Hem » Bästa tandkräm 2024 – Bäst i test

Bästa tandkräm 2024 – Bäst i test

Bäst i test tandkräm

Vad är det egentligen som skiljer en bra tandkräm från en fantastisk? I detta bäst i test granskar vi ett urval av tandkrämer för att hjälpa dig att fatta ett bra beslut. Vi tar hänsyn till faktorer som smak, konsistens, effektivitet och pris, samt vad tandläkare rekommenderar. Oavsett om du letar efter en tandkräm för känsliga tänder, en som bekämpar plack eller en som ger den där extra gnistan till ditt leende så har vi undersökt och testat för att ge dig de bästa alternativen. Vi har analyserat och tagit fram den bästa tandkrämen till dig.

Försök även att undvika tandkrämer med för mycket slipmedel som skadar din emalj.

Se även våra test vilken som blev bästa eltandborste eller bästa tandblekning.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Test tandkräm -vinnare av bästa tandkrämen – i den här guiden:

Bästa tandkräm – Bäst i test: Colgate Max White Ultra
Bra val för daglig användning: Oral B Pro-Expert Protection
Testvinnare budgetval: Pepsodent Super Flour Bigpack
Bäst för känsligt tandkött: Paradontax Complete Protection – mot tandköttsinflammation
Flourfria tandkrämen: Ecodenta Expert Line Black Whitening toothpaste – utan flour
Bäst mot blåsor i munnen: GUM Paroex Tandkräm – innehåller INTE SLS
Extra hjälp mot blåsor i munnen: GUM AftaClear rinse – Förhindrar uppkomst och spridning av blåsor i mun

Vanliga tandproblem

1. Colgate Max White Ultra – Bäst i test

Colgate Max White Ultra

Colgate Max White Ultra är en avancerad tandkräm som lovar att inte bara att göra tänderna vitare, utan också att ta hand om din munhälsa på ett omfattande sätt.

Tandkrämen Colgate Max White Ultra använder en professionellt utvecklad formel som syftar till att ta bort upp till 14 års missfärgningar. Den innehåller ingredienser som är kända för sin blekande effekt och som gör att användare kan se märkbara resultat redan efter några veckors regelbunden användning. Denna tandkräm använder sig också av en unik teknologi som hjälper till att förebygga nya fläckar från att sätta sig och det är särskilt fördelaktigt för kaffe-, te- och rödvinsdrickare.

Efter att ha testat Colgate Max White Ultra tandkräm under några veckor så kan jag säga att jag är imponerad av resultaten. Redan efter några dagars användning så märkte jag att mina tänder såg vitare och mer blänkande ut. Den unika formulan med polerande partiklar verkar verkligen effektiv på att ta bort ytliga fläckar.

Smaken är uppfriskande och lämnar en långvarig känsla av renhet i munnen. Det känns bra att veta att tandkrämen även innehåller fluor som hjälper till att stärka emaljen och skydda mot karies.

En viktig punkt att notera är att resultatet kan variera beroende på den naturliga tandfärgen och hur ofta man använder produkten. För mig fungerade den väldigt bra och jag är nöjd med den märkbara förbättringen på mina tänder.

Med tanke på de avancerade blekande egenskaperna och de positiva effekterna på munhälsan kan Colgate Max White Expert anses erbjuda ett bra värde för pengarna. Även om den kan vara något dyrare än standardtandkrämer, motiverar dess effektivitet och fördelar priset. Det är definitivt en tandkräm jag kan rekommendera till andra som vill ha vitare tänder.

Fördelar:

 • Bästa whitening tandkrämen
 • God och fräsch mentolsmak
 • Användare upplever att Colgate Max White Ultra ger vitare tänder
 • Djuprengörande tandkräm med ny patenterad teknologi
 • Ger effekt efter bara 3 dagars användning

Nackdelar:

 • Priset är lite dyrare än standard tandkrämen

Hitta bästa återförsäljare:

2. Oral B Pro Expert Protection

Oral B tandkräm

Bästa dagliga tandkrämen mot karies, tandsten och plack blev Oral-B Pro-Expert Professional Protection. Tandkrämen ger en skön känsla i hela munnen och blev den tandkräm i testet som vi tycker gör att tänderna känns renast. Den ger skydd hela dygnet genom tandborstning två gånger om dagen. Den har genom olika tester visat sig vara en av de bästa tandkrämerna och den tandkrämen som förebygger tandsten bäst. Vi på testlabbet har den här bland våra första val om man inte har problem med känsligt tandkött. Det finns rapporter om att känsliga har fått blåsor i munnen efter användning. Får du problem med blåsor så rekommenderar vi att använda en tandkräm utan SLS.

