Hem » Bästa tvättmaskin – Bäst i test 2024

Bästa tvättmaskin – Bäst i test 2024

Test av tvättmaskiner

Att välja den bästa tvättmaskinen ͏kan͏ kännas skrämmande med tanke på͏ hur många funktio͏ner och modeller det finns där ute. En effektiv maskin sparar in͏te bara tid och e͏nergi utan säkerställer också att dina k͏läder blir väl omhänderta͏gna. Den här guiden ͏hjälp͏er dig att väl͏ja rätt modell och ger användbara ͏tips͏ för att underlätta di͏n köpprocess.

Att välja rätt storlek tvätt͏maskin͏ är viktigt för att möta din͏ fa͏miljs behov. De lite större maskinerna på 8kg och mer passar bäst för större familjer eller om man tvättar mycket åt gången. En lite mindre maskin kan vara tillräcklig för en person eller ett par. Kolla också vilken energiklassning den har för att få en maskin som inte slösar på vatten eller el.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Tvättmaskiner – I denna guide:

Bäst i test – Electrolux 700 SteamCare 9 kg
Mieles prisvärdaste maskin- Miele WEA035 WCS
Bästa budgetval – Bosch WGG0440ASN
Tvätt och torktumlare paket – Bäst i test – Electrolux 700 SteamCare + 800 DelicateCare
Testvinnare – tvättmaskin med torktumlare – Electrolux PerfectCare 700
Toppmatad – Whirlpool TDLR 6240L

1. Electrolux 700 SteamCare 9 kg – Bäst i test

Electrolux 700 SteamCare

Fakta & program:

 • Typ av maskin: Frontmatad
 • Kapacitet: 9 kg
 • Centrifugeringhastighet: 1400
 • Energiförbrukning: A
 • Ljudnivå: 50 dB (tvätt), 75 dB (centrifugering)
 • Program: 14 program, inklusive ångprogram, allergiprogram och snabbprogram
 • Extrafunktioner: SteamCare ångfunktion + Sensicare

Vår testvinnare och bäst i test är Electrolux modell 700 steamcare. Det är en frontmatad tvättmaskin med en kapacitet på 9 kg som erbjuder en effektiv och miljövänlig rengöring av tyger genom sitt SteamCare-system.

Electrolux 700 SteamCare erbjuder en unik kombination av ångvård och energieffektivitet. Genom att använda sig av SteamCare-systemet så erbjuder den här maskinen en unik funktion där kläder kan fräschas upp med ånga istället för att tvättas på traditionellt sätt. Då kan man spara över 40 liter vatten per cykel jämfört med ett normalprogram. Detta är inte bara bra för miljön utan hjälper även till att förlänga dina kläders livslängd och gör även att de behöver strykas mindre.

Maskinen tycker vi är snygg och känns modern, den är vit med ett svart fönster uppe högra hörnet där du även ser displayen. Den är robust byggd med material av hög kvalitet. Electrolux har ett bra rykte och är kända för att bygga hållbara produkter. Med 9kg placerar den sig bland de större maskinerna och passar bäst till den stora familjen.

Trots sina avancerade funktioner så är 700 SteamCare lätt att använda. Den har en lättanvänd kontrollpanel och en tydlig display som gör det enkelt att välja önskad tvättcykel. Dessutom är den tyst i drift som gör att du kan tvätta kläder när som helst på dygnet utan att störa omgivningen.

Tvättmaskin med unika funktioner

Steamcare funktionen: Den gör det möjligt att avsluta varje tvättcykel med skonsam ånga. Det minskar vecken i plaggen med ca en tredjedel och ger en slätare finish jämfört med en vanlig maskintvätt. Tekniken säkerställer även att dina kläder kommer se mindre skrynkliga ut. Systemet lägger till ånga mot slutet av tvättprogrammet vilket gör att fibrerna i dina kläder mjuknar och gör dem mindre skrynkliga jämfört med en maskin utan detta system.

