Hem » Riskokare bäst i test 2024 – Riskokare som är bra på riktigt

Riskokare bäst i test 2024 – Riskokare som är bra på riktigt

Riskokare bäst i test

Riskokare har blivit en oumbärlig köksapparat för många hushåll världen över. Här går vi igenom varför riskokare är så populära, hur de fungerar och vad man bör tänka på när man väljer en. Vi tar fram vilken riskokare som är bäst i test samt vilken som är bästa budgetval.

Vi har gått igenom vilka riskokare det finns på marknaden och vill samtidigt passa på att varna för att det finns många som inte är bra. Många billiga kokare håller inte måttet och det finns flera konsument recensioner om ris som bränner fast eller maskiner som kokar över eller som går sönder efter en kort tids användning.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Riskokare bäst i test – I denna guide:

Yum Asia Sakura
BÄST I TEST
Yum Asia Sakura

Yum Asia Sakura levererar ett imponerande resultat med sitt avancerade Fuzzy Logic-system som justerar matlagningstemperaturen och tiden för att säkerställa perfekt tillagat ris. Riset blir jämnt kokt och fluffigt oavsett vilken typ av ris du använder. Höga konsumentbetyg på 4,7/5

Yum Asia Panda
BÄSTA LILLA
Yum Asia Panda

Yum Asia Panda riskokare är ett fantastiskt val för mindre hushåll eller ensamstående som vill ha en pålitlig och effektiv riskokare. Dess kompakta design, användarvänliga funktioner och avancerade teknologi gör den till en vinnare. Höga konsumentbetyg på 4,7/5

Russel Hobbs 27030-56
BÄSTA BUDGETVAL
Russel Hubbs 27030-56

Russell Hobbs 27030 riskokare är ett utmärkt val för medelstora hushåll som vill ha en enkel, effektiv och mångsidig riskokare för att koka ris och andra livsmedel till ett mycket bra pris. Den når inte upp till samma kapacitet och mångsidighet som våra andra i testet men till det här priset så är den svårslagen. Höga konsumentbetyg på 4,3/5

1. Yum Asia Sakura – Bäst i test

Yum Asia Sakura

Sakura har en elegant och modern design som passar väl in i de flesta kök. Byggkvaliteten är robust med en solid plast- och metallkonstruktion. Inner-skålen är belagd med en högkvalitativ non-stick beläggning som gör rengöringen enkel och förhindrar att riset fastnar. Dess kompakta storlek gör att den inte tar upp för mycket plats på köksbänken.

Sakura erbjuder ett brett utbud av matlagningsprogram som vitt ris, brunt ris, snabbkok, ångkokning, gröt och kakbakning. Den har också en ”jasmin” inställning specifikt för jasminris som är en unik funktion som inte finns i många andra modeller.

Med en kapacitet på upp till 1,5 liter okokt ris (vilket motsvarar cirka 8 koppar) så är den lämplig för både små och medelstora hushåll. Den kan enkelt hantera allt från en enkel middag för två till en festmåltid för flera personer.

Den har en lättläst LED-display som tillsammans med touch kontroller gör den mycket användarvänlig. Displayen visar tydligt matlagningstiden och vilken funktion som är aktiverad och det gör det enkelt att övervaka matlagningsprocessen.

Timerfunktion är praktisk och låter dig förinställa när du vill att riset ska vara färdigt. Den automatiska varmhållnings-funktionen håller riset varmt och redo att serveras utan att överkoka det.

Vad gör att den här riskokaren sticker ut från mängden?

Yum Asia Sakura levererar imponerande prestanda med sitt avancerade Fuzzy Logic-system som justerar matlagningstemperaturen och tiden för att säkerställa ett perfekt tillagat ris. Riset blir jämnt kokt och fluffigt oavsett vilken typ av ris du använder. Den snabba matlagningsinställningen är särskilt användbar när du har bråttom och ändå vill ha välkokt ris.

Den medföljande måttkoppen och ris-sleven är praktiska tillägg som gör riskokningen ännu enklare. Att rengöra riskokaren är också enkelt tack vare den non-stick belagda inner-skålen och avtagbara ångventilen.

