerar för dig. Du vill kunna bege dig ut på långa promenader med barnvagnen utan problem. Helst ska du välja en vagn med knäleds- eller teleskophandtag eftersom du med dessa kan justera höjden så att den passar dig ergonomiskt.

Hitta den bästa barnvagnen för dig och ditt barn 

Barnvagnar är dyra inköp, men de är också en investering som man ska använda i många år framöver. De är trots allt viktiga verktyg för att ditt barn ska få frisk luft, men även för att du ska få in motion i din vardag.

Tips inför barnvagnsköpet

Många tar för givet att barnvagnar som man säljer i Sverige är godkända och säkra barnvagnar men det stämmer inte. Det finns inte någon oberoende myndighet som testar barnvagnarna innan de kommer ut på marknaden. Ansvaret för att en barnvagn uppfyller kraven ligger helt på tillverkaren. Testa vagnen noggrant innan du bestämmer dig för vilken vagn du skall ha då det trots att vagnen är godkänd enligt europeisk standard inte är säkert att barnvagnen är säker.

Här har du några punkter du bör tänka på vid köp av en barnvagn:

 • Ett huvudstopp ska finnas på sittvagnar som man kan fälla till plant läge. Detta för att förhindra att barnet kan glida ut mellan ryggstödets övre del och suffletten.
 • Säkerställ att ett handtag som är reglerbart inte kan gå av vid belastning.
 • Försäkra dig om att låsanordningen som håller fast sitt- eller liggvagnen i chassit är säkert och inte går upp av misstag.
 • Fokusera inte endast på liggdelen utan kontrollera även att sittdelen som man ofta skall använda under flera år är bekväm och funktionell.
 • Märkningen ”EN1888” står för europeisk standard och om vagnen saknar den bör du vara skeptisk.
 • Tänk igenom i vilken miljö / på vilket underlag ni kommer att köra vagnen mest. Detta påverkar vilka hjul ni bör välja (se nedan).
 • Vagnen ska vara enkel att fälla ihop men samtidigt skall där finnas en bra och säker spärr så att barnvagnen inte fäller ihop sig av misstag.
 • Varukorgen kan verka oviktig men om du ofta handlar med vagnen eller om du har mycket saker som skall med på turerna så är det viktigt att stämma av både storlek och hur mycket vikt den tål.
 • Barnvagnen ska ha broms som helst bromsar två hjul samtidigt.
 • Om hjulen är avtagbara så ska du kontrollera så att de sitter fast ordentligt så att de inte lossnar om du kör emot en trottoarkant eller liknande.

Tänk även på att vagnen ska vara bekväm att köra och skön för barnet att åka i. Är ni långa så ska ni även kontrollera så att avståndet mellan handtag och underrede är tillräckligt långt så att ni inte sparkar i vagnen när ni går.Historia & annan fakta:

Det har funnits vagnar för att flytta på små barn med sedan länge. Men det var först på 1920-talet som massproduktionen kom igång. Med massproduktionen kom också bättre priser och fler hade råd att köra barnvagn och barnvagnen blev en allemansrätt. De tidigaste barnvagnsmodellerna som såg ut mer som de vi har idag var i grund och botten flätade korgar med hjul.

Det kan bli mycket varmt i en barnvagn

Då och då kommer larmen om barnvagnar som blir för varma. Det kan bli omkring 25 grader utomhus men i en barnvagn som är stängd med tyg kan det bli över 30 grader varmt! Det kan innebära en livsfara för det lilla barnet som inte kan säga till om att det är svettigt och har svårt att andas.

Sufflett eller barnvagnsgardin

Tyget som du kan dra i och använda som solskydd kallar man för sufflett. Suffletter är dock inte alltid perfekta och de kan vara alltför korta då solen står lågt. Då kan det vara bra att man använder det som man kallar för barnvagnsgardin och som når längre ner för att se till att vagnen blir helt avskärmad.

Fempunktsbältet ger hög säkerhet

När du ser på en barnvagn ska du alltid notera hur bältet är uppbyggt. Fempunktsbältet ger ett bra skydd eftersom det kan hålla emot både överkropp och underkropp. Men det ska förstås vara byggt för att barnet inte ska kunna öppna det i första taget.

Framåtvänd eller bakåtvänd barnvagn

Det här är ett ämne som förtjänar sin egen artikel. Det diskuteras en hel del om man ska ha barnet framåtvänd där de inte ser föräldern som skjuter på vagnen. Eller tvärtom, bakåtvänt så att de ser den vuxna som går bakom vagnen. Det finns studier som hävdar att barn som sitter framåt upplever mer oro och att de till och med sover sämre.