Den är särskilt formulerad med ett unikt sammansatt fluoridkomplex som effektivt skyddar mot karies, plack och tandköttsinflammation. Tandkrämen bidrar också till att stärka tandemaljen och förebygga erosionsskador och det är ett stort plus för personer med känsliga tänder. Den fräscha mintsmaken ger en långvarig känsla av renhet och friskhet. Dessutom hjälper den till att minska tandsten och bekämpar dålig andedräkt.

Fördelar:

 • Plack-skydd hela dygnet vid borstning två gånger om dagen
 • Professionellt utformad i samarbete med tandläkare
 • Stärker aktivt tänderna och emaljen
 • Bildar ett skyddande skydd mot bakterier och syror
 • Prisvärd

Nackdelar:

 • Kan ge blåsor i munnen hos känsliga

3. Pepsodent Super Flour – Bästa budget tandkräm

Pepsodent

Pepsodent tandkräm kommer i en praktisk tub och har en fräsch och ren doft. Tubens design är enkel och användarvänlig och det är lätt att dosera den önskade mängden tandkräm.

Smak: Den har en mild och uppfriskande smak som inte är överväldigande. Konsistensen är lagom tjock och det gör att den enkelt kan spridas över tänderna utan att vara för rinnig eller för tjock.

Efter användning ger Pepsodent tandkräm en känsla av renhet och fräschhet i munnen. Den hjälper till att eliminera dålig andedräkt och ger en långvarig fräsch känsla som håller i sig en bra stund.

Tandköttshälsa: Regelbunden användning av Pepsodent tandkräm har bidragit till att kontrollera plack och främja tandköttshälsa. Tandkrämen innehåller fluor som är känt för att stärka tandemaljen och minska risken för karies.

Pris: En ytterligare fördel med Pepsodent tandkräm är dess överkomliga pris och breda tillgänglighet. Den finns i många butiker och apotek och det gör den enkel att hitta och köpa.

Betyg: Jag ger Pepsodent super flour tandkräm en stark rekommendation baserat på dess effektivitet, fräscha smak och överkomliga pris. Det är en pålitlig tandkräm för en hälsosam munvård.

Fördelar:

 • Bra bastandkräm för hela familjen
 • Frisk smak av mint
 • Motverkar karies

Nackdelar:

 • Bastandkräm som saknar extra plack skydd eller andra effekter

4. Paradontax Complete Protection

Paradontax

Bästa tandkrämen mot tandköttsinflammation Paradontax Complete Protection:Det är viktigt inte bara att borsta tänderna, utan också att ta hand om sitt tandkött. När plack byggs upp vid tandköttskanten och du början blöda lätt när du borstar tänderna eller använder tandtråd så är det tecken på plack eller tandsten. Det är viktigt att ta bort för att det inte ska leda till ytterligare problem med munhälsan.

Vid första användning märks en distinkt smak, som skiljer sig från mer traditionella tandkrämer. Denna unika smak, en blandning av örtig och salt kan kräva viss tillvänjning men ger en fräsch känsla efter borstning.

Tandkrämen innehåller fluor för att stärka tänderna och förhindra karies, samt aktiva ingredienser som hjälper till att minska plack och inflammation i tandköttet. Efter regelbunden användning känns tandköttet friskare och blöder mindre. Det bekräftar produktens effektivitet i att bekämpa tandköttsproblem.

Parodontax Complete Protection är ett bra val för dem som upplever tandköttsproblem eller vill förebygga dessa. Dock kan smaken vara en avgörande faktor och vissa användare kan föredra att växla med en annan tandkräm för att undvika smaktrötthet. Sammanfattningsvis levererar Parodontax på sina löften om förbättrad tandköttshälsa och är värd att överväga för dem som prioriterar detta i sin munvårdsrutin.