Yum Asia Sakura ligger i mellanklassens priskategori och erbjuder ett utmärkt värde för pengarna med tanke på dess många funktioner och pålitliga prestanda. Den är ett bra val för dem som vill köpa en högkvalitativ riskokare som kan göra mer än bara koka ris.

Sammanfattning

Yum Asia Sakura riskokare är ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna kockar. Dess eleganta design, användarvänliga funktioner och imponerande prestanda gör den till ett mycket bra tillskott i köket. Oavsett om du behöver perfekt kokt ris för vardagsmiddagar eller vill experimentera med andra maträtter så levererar Sakura.

Sakura har mycket höga konsument betyg som ligger på 4,7/5 hos Amazon med över 4000 konsumenter som har betygsatt den.

Fördelar:

 • Många matlagningsprogram
 • Användarvänlig LED-display och touch kontroller
 • Högkvalitativ non-stick inner skål
 • Timer- och varmhållningsfunktion

Nackdelar:

 • Något högre pris jämfört med grundläggande modeller

2. Yum Asia Panda – Bästa lilla riskokaren

Yum asia panda

Yum Asia Panda är en kompakt och effektiv riskokare som är designad för att leverera perfekt kokt ris. Den är mindre till storleken på 0,63 liter vilket ger ca 3,5 koppar ris.

Panda har en kompakt och stilren design som passar bra i mindre kök eller för dem med begränsat utrymme. Den har en robust konstruktion med en hållbar plast- och metallfinish som ger ett modernt utseende. Inner skålen är tillverkad av non-stick material av hög kvalitet som gör rengöringen enkel och riset slipper fastna.

Panda erbjuder flera matlagningsprogram som vitt ris, brunt ris, snabbkokning, gröt och ångkokning. Den har också specifika inställningar för sushi- och jasminris som är en sällsynt funktion i denna prisklass.

Med en kapacitet på 0,63 liter som motsvarar cirka 4 koppar okokt ris så är den idealisk för små hushåll eller ensamstående. Den är perfekt för dagligt bruk och hanterar enkelt mindre portioner utan att kompromissa med kvaliteten.

Den digitala LED-displayen är lätt att läsa och de intuitiva knapparna gör det enkelt att välja rätt program och inställningar. Detta gör den mycket användarvänlig även för den som inte är tekniskt kunnig.

Panda har även en timerfunktion som låter dig för-inställa när du vill att riset ska vara färdigt. Dessutom har den en varm hållnings-funktion som håller riset vid optimal temperatur tills det är dags att äta.

Hur bra är den att använda?

Yum Asia Panda levererar hög prestanda med hjälp av sin avancerade Fuzzy Logic-teknologi som automatiskt justerar matlagningstiden och temperaturen för att säkerställa att riset blir bra. Resultatet är ett välkokt ris som blir bra oavsett vilken sort du använder och kan skötas lätt fast man inte är teknisk lagd.

Innerskålen med non-stick-beläggning och den avtagbara ångventilen gör rengöringen snabb och enkel. Dess kompakta storlek gör den också lätt att förvara när den inte används. Yum Asia Panda är prisvärd och erbjuder utmärkt värde för pengarna. Trots sin mindre storlek och lägre pris erbjuder den många av de funktioner och fördelar som finns hos dyrare modeller.

Yum Asia Panda riskokare är ett fantastiskt val för mindre hushåll eller ensamstående som vill ha en pålitlig och effektiv riskokare. Dess kompakta design, användarvänliga funktioner och avancerade teknologi gör den till en vinnare. Oavsett om du behöver perfekt kokt ris för en enkel middag eller vill utforska andra matlagningsmöjligheter så levererar Panda utmärkt resultat.

Fördelar:

 • Kompakt och utrymmeseffektiv design
 • Mångsidiga matlagningsprogram inklusive sushi- och jasminris
 • Användarvänlig LED-display och intuitiva kontroller
 • Högkvalitativ non-stick innerskål
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Begränsad kapacitet som inte är idealiskt för större hushåll

3. Russel Hubbs 27030 – Bästa budgetval

Russel Hubbs

Russell Hobbs 27030-56 är en praktisk och effektiv riskokare designad för att leverera perfekt kokt ris och andra ångkokta rätter. Det är en väldigt prisvärd kokare, bättre riskokare till det här priset är svårt att hitta.