SensiCare funktionen: Är utformat för att optimera tvättprocessen på ett sätt som skonar både plagg och miljö. Det intelligenta systemet justerar automatiskt tvättprogrammets längd, samt vatten- och energiförbrukning, baserat på storleken på din tvättmängd. Denna hanterbarhet innebär att kläder inte i onödan utsätts för överdrivet slitage från tvätt, eller att för mycket vatten används, vilket bidrar till dess långsiktiga hållbarhet.

Sammanfattningsvis så är detta en mycket bra tvättmaskin. Den har enastående resultat vid tvätt och är briljant energieffektiv. Med en imponerande kapacitet, avancerade tvättfunktioner och energibesparande funktioner som säkrar den som ett utmärkt val och ”bäst i test” då du får en pålitlig och högpresterande maskin.

Fördelar:

 • Ångfunktion för fräschare kläder och mindre strykning
 • Låg energiförbrukning
 • Bra miljöval
 • Låg vattenförbrukning

Nackdelar:

 • Inga kända nackdelar

Återförsäljare:

Det ingår 5 års garanti i priset och du kan även beställa med hemkörning och installation.

2. Miele WEA035 WCS – Mest prisvärda Miele

Miele-WEA035WCS

Fakta om WEA035 WCS :

 • Typ av maskin: Frontmatad
 • Kapacitet: 7 kg
 • Energiförbrukning: B
 • Ljudnivå: 50 dB (tvätt), 72 dB (centrifugering)
 • Program: 12 program, allergiprogram och snabbprogram (30min tvätt)
 • Extrafunktioner: CapDosing, EasyControl – touchknappar

Miele har i många år byggt upp ett kvalitetsmärke för hållbarhet kring hushållsapparater; men konsumenterna får också betala för varumärket. Detta varumärkes historia garanterar hållbarhet, energieffektivitet och kvalitet på lång sikt.

Klassisk vit finish med en ultrasmidig och användarvänlig frontpanel – det är också där du har knappar och kan justera för att ställa in rätt tvättprogram. Detta är vad du vill se i en robust och hållbar maskin från Miele. Den har den klassiska vita finishen med en slät och användarvänlig frontpanel där du även har ratt och knappar för att ställa in rätt tvättprogram. Denna maskin är robust och hållbar, precis som man kan förvänta sig av Miele. Finishen kommer hålla många års användning eftersom den har en emaljerad front installerad, vilket gör den reptålig och motståndskraftig mot korrosion.

Den kan tvätta upp till 7 kg i taget och har också Mieles special tillverkade trumma med bikupa mönster. Det gör att den har extra skonsam textilbehandling som förlänger livslängden på textilier.

Energiklassificeringen: A+++, innebär att den är energisnål samtidigt som det är bra för elräkningen. Det finns även olika tvättprogram med bl.a ett snabbprogram på 20 minuter, ett för lite smutsiga plagg och speciella program för ömtåliga textilier och ull.

Med en hög kapacitet och hög effektivitet så imponerar Miele WEA035 WCS tvättmaskin: med hög tillförlitlighet och enkel användning. Denna investering i en tvättmaskin är mycket prisvärd med tanke på att man får en Miele med specialiserade tvättprogram och en hållbar konstruktion med långsiktig kvalitet. I förhållande till sina konkurrenter är den lite dyr, men ändå känner vi att märket och robustheten i Miele tydliggör dess högre pris.

Professionell tvättning

EcoFeedback: Ger användarna detaljerad information om energi- och vattenförbrukningen och som hjälper till att optimera användningen och minska miljöpåverkan.

CapDosing: Miele’s CapDosing-system erbjuder specialkapslar för olika tvättyper som ylle eller sportkläder för optimala tvättresultat och tygskötsel.

Professionell tvättkvalitet: Med sin skontrumma ger Miele en skonsam och ändå grundlig rengöring av dina kläder.

Water Control System (WCS): Skyddar mot vattenskador genom att övervaka vattennivån och stänga av tillförseln om det upptäcks en läcka.

