Hem » Bästa mandolin – Bäst i test 2024

Bästa mandolin – Bäst i test 2024

Mandolin bäst i test

Bästa mandolin – Med sin förmåga att skiva, strimla och skära grönsaker och frukter med precision och jämnhet kan en mandolin göra underverk för din matlagning. Men innan du kastar dig in i köpet av en mandolin så låt oss gå igenom några viktiga punkter att tänka på för att välja rätt mandolin för dina behov.

Varför en mandolin i köket?

Mandolinen är ett perfekt verktyg för att skapa vackra och jämna skivor av grönsaker och frukter på nolltid. Dess skarpa blad och justerbara skivtjocklekar gör att du kan skapa tunna skivor för sallader, tjocka skivor för gratänger och allt däremellan. Dessutom kan mandolinen användas för att skapa perfekta strimlor eller tärningar för att ge dina rätter en professionell touch. Med en mandolin sparar du både tid och ansträngning samtidigt som du uppnår konsistenta resultat.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Mandolin – Bäst i test – I denna guide:

Oxo good grips
BÄST I TEST
OXO Good Grips Chef’s Mandolin 2.0

Den imponerar verkligen med sin stabilitet, precision och samtidigt har den hög säkerhet. Ställningen är perfekt så man slipper hålla den i vinkel och den kommer med en otroligt vass kniv som kan ställes in på 17 olika tjockleksnivåer.

Westmark mandolin
SMARTAST DESIGN
Westmark Mandolin med 5 blad

Westmark Mandolin med 5 blad är en mandolin designad för att skära grönsaker och frukt i skivor med precision. Den kommer med 5st olika blad och har även en smart integrerad förvaring av bladen när de inte används.

Kyocera
BÄSTA BUDGETVAL
Kyocera Mandolin med keramiskt blad

Kyocera Mandolin är en liten och enkel men ändå bra handhållen mandolin. Den passar bäst för den som bara använder den ibland eller för den som inte har plats för en större variant.

De Buyer viper mandolin
BÄSTA PREMIUMVAL
De Buyer Mandolin Viper

Ett premiumverktyg med hög precision som kombinerar stabilitet och vassa knivar. Den har en hållbar konstruktion och det gör den till ett pålitligt val för både professionella kockar och entusiastiska hemmakockar

1. OXO Good Grips Chef’s Mandolin 2.0 – Bäst i test

OXO Good Grips Chef's Mandolin

OXO Good Grips Chef’s Mandolin 2.0 är vår testvinnare och denna mandolin har många framstående egenskaper. Faktum är att den står på en ställning som gör att du inte behöver hålla den i en vinkel. Den har en matbehållare som är överlägsen de flesta och ett otroligt vasst blad som kan ställas in på 17 olika tjockleksnivåer.

Klicka här för att visa innehåll från YouTube.
Lär dig mer i YouTube’s integritetspolicy.

Stabilitet och design:

En av de första sakerna vi noterar är dess exceptionella stabilitet. Den är utformad med en robust bas med halkfria fötter som gör att den kan stå stadigt på köksbänken även under intensiv användning. Denna stabilitet är avgörande för att säkerställa en jämn och säker skärning utan risk för glidning eller vinglighet.

Istället för att hålla mandolinen i en vinkel över en skärbräda så håller det halkfria stödet enheten på perfekt nivå och låter skivade produkter staplas under den. Om du har tillräckligt med utrymme i ditt kök är det definitivt ett utmärkt val för dig. Om ditt kök har dåligt med plats är det förmodligen bättre att kolla på en mindre modell.

Knivar och precision:

Totalt sett presterade mandolinen superbra och skivade våra frukter och grönsaker perfekt. OXO Good Grips har inte snålat när det gäller kvalitet på knivbladen, den har japanska rostfria knivar och är väldigt skarp så var försiktig! Du kan välja mellan 17 olika tjocklekar från 1 till 9mm och den kan smidigt justeras med 0,5mm i taget. Den har även vågiga, våfflade och julienne-blad. Du kan även göra pommes eller morotsstavar utan problem.

Vi provade att skiva saker som tomater, äpplen och rädisor och det var en dröm. Det tog oss någon minut att komma in i takten för att skiva hårdare produkter – som potatisar och morötter, men när du väl har fått en rytm går det snabbt att se en hög med jämna skivor som samlas under kniven.

Skär äpplen

Säkerhet och hållbarhet:

Säkerheten är ett av de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller att använda en mandolin och även här får den högsta betyg. Mathållaren är avsedd att säkra din mat när du skivar så att du inte skär dig på den vassa kniven. Jämfört med andra mandoliner vi testade var OXO:s skyddshållare långt överlägsen. Den har tre piggar som lätt punkterar produkten för att hålla den på plats och med en fjäder inuti hållaren justerar den sig när du skivar. Det gör att du kan skiva produkten ända ner utan att behöva slänga någon del.

OXO Good Grips Chef’s Mandolin 2.0 är byggd för att hålla. Den är tillverkad av högkvalitativa material som är tåliga nog att stå emot daglig användning i köket. Kniven är även avtagbar vilket gör den superlätt att rengöra.

Sammanfattning:

Den imponerar verkligen med sin stabilitet, precision och samtidigt har den bra säkerhet. Ställningen är perfekt så man slipper hålla den i vinkel och den kommer med en otroligt vass kniv som kan ställes in på 17 olika tjockleksnivåer. Om du bara letar efter att skiva en potatis då och då eller om du har begränsat köksutrymme så rekommenderar vi att du väljer ett mindre och mer prisvärt alternativ. Annars rekommenderar vi starkt att du satsar på den här, du kommer inte bli besviken.