Hobbs 27030 har en enkel men elegant design med en borstad rostfri och vit stålfinish som ger den ett modernt och snyggt utseende. Den är robust byggd och känns hållbar och det är en viktig faktor för långvarig användning. Innerskålen har en non-stick-beläggning som underlättar rengöringen och förhindrar att riset fastnar.

Denna riskokare är inte bara begränsad till ris. Förutom att koka vitt och brunt ris så kan den också användas för att ångkoka grönsaker och andra livsmedel. Den medföljande ångkorgen gör det enkelt att tillaga en komplett måltid med minimal ansträngning.

Med en kapacitet på 1,4 liter som motsvarar cirka 6 koppar okokt ris så är den idealisk för medelstora hushåll. Detta gör den perfekt för familjemiddagar. Den har en enkel av/på-knapp och automatiska funktioner för att hålla riset varmt när det är färdigt. Det finns inga komplicerade kontroller eller inställningar och det gör den lätt att använda även för nybörjare.

Innerskålen och ångkorgen är både löstagbara och diskmaskinssäkra och det gör rengöringen snabb och enkel.

Lätt eller krånglig att använda?

Den levererar pålitlig prestanda med konsekvent kokt ris som är jämnt och fluffigt. Den automatiska varmhållningsfunktionen säkerställer att riset håller sig varmt och serveringsklart utan att bli överkokt eller torrt. Ångkokningsfunktionen fungerar bra för grönsaker och gör att de behåller sin färg, smak och näring.

Riskokaren är mycket användarvänlig och det finns inga krångliga menyer eller inställningar att navigera. De löstagbara delarna och non-stick-beläggningen gör också rengöringen mycket enkel.

Den erbjuder extremt bra värde för pengarna. Med tanke på dess kapacitet och mångsidighet är den prisvärd och ett utmärkt alternativ för familjer och större hushåll.

Sammanfattning

Russell Hobbs 27030 riskokare är ett utmärkt val för medelstora till stora hushåll som vill ha en enkel, effektiv och mångsidig riskokare för att koka ris och andra livsmedel. Dess robusta design, användarvänliga funktioner och pålitliga prestanda gör den till ett bra val. Oavsett om du behöver perfekt kokt ris för en familjemiddag eller vill ångkoka grönsaker så levererar den det den ska.

Fördelar:

 • Stor kapacitet lämplig för medelstora hushåll
 • Många matlagningsalternativ inklusive ångkokning
 • Enkel och användarvänlig design
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Löstagbara och diskmaskinssäkra delar

Nackdelar:

 • Inga avancerade matlagningsprogram
 • Endast grundläggande kontroller och kan sakna flexibilitet för vissa användare

Köpguide inför köp av riskokare

Att välja rätt riskokare kan vara en utmaning med tanke på de många olika modeller och funktioner som finns på marknaden. Här är en köpguide som hjälper dig att förstå vad du bör tänka på när du köper en riskokare.

Storlek

Kapaciteten på en riskokare är en av de viktigaste faktorerna att överväga. Kapaciteten mäts vanligtvis i koppar okokt ris. Tänk på följande:

 • Liten kapacitet (2-4 koppar): Lämplig för ensamstående eller par.
 • Medelstor kapacitet (5-7 koppar): Passar för små familjer.
 • Stor kapacitet (8-10+ koppar): Idealisk för stora familjer eller för dem som ofta har gäster.

Matlagningsprogram

Moderna riskokare erbjuder en rad olika matlagningsprogram och funktioner. Här är några vanliga funktioner att titta efter:

 • Flera matlagningsprogram: Möjlighet att tillaga olika typer av ris (vitt, brunt, sushi, jasmin) samt andra rätter som gröt, soppor och ångkokning.
 • Snabbkokningsläge: För snabb tillagning när du har bråttom.
 • Fuzzy Logic: En teknologi som automatiskt justerar matlagningstiden och temperaturen för att ge bästa resultat.
 • Varma hållning: Håller riset varmt och serveringsklart efter tillagning.
 • Timerfunktion: Gör det möjligt att förinställa när riset ska vara klart.