Det här är ingen regel. Lösningen kan vara en barnvagn som man kan justera. Du kan ställa in den åt det håll som passar dig och ditt barn allra bäst.

Det kan bli många barnvagnar – viktigt att välja bästa barnvagnen för dig

Det är mycket vanligt att familjer byter barnvagn vid flera tillfällen. Särskilt när det finns flera barn i familjen. Liggvagnen som kan göras om till sittvagn kanske inte blir optimal när barnet är lite äldre och då kommer en smart sulky in i bilden.

Varukorgen under vagnen är viktig

Det här är något som den som vill köpa barnvagn ofta glömmer bort. Man tänker inte på hur irriterande det kommer att bli med en varukorg som inte har plats och som inte klarar tyngden av några matvaror från butiken.

Det kan bli mycket varmt i en barnvagn

Då och då kommer larmen om barnvagnar som blivit för varma. Det kan vara omkring 25 grader utomhus men i en barnvagn som man stänger till med tyg blir det över 30 grader varmt! Det kan innebära en livsfara för det lilla barnet som inte kan säga till om att det är svettigt och svårt att andas.

Sufflett eller barnvagnsgardin

Tyget som du kan dra i och använda som solskydd kallar man för sufflett. Suffletter är dock inte alltid perfekta och de kan vara alltför korta då solen står lågt. Suffletter är dock inte alltid perfekta och de kan vara alltför korta då solen står lågt. Då kan det vara bra att man använder det som man kallar för barnvagnsgardin och som når längre ner för att se till att vagnen blir helt avskärmad.

Fempunktsbältet ger hög säkerhet

När du ser på en barnvagn ska du alltid notera hur bältet är uppbyggt. Fempunktsbältet ger ett bra skydd eftersom det håller emot både överkropp och underkropp. Men det bör förstås vara gjort för att inte kunna öppnas i första taget av det lilla barnet.

Framåtvänd eller bakåtvänd barnvagn

Det här är ett ämne som förtjänar sin egen artikel. Det diskuteras en hel del om barn ska sitta framåtvända där de inte ser föräldern som skjuter på vagnen. Eller tvärtom, bakåtvänt så att de ser den vuxna som går bakom vagnen. Det finns studier som hävdar att barn som sitter framåt upplever mer oro och att de till och med sover sämre.

Det här ingen regel. Lösningen är en barnvagn som går att justera. Du kan ställa in den åt det håll som passar dig och ditt barn allra bäst

Rejäla hjul krävs för skogs-promenader: Det finns barnvagnar med hjul som fungerar bra i skogen. Det ska dock vara rejäla hjul och så ska vagnen ha god stötdämpning så att barnet inte tycker att det är obehagligt.

Svenska barnvagnar

Ett klassiskt svenskt märke för barnvagnar är Emmaljunga. De började tillverka sina barnvagnar år 1925 och är fortfarande igång. Emmaljunga tillhör de märken som anses producera de allra bästa barnvagnarna.

Det är tillverkaren som har ansvaret för konstruktionen: Ansvaret för att barnvagnar tillverkas i enlighet med de krav som ställs ligger på tillverkaren. Väl värt med andra ord att köpa barnvagn från en seriös tillverkare.

Tre hjul eller fyra: Barnvagnar med tre hjul är enkla att navigera med. De kan passa mycket bra när du ofta är ute och går i staden. Dessutom kan de passa bra när du vill ge dig ut och jogga med barnvagnen. Barnvagnar med fyra hjul kan också vara enkla att manövrera. De är för det mesta mer robusta än barnvagnar med tre hjul. När barnvagnarna började säljas i större skala var ett säljargument att barn mår bra av att få mer frisk luft vilket de givetvis fick genom att komma ut i vagnen.

Sova utomhus är bra: Det har visat sig att barn som sover utomhus en stund på dagen sedan sover bättre på natten. Detta blir enkelt att ordna med om du har en bra barnvagn.

Se även våra andra tester – Hur rengör man sina glasögon bäst?,vilken kaffekokare som blev testvinnare eller bästa stekpannan.


Svenska länkar

Lägg till din länk på Toppenlankar.se – Massor av länkar inom alla kategorier

Svenska Länkkatalogen – länkguide

Blogs Directory

D.N.2.I Directory

Thales Directory

Draco Free General Web Directory

Diverse länkar

Last Updated on februari 10, 2024 by Patrik

Rulla till toppen