Fördelar:

 • Skontrumma – Vilket gör att kläderna slits mindre
 • Express 20 – snabbtvätt
 • Miele kvalitet – De bygger maskiner som ska hålla 20år

Nackdelar:

 • Priset

3. Bosch WGG0440ASN – Budgetval

Bosch WGG0440ASN

Fakta om WGG0440ASN:

 • Typ av maskin: Frontmatad
 • Kapacitet: 9 kg
 • Energiförbrukning: A
 • Ljudnivå: 50 dB (tvätt), 71 dB (centrifugering)
 • Program: 14 program, allergiprogram och snabbprogram
 • Extrafunktioner: EcoSilence Drive, VarioDrum

Bosch-maskinen, WGG0440͏ASN, är budgetvänlig͏ och upprätthåller företagets rykte om kvalitetspro͏dukter till en rim͏lig kostnad. Den är kom͏pakt, attraktiv och designad för hållbarhet.

Den kan tvätta upp till 9 kg och ger bra tvä͏ttr͏esultat även när den är fulladdad. ͏Med en imponerand͏e energieffektivitet på A+++ hjäl͏per den till att minska energikostnaderna och är mer ͏miljövänlig͏.

Går bra att tvätta med även på nätterna

Den har låg ljudnivå som ligger på på 48 dB under tvätt och 72 dB under centrifugering. Det gör att man inte behöver tänka på när man använder den utan den kan även köras på kvällar.

För priset du betalar får du en mycket bra och robust tvättmaskin som har många användbara funktioner som vi går igenom nedan. Maskinen är på 9kg och det räcker utan problem till den normala familjen upp till 4-5 personer. Det ingår även 10 års garanti på Boschs egna tysta Ecosilence motor samt att den även har Variodrum trumman som tvättar mycket skonsamt utan att slita på kläderna.

Funktioner:

EcoSilence Drive: Är en motor som är designad för att vara mycket tyst och energieffektiv utan att kompromissa med tvättmaskinens prestanda. Den kommer även med 10 års garanti.

SpeedPerfect: Denna funktion erbjuder upp till 65% snabbare tvättid. Det är idealiskt för de gånger då du behöver rena kläder snabbt utan att förlora på rengöringskvaliteten.

ActiveWater Plus: En intelligent funktion som automatiskt justerar vattenförbrukningen baserat på tvättens vikt. Det minimerar vattenanvändningen och bidrar till en mer hållbar användning.

AllergiPlus: Speciellt utvecklat för de med känslig hud. Detta program använder högre temperaturer och extra sköljningar för att effektivt ta bort alla tvålrester och allergener från tygerna.

4. Electrolux 700 SteamCare + 800 DelicateCare – Bästa paket

Electrolux 700 SteamCare + 800 DelicateCare

Bäst i test av tvätt och torktumlare paket är Electrolux 700 SteamCare + 800 DelicateCare.

Vi har redan skrivit om tvättmaskinen Electrolux 700 Steamcare och vi har den som vår testvinnare av tvättmaskiner. Ett tips om du även behöver köpa torktumlare samtidigt så erbjuder Electrolux 20% billigare paket pris när du köper både tvättmaskinen och torktumlare på samma gång.

Electrolux 800 Delicatecare torktumlare är en högkvalitativ torktumlare som har både avancerad teknologi och som är användarvänlig. Med Delicatecare systemet justeras trummans rörelser och temperaturer noggrant för att passa alla typer av textilier. Det gör att även känsliga kläder som siden och ylle kan torkas säkert.

Med en torkkapacitet på 8 kg är denna torktumlare väl lämpad för medelstora till stora hushåll. Den levererar utmärkt torkprestanda med jämn och skonsam torkning. Det skyddar dina kläder från att bli skrynkliga eller överhettade.

Maskinen har en energiklassificering på A++, vilket gör den mycket energieffektiv. Detta bidrar till lägre energikostnader och minskad miljöpåverkan. Den är relativt tystgående och det gör den lämplig för användning även i hem där ljudnivån är en viktig faktor.