Lättanvänd

En bra riskokare bör vara enkel att använda. Tänk på följande aspekter:

 • Intuitiva kontroller: Tydliga och enkla kontroller och menyer.
 • LED-display: En tydlig display som visar matlagningstiden och status.
 • Löstagbara delar: Innerskål och andra delar som är lätta att ta bort och rengöra, helst diskmaskinssäkra.

Kvalitet

Byggkvalitet och material påverkar dess hållbarhet och prestanda:

 • Innerskålens beläggning: En non-stick-beläggning underlättar rengöring och förhindrar att riset fastnar.
 • Yttermaterial: En hållbar och robust konstruktion, helst i rostfritt stål eller högkvalitativ plast.
 • Lock och ångventil: Ett tättslutande lock och effektiv ångventil är viktiga för att förhindra överkokning och bibehålla ångan.

Vilken prisklass?

Prisintervallet kan variera kraftigt beroende på märke och funktioner:

 • Budgetmodeller: Enkla riskokare med grundläggande funktioner, lämpliga för dem som inte har avancerade krav.
 • Mellanklassmodeller: Erbjuder fler funktioner och bättre byggkvalitet.
 • Premium-modeller: Avancerade funktioner som Fuzzy Logic, fler matlagningsprogram och högkvalitativa material.

Läs igenom recensioner

Att läsa recensioner och undersöka olika märken kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut:

 • Recensioner: Kolla vad andra användare säger om prestanda, hållbarhet och användarvänlighet.
 • Märken: Välkända märken som Zojirushi, Tiger, Yum Asia och Russell Hobbs har generellt ett gott rykte för kvalitet och pålitlighet.

Extra funktioner

Vissa riskokare erbjuder ytterligare funktioner som kan vara användbara:

 • Ångkorg: För ångkokning av grönsaker och fisk.
 • Slow cooking: Möjlighet att använda riskokaren som en långsamkokare.
 • Grötfunktion: För att laga gröt och andra frukosträtter.

Slutsats

Att välja rätt handlar om att hitta en modell som passar dina behov och din budget. Genom att tänka på kapacitet, funktioner, användarvänlighet, byggkvalitet, pris och läsa recensioner kan du hitta den bästa modellen för dig. En bra riskokare kan göra matlagningen enklare och roligare, och säkerställa att du alltid får perfekt kokt ris varje gång.

Vad kan man använda en riskokare till?

En riskokare är en mångsidig köksapparat som kan användas till mycket mer än bara att koka ris. Här är några av de många användningsområdena för en riskokare:

Koka olika typer av ris

 • Vitt ris: Standardinställningen för de flesta.
 • Brunt ris: Kräver längre tillagningstid och många riskokare har en särskild inställning för detta.
 • Sushi- och jasminris: Vissa modeller har specifika inställningar för dessa typer av ris för att säkerställa rätt konsistens och smak.
 • Arborio ris: För risotto, där en krämig konsistens behövs.

Ångkoka olika grönsaker och även fisk

Många modeller kommer med en ångkorg, vilket gör det enkelt att ångkoka grönsaker, fisk och skaldjur:

 • Grönsaker: Broccoli, morötter, blomkål, sparris och mer.
 • Fisk: Lax, torsk, tilapia och andra fiskar kan ångkokas till perfektion.

Tillaga soppa och grytor

Riskokare kan användas för att tillaga olika soppor och grytor:

 • Soppor: Kycklingsoppa, linssoppa, grönsakssoppa och mer.
 • Grytor: Chili, bönor, köttgrytor och vegetariska grytor.

Göra både gröt och andra frukosträtter

De kan användas för att tillaga en mängd olika frukosträtter:

 • Gröt: Havregrynsgröt, risgrynsgröt, quinoa-gröt och andra spannmål.
 • Andra frukostalternativ: Vissa riskokare har inställningar för att tillaga rätter som frukostgrytor eller till och med ägg.