Fördelar:

 • Bästa smaken av i vårt test av tandkräm
 • Fyra gånger mer effektiv på att ta bort plack än normal tandkrämen
 • Medicinteknisk produkt mot blödande tandkött

Nackdelar:

 • Inget för familjen

5. Ecodenta Expert

Ecodenta ekologista tandkrämen

Flour fria tandkrämen Ecodenta Expert – Imponera på din omgivning med det mest strålande leendet. Tandkrämeb är en innovativ produkt som kombinerar naturliga ingredienser med vetenskapliga framsteg för att erbjuda en omfattande tandvårdslösning. Denna tandkräm är känd för sina unika sammansättningar, inklusive extrakt från ekblad, kalident och eteriska oljor som arbetar tillsammans för att stärka tänderna, förebygga plack och fräscha upp andedräkten. Den har egenskaper som bidrar till att bleka tänder och som verkar mot uppkomsten av karies.

Tandkrämen innehåller aktivt kol och teavigo (grönt tee extrakt) som bleker dina tänder på ett effektivt och skonsamt sätt.

Vid första borstning känns Ecodenta Expert mild men effektiv och den lämnar en behaglig, naturlig smak i munnen som skiljer sig från konventionella, kemiska smaker. Den skummar väl och ger en ren känsla utan att vara för abrasiv. Det gör den lämplig för daglig användning.

En stor fördel med Ecodenta Expert är dess miljövänliga profil, där både ingredienser och förpackning är utformade med hållbarhet i åtanke. Den är fri från parabener, SLS och andra skadliga kemikalier. Det gör den till ett utmärkt val för dem som söker en grönare tandvårdsrutin.

 • Flourfri, endast naturliga ämnen
 • Svartblekande, gör dina tänder vitare
 • Svart kol
 • skonsam mot tandemaljen och tandkött
 • Bästa tandkrämen ekologiska

6. GUM Paroex Bäst i test mot blåsor i munnen

Gum paroex

GUM Paroex tandkräm är speciellt utformad för att bekämpa tandköttsinflammation och plackbildning. Den innehåller klorhexidin och cetylpyridiniumklorid som båda kraftfulla antibakteriella medel som effektivt reducerar bakterier i munnen. Tandkrämen är särskilt användbar för personer med känsligt tandkött eller de som har genomgått tandkirurgi.

Den milda smaken gör den behaglig att använda utan att orsaka irritation och frånvaron av alkohol minskar risken för uttorkning av munslemhinnan. Regelbunden användning av GUM Paroex tandkräm leder ofta till förbättrad tandköttshälsa och minskad blödning som många användare uppskattar.

Bibehåller även en god munhälsa hos personer med ortodonti, implantat eller protes. Tandkrämen innehåller inte SLS. Vi rekommenderar den här till personer som är känsliga mot tandkrämer med SLS.

SLS = sodium lauryl sulfate

 • För daglig förebyggande vård
 • Innehåller inte sodium lauryl sulfate
 • Lämplig för dig som behöver en förstärkt tandkräm för långtidsanvändning

Hjälp mot blåsor i munnen

GUM AftaClear rinse

Gum aftaclear rinse

 

GUM AftaClear rinse är en munsköljning speciellt utvecklad för att lindra smärta och främja läkning av munblåsor och sår, inklusive afte och irritationer orsakade av tandställningar eller proteser. Den aktiva ingrediensen är hyaluronsyra, och den hjälper till att bilda en skyddande hinna över såren. Det minskar smärta och obehag samt främjar snabbare läkning.

Produkten är helt alkoholfri och det gör den mild och skonsam för känsliga munslemhinnor. Dess neutrala smak är också en fördel, då den inte orsakar ytterligare irritation eller obehag vid användning.

Användare rapporterar snabb lindring av smärta och en märkbar förbättring i sårläkningen inom några dagar. Eftersom GUM AftaClear rinse inte innehåller några starka kemikalier så är den säker att använda flera gånger dagligen vid behov.

Sammanfattningsvis är GUM AftaClear rinse en effektiv och skonsam lösning för dem som lider av munblåsor och sår. Med en formula som främjar snabb läkning och ger omedelbar smärtlindring utan att irritera munnen ytterligare.

 • – Ger omedelbar och långvarig smärtlindring från första användningen.
 • – Påskyndar läkningen.
 • – Kommer inte svida, bränna, irritera eller orsaka muntorrhet. Alkoholfri.

Se även våra andra test om den bästa ansiktskrämen eller vilken hårtrimmer är bäst?