Samtidigt har den även inbyggd värmepumpsteknologin som effektivt återvinner värme och det gör torktumlaren väldigt energieffektiv. Vi rekommenderar att satsa på en torktumlare med värmepumpsteknologin då det sänker dina elkostnader mycket. Det har även ett lättanvänt gränssnitt och många förinställda program som gör den enkelt att använda.

Återförsäljare

Det ingår 5 års garanti i priset +20% paketpris!

5. Electrolux PerfectCare 700 – kombinerad tvätt & tork

Electrolux PerfectCare 700

Fakta om PerfectCare 700:

 • Typ av maskin: Frontmatad
 • Kapacitet: 8 kg
 • Centrifugeringhastighet: 1600
 • Energiförbrukning: D
 • Ljudnivå: 50 dB (tvätt), 69 dB (centrifugering)
 • Extrafunktioner: SteamCare ångfunktion + Mixcare

Electrolux PerfectCare 700 är en kombinerad tvättmaskin med torktumlare. Den både tvättar och torkar dina kläder på samma gång samtidigt som du sparar plats och pengar på att inte behöver köra en extra torktumlare.

Den har ett smidigt tvätt & tork program som först tvättar och sedan torkar tvätten under samma program. Det går även bra att välja att endast tvätta eller torktumla om man vill det. Den har låg ljudnivå och har även båda funktionerna Dualcare och Steamcare.

Denna maskin är lämplig för sm͏å ell͏er͏ medelstora hushåll, ef͏tersom de͏n har kapacitet att t͏vätta͏ upp til͏l 7͏ kg och torka upp till 4 kg tvätt e͏ffektivt. Den utmärker sig genom a͏tt eliminera svåra fläckar ͏oc͏h smuts under tvätt. Torkegenskaperna (även om den är effektiv), k͏an ta lite lä͏ngre tid än en seperat torktumlare.

E͏n͏heten är klas͏sad A för energie͏ffektiviteten, som inte bara gynnar mil͏jön utan också minskar elkostnaderna. SensiCare-teknologin förbättr͏ar energieffektiviteten gen͏om att anpassa ͏resur͏sutnyttjandet͏ baserat på͏ tvättvolymen.

Ångtvättar kl͏äderna

Under tvättcykeln arbetar Electrolux PerfectCare 700 på cirka 51 ͏dB medan den u͏nde͏r centrifugering når ͏69 dB. Den är rel͏ativt tyst ͏vilket gör den läm͏plig för lä͏genhe͏ter och an͏dr͏a m͏iljöer dä͏r ljudnivån har betyd͏else.

Dualcare programmen gör att den anpassar temperatur och tvättid efter vilka material som du tvättar. Steamcare tvättar kläderna i ånga som gör att du både sparar vatten och får mindre skrynklor på dina kläder. Den har även ett snabbprogram som gör att man både kan tvätta och torktumla en mindre mängd kläder på under en timme.

6. Whirlpool TDLR 6240L

Whirlpool TDLR

Whirlpool TDLR 6240L är en toppmatad tvättmaskin i en kompakt storlek, har bra effektivitet och är mångsidig med olika funktioner anpassade för olika tvättbehov. Den har en kapacitet på 6 kg och är den minsta i det här testet. Maskinen passar bäst i det lilla hushållet där platsen är viktig.

Maskinens mått är 40 cm bred, 90 cm på hög samt 60 cm djup och har en vikt på 56 kg. Det gör att den enk͏elt passar för mindre yto͏r.͏ ͏Även om den ͏är ko͏mpak͏t, bibehåller den hög prestanda med en centrifug͏erin͏gshastighet på 1200 rpm och olika f͏unktioner som fördrö͏jd start,͏ justerbar cen͏trifugerin͏gshastig͏het och flera tvättprogram.

6th Sensing Tech͏no͏lo͏g͏y Anpassar automatiskt v͏attenanvä͏ndning ͏och tvättpreferenser efter tvättens volym o͏ch karaktär, vilket sparar tid och energi.

FreshCare: Ett ångprogram som håller tvätten fräsch och minskar skrynklor om du inte kan ta ut tvätten direkt efter avslutat program.