Man kan tillaga pasta och nudlar

Den kan också användas för att koka pasta och nudlar:

 • Pasta: Spaghetti, makaroner, penne och andra typer av pasta.
 • Nudlar: Ramen, udon, soba och risnudlar kan tillagas snabbt och enkelt.

Baka och tillaga desserter

Vissa har funktioner för bakning och desserttillagning:

 • Kakor: Riskokare kan användas för att baka enkla kakor som rispudding och andra enkla desserter.
 • Desserter: Du kan tillaga desserter som tapiokapudding eller till och med ångade muffins.

Slow cooking

Många moderna riskokare har en slow cooking-funktion som gör dem användbara för att laga långkok:

 • Långkok: Grytor, soppor och kött som behöver långsam tillagning för att bli möra och smakrika.

Tillaga bönor och linser

De kan användas för att tillaga olika bönor och linser:

 • Bönor: Svarta bönor, kidneybönor, kikärtor och mer.
 • Linser: Gröna linser, röda linser och andra sorter.

Tips när man ska använda den

 • Följ anvisningarna: Var noga med att följa tillverkarens anvisningar för rätt vattenmängd och tillagningstid.
 • Förbered ingredienserna: Skär och förbered alla ingredienser innan du börjar tillaga maten.
 • Experimentera: Var inte rädd för att experimentera med olika ingredienser och rätter för att hitta nya användningsområden för din riskokare.

Slutsats

En riskokare är en mycket mångsidig köksapparat som kan användas till en mängd olika rätter och tillagningsmetoder. Oavsett om du vill koka ris, ångkoka grönsaker, tillaga soppor, grytor eller baka, erbjuder riskokaren bekvämlighet och enkelhet i matlagningen. Utforska de många möjligheterna och njut av att kunna laga en mängd olika måltider med minimal ansträngning.

Vanliga frågor

Så här gjorde vi testet

För att ge en rättvis och omfattande bedömning av olika riskokare genomförde vi en noggrann och strukturerad genomgång av marknaden. Här är stegen vi följde för att säkerställa att varje riskokare bedömdes på ett konsekvent och objektivt sätt:

Urval av modeller

Vi jämförde ett urval av populära riskokare från olika prisklasser och märken, inklusive budget-, mellanklass- och premiumalternativ. Modellerna som vi testade var:

 • Yum Asia Sakura
 • Yum Asia Panda
 • Russell Hobbs 27030
 • Andra liknande modeller

Testade funktioner

Vi kontrollerade varje riskokares förmåga att:

 • Koka vitt ris:
 • Koka brunt ris
 • Ångkoka grönsaker
 • Tillaga gröt och andra rätter

Användarvänlighet

Vi utvärderade varje modell för:

 • Enkelhet i användning: Hur lätt det var att förstå och använda kontrollerna och inställningarna.
 • Rengöring: Hur enkelt det var att rengöra innerskålen och andra löstagbara delar.
 • Manual och anvisningar: Hur tydliga och hjälpsamma de medföljande instruktionerna var.

Byggkvalitet och design

Vi bedömde byggkvaliteten och designen på varje modell genom att:

 • Inspektera material och hur kokaren är byggd
 • Utseende: Bedöma hur bra riskokaren passar i ett modernt kök.

Prestanda och konsistens

Vi har gått igenom test och konsument recensioner samt konsument betyg för varje riskokare flera gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa.

Värde för pengarna

Vi analyserade även kostnaden för varje riskokare i förhållande till prestandan och funktioner för att avgöra vilket som erbjöd bäst värde för pengarna.

Slutsats

Genom att följa dessa steg kunde vi ge en rättvis och detaljerad bedömning av varje riskokare. Vår metod säkerställde att vi noggrant utvärderade både grundläggande och avancerade funktioner, användarvänlighet och övergripande prestanda. Resultaten ger en tydlig bild av vilken riskokare som bäst uppfyller olika behov och preferenser.

Se även våra andra test: Smörgåsgrill bäst i test eller bästa stavmixer.

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 2

Last Updated on juni 17, 2024 by Patrik

Rulla till toppen