Vilken är den bästa locktången – se vårt bäst i test av locktänger

Orsaker till dålig andedräkt:

 1. Dålig munhygien: När man inte borstar tänderna och använder tandtråd regelbundet så kan matrester och plack bygga upp på tänderna och tandköttet. Det leder till bakterietillväxt som orsakar dålig lukt.
 2. Tandköttssjukdomar: Inflammation och infektion i tandköttet (gingivit och parodontit) kan orsaka dålig andedräkt. Dessa tillstånd beror ofta på dålig munhygien och kan leda till att bakterier samlas i fickor mellan tänderna och tandköttet.
 3. Torr mun (xerostomi): Saliv hjälper till att rengöra munnen och avlägsna partiklar som orsakar dålig lukt. En minskad salivproduktion som kan bero på mediciner, sjukdomar eller muntorrhet kan leda till dålig andedräkt.
 4. Mat och dryck: Vissa livsmedel och drycker som lök, vitlök, kaffe och alkohol kan orsaka tillfällig dålig andedräkt. Dessa livsmedel kan lämna starka lukter som är svåra att maskera.
 5. Medicinska tillstånd: Vissa sjukdomar och tillstånd, såsom sinusinfektioner, halsinfektioner, diabetes, kronisk reflux (GERD) och lever- eller njursjukdomar kan leda till dålig andedräkt. I dessa fall är det viktigt att behandla den underliggande sjukdomen för att förbättra andedräkten.

Förebyggande åtgärder för dålig andedräkt:

 1. God munhygien: Borsta tänderna minst två gånger om dagen med fluortandkräm och använd tandtråd dagligen för att avlägsna matrester och plack mellan tänderna. Glöm inte att även borsta tungan ibland för att bli av med bakterier.
 2. Regelbundna tandläkarbesök: Besök tandläkaren minst två gånger om året för professionell rengöring och kontroll av munhälsan. Detta hjälper till att förebygga och behandla tandköttssjukdomar och andra problem som kan orsaka dålig andedräkt.
 3. Håll munnen fuktig: Drick mycket vatten under dagen för att hålla munnen fuktig. Tugga sockerfritt tuggummi eller sug på sockerfria halstabletter för att stimulera salivproduktionen om du har tendens till torr mun.
 4. Undvik luktframkallande mat och dryck: Begränsa konsumtionen av livsmedel och drycker som kan orsaka dålig andedräkt, som lök, vitlök, kaffe och alkohol. Om du äter dessa livsmedel, borsta tänderna eller skölj munnen med vatten efteråt.
 5. Sluta röka och undvik tobak: Tobaksanvändning kan orsaka dålig andedräkt och andra munhälsoproblem. Att sluta röka och undvika tobaksprodukter kan förbättra din andedräkt och din allmänna hälsa.
 6. Använd munskölj: Använd en antibakteriell munskölj som kan hjälpa till att minska bakterier i munnen och fräscha upp andedräkten. Se till att välja en produkt som rekommenderas av tandläkare och är fri från alkohol om du har torr mun.

Blödande tandkött

Blödande tandkött är ett vanligt problem som många människor upplever och det kan vara ett tecken på underliggande tandhälsoproblem. Att förstå orsakerna till blödande tandkött och vidta förebyggande åtgärder är avgörande för att upprätthålla en god munhälsa. Denna artikel kommer att utforska de möjliga orsakerna till blödande tandkött och erbjuda praktiska tips för att förebygga och behandla detta bekymmer.

Orsaker till blödande tandkött:

 1. Otillräcklig munvård: En av de främsta orsakerna till blödande tandkött är bristfällig munvård. Om du inte borstar tänderna regelbundet eller använder tandtråd kan plack, en klibbig film av bakterier, byggas upp längs tandköttet och orsaka inflammation.
 2. Tandköttsinfektioner: Gingivit, den tidigaste formen av tandköttssjukdom, orsakar inflammation och blödning. Om den inte behandlas kan det utvecklas till mer allvarliga tillstånd som parodontit.
 3. Muntorrhet: En torr mun kan också bidra till blödande tandkött eftersom saliv hjälper till att skölja bort bakterier och matrester.
 4. Brist på vitaminer och mineraler: En otillräcklig mängd vitamin C och K kan påverka blodkoagulationen och öka risken för blödande tandkött.
 5. Användning av hårda tandborstar: Att använda en för hård tandborste eller att borsta för intensivt kan skada tandköttet och leda till blödning.