Rapid 30: Ett snabbprogram som tvättar kläder på bara 30 minuter, vilket är perfekt för lätt smutsad tvätt.

Denna modell har en energiklassificering på D enligt nya energimärkningssystemet som innebär att den är måttligt energieffektiv. Det är viktigt att notera att den tidigare skulle ha klassificerats högre under det gamla systemet.

Positiva konsument betyg

Med en ljudnivå på 56 dB under tvätt och 78 dB under centrifugering är maskinen relativt tystgående, vilket är perfekt i mindre bostäder.

Användare har gett Whirlpool TDLR 6240L mest positiva recensioner med bra betyg. De ser fördelar med, den enkla driften, att den är lättanvänd samt att den har mycket tyst drift. Även snabbprogrammet på 15-min är omtyckt och ses som en stor fördel.

Se även våra andra test, robotgräsklippare, billån med lägst ränta eller airfryer.

Köpguide inför köp av ny tvättmaskin

Köpguide

Att köpa en ny tvättmaskin är ett stort beslut som kräver noggrann övervägning av flera faktorer. Här är en guide för att hjälpa dig välja rätt modell för dina behov.

Typ av maskin

Frontmatad: Vanligast i Europa. Effektiva och energisnåla, med möjlighet att stapla en torktumlare ovanpå.

Toppmatad: Populära i vissa länder. Tar mindre plats i bredd men kräver utrymme ovanför för att kunna öppnas. Bra för de med begränsat utrymme.

Kapacitet 

Tvättmaskinernas kapacitet varierar 

normalt från 5 till 12 kg. Valet beror på storleken på ditt hushåll och 

tvättvanor. För en större familj eller tyngre tvätt, en rekommenderas högre kapacitet.

Energieffektivitet 

Energimärkningen informerar användarna om en maskins energieffektivitet, från A – den mest effektiva, till G – den minst effektiva. Därför, om du skulle välja en 

energieffektiv modell kan den hjälpa dig att spara på dina utgifter. 

Leta efter modeller 

med justerbara alternativ som temperaturinställning, sköljval 

och snabb tvätt som passar dina behov. 

Vattenbesparing

Vissa tvättmaskiner är utrustade med vattensparande teknologi, vilket är särskilt viktigt i områden med höga vattenkostnader eller begränsade vattenresurser.

Centrifugeringshastighet

Centrifugeringshastigheten, mätt i varv per minut (rpm), påverkar hur torr din tvätt är efter tvättcykeln. Högre hastigheter resulterar i torrare kläder och minskar torktiden.

Program

Modern maskiner erbjuder en rad specialprogram för olika typer av plagg och smuts. Sök efter modeller med anpassningsbara inställningar som temperaturkontroll, sköljningsval och snabbtvätt för att passa dina specifika behov.

Ljudnivå 

Ljudet under tvätt och centrifugering kan vara aktuellt speciellt i lägenheter eller om maskinen kommer att gå på natten. Jämför dB-nivåerna med hitta en tystare modell. 

Pris

Sätt en budget men överväg att investera om det finns bättre energieffektivitet i en dyrare modell.

Garanti

Kontrollera längden och villkoren för garantin. En längre garantiperiod eller erbjudanden om utökad service kan ge extra trygghet.

Installationshjälp och frakt

Se till att de mått du har tillgängliga för din tvättmaskin passar. Tänk även på hur enkel eller svår maskinen kommer att vara att installera och om återförsäljaren erbjuder installationshjälp.

Det är därför, efter att ha övervägt dessa punkter noggrant som du kan fatta ett välgrundat beslut som passar dina behov, budget och livsstil för att välja en produkt som kommer att tjäna dig väl under de kommande åren. 

Vanliga frågor

Kolla även in våra andra test – kaffebryggare, gasolgrill bäst i test, bästa grillen eller resväska bäst i test.

Länktips:

Råd & Rön – Test av tvättmaskiner

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 7

Last Updated on juli 15, 2024 by Patrik

Rulla till toppen