Förebyggande åtgärder för blödande tandkött:

 1. Rutinmässig munvård: En grundläggande, men viktig, åtgärd är att upprätthålla en regelbunden munvårdsrutin. Borsta tänderna noga två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att avlägsna plack och matrester.
 2. Använd en mjuk tandborste: Byt till en mjuk eller extra mjuk tandborste för att minska risken för att skada tandköttet under tandborstning.
 3. Tandläkarbesök: Reguljära tandläkarbesök är nödvändiga för att övervaka tandhälsan och behandla eventuella problem i ett tidigt skede. Tandläkaren kan också ge professionell rengöring för att avlägsna plack och tandsten.
 4. Munsköljning med fluor: Använd munskölj med fluor för att stärka tandemaljen och minska risken för tandköttssjukdomar.
 5. Balanserad kost: Se till att du får tillräckligt med vitaminer och mineraler genom en balanserad kost. Särskilt vitamin C och K är viktiga för tandköttets hälsa.
 6. Undvik tobak: Rökning ökar risken för tandköttssjukdomar och kan försämra blodcirkulationen, vilket kan leda till blödande tandkött.

Tandsten

Tandsten, eller tandavlagringar, är hårda beläggningar av mineraliserad plack som bildas på tändernas ytor. Denna ansamling av bakterier och kalk kan leda till flera tandproblem om den inte hanteras i tid. I denna artikel kommer vi att utforska orsakerna till tandsten och erbjuda praktiska tips för att förebygga dess bildande.

Orsaker till tandsten:

 1. Plackuppbyggnad: Plack, en klibbig film av bakterier, bildas ständigt på tänderna. Om plack inte avlägsnas genom regelbunden tandborstning och användning av tandtråd, kan den mineraliseras och omvandlas till tandsten.
 2. Otillräcklig munvård: Bristfällig tandborstning och bristande användning av tandtråd kan lämna plack kvar på ytan av tänderna, vilket i sin tur ökar risken för tandstensbildning.
 3. Salivkvalitet: Människor med låg salivproduktion eller obalanserad salivkemi kan vara mer benägna att utveckla tandsten.
 4. Livsstilsfaktorer: Rökning och konsumtion av tobaksprodukter kan öka risken för tandstensbildning.
 5. Kostvanor: En diet rik på socker och kolhydrater kan främja plackbildning och därmed öka risken för tandsten.

Förebyggande åtgärder för tandsten:

 1. Regelbunden tandborstning: Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen med en fluortandkräm. Fokusera särskilt på områden där plack tenderar att samlas, som längs tandköttet och mellan tänderna.
 2. Använd tandtråd eller mellanrumsborstar: Tandtråd eller mellanrumsborstar är viktiga för att avlägsna plack och matrester från svåråtkomliga områden där tandborstar inte når.
 3. Munsköljning: Använd en antimikrobiell munskölj för att minska mängden bakterier i munnen. Munsköljning med fluor kan också bidra till att förhindra tandstensbildning.
 4. Balanserad kost: Minska intaget av socker och kolhydrater, och ät en balanserad kost rik på frukt, grönsaker och mejeriprodukter. Detta kan bidra till att minska plackbildningen.
 5. Tandläkarbesök: Reguljära tandläkarbesök är avgörande för att övervaka tandhälsan och avlägsna eventuell tandsten professionellt. Tandläkaren kan också ge råd om optimal munvård.
 6. Undvik tobak: Sluta röka eller använda tobaksprodukter eftersom de ökar risken för tandstensbildning och andra tandköttssjukdomar.

Förebyggande åtgärder är nyckeln till att undvika bildandet av tandsten och andra tandproblem. Genom att anta goda munvårdsrutiner, inklusive regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och munsköljning, kan man minska risken för tandstensbildning. En balanserad kost och regelbundna tandläkarbesök kompletterar dessa åtgärder och bidrar till att upprätthålla en sund och frisk mun. Att investera tid och ansträngning i förebyggande munvård är en investering i långsiktig tandhälsa och välbefinnande.

Läs även vårt test av bästa rakhyvel dam.

Se även våra tester om bästa mascaran eller bästa schampot mot mjäll

Länktips:

1177 – Om olika tandproblem

Forskning.se – Mint i tandkräm kan ge allergi

Last Updated on maj 26, 2024 by Patrik

Rulla till toppen