Fördelar:

 • Överlägsen kniv
 • 17 olika tjockleksnivåer
 • Vågigt blad kan skapa våffelmönster och räfflade pommes frites
 • Stabil och robust

Nackdelar:

 • Tar plats – har du dåligt med plats så välj en mindre modell

2. Westmark Mandolin med 5 blad

westmark mandolin

Westmark är ett anrikt tyskt företag som har tillverkat hållbara köksredskap i över 50 år.

Det här är ett köksredskap designat för att skära grönsaker och frukt i skivor med precision. Den kommer med 5st olika blad och har även en smart integrerad förvaring av bladen när de inte används.

Stabilitet och design:

Den är robust byggd med en stadig bas med anti-glidfötter i gummi som ger stabilitet när man skär. Detta är viktigt för att undvika att redskapet rör sig vid användning och underlättar vid intensiv användning. Den har även en smart och praktisk design där man förvarar knivarna integrerat i behållaren. Vi tycker det är en väldigt bra funktion då man annars lätt har knivarna i olika lådor och inte hittar rätt kniv när man väl ska använda den.

Olika knivblad

Knivar och precision:

Mandolinen är utrustad med 5st olika högkvalitativa rostfria stål blad. Bladen gör att du kan skiva, göra stavar, strimla, våffla samt riva. Bladens skärpa är imponerande och ger oss jämna och precisa snitt genom en mängd olika livsmedel som vi testar, även hårda grönsaker som potatis eller morötter skär den med lätthet igenom. En varning dock, det går inte att ändra tjockleken på knivarna.

Säkerhet och hållbarhet:

Westmark mandolin har skyddsfunktioner som fingerskydd som greppar om frukterna/grönsakerna för att hålla händerna säkra från bladet under användning. Dessutom är den byggd i plast och kan med fördel diskas i maskin. Westmark är även kända för att tillverka produkter byggda för att hålla och vi ser ingen anledning att den här skulle vara annorlunda.

Sammanfattning:

Westmark Mandolin erbjuder en mångsidig kombination av stabilitet, skarpa knivar, precision och säkerhet. Det tillsammans med en robust konstruktion som säkerställer långvarig användning. Det är en pålitligt mandolin med flera olika knivar och en smart integrerad behållare för knivarna. Den tog inte första platsen på grund av att man inte kan justera tjockleken på skären.

Fördelar:

 • Smart förvaring
 • Mångsidig med 5 olika knivar

Nackdelar:

 • Det går inte att justera skärdjup

3. Kyocera Mandolin – Bästa budgetval

Kyocera Mandolin

Kyocera mandolin med keramiskt blad är en enkel handhållen mandolin som är praktisk samtidigt som den är väldigt prisvärd. Den blev vårt val som bästa budget mandolin, här går vi genom vad som gör den till ett bra val.

Stabilitet och design:

Den är utformad med en solid bas i plast och har en keramisk kniv som går att ställa i olika tjocklekar. Den låga profilen och den ergonomiska designen gör den lätt att hålla och placera på olika underlag samt även att förvara utan att den tar mycket plats. Trots att den är lätt och kompakt så tycker vi att den ändå behåller stabiliteten vid skärning av olika typer av livsmedel.

Knivar och precision:

Kyocera Mandolin är känd för sina keramiska blad som är exceptionellt vassa och behåller sin skärpa under lång tid. Den keramiska konstruktionen har fördelen av att vara resistent mot rost och kemisk påverkan.

Bladen är också utformade för att minimera brunfärgning av livsmedel och gör den idealiska för känsliga frukter och grönsaker. De keramiska bladen är dock skörare än rostfritt stål och kräver därför mer försiktighet vid användning och förvaring. Det är möjligt att justera tjockleken från 0,5 – 3mm.

Säkerhet och hållbarhet:

Den kommer även med ett skyddshandtag för att skydda fingrarna från de vassa bladen. Den lätta vikten och kompakta storleken gör den lätt att hantera och minskar risken för olyckor vid användning.

De keramiska bladen på Kyocera Mandolin är mycket hållbara och korrosionsbeständiga och har en långvarig skärpa. Den robusta plastramen och konstruktionen bidrar också till produktens hållbarhet. Keramiska blad är mer sköra än metall och de är mer mottagliga för sprickor om de tappas eller utsätts för hård belastning. Därför krävs viss försiktighet för att behålla hållbarheten. Den kan även med fördel tvättas i diskmaskin vilket gör den lätt att rengöra.

Sammanfattning:

Kyocera Mandolin är en liten och enkel men ändå bra handhållen mandolin. Den passar bäst för den som bara använder den ibland eller för den som inte har plats för en större variant. Vi tycker att den gör sitt jobb men att den inte når upp till nivåerna som testvinnaren har, men till sitt pris så är den helt klart köpvärd.

Fördelar:

 • Testvinnare hos både Aftonbladen och ICA
 • Ställbar tjocklek i 4 lägen från 0,5 till 3mm
 • Prisvärd
 • Kan diskas i maskin

Nackdelar:

 • Plastig

4. De Buyer Mandolin Viper

De Buyer Mandolin Viper

Mandolinen Viper från franska tillverkaren De Buyer är en avancerad mandolin som ligger i en lite högre prisklass än de andra i testet. Den passar bäst för den som kommer använda den mycket. Då kan det vara värt den lite högre prislappen.

Stabilitet och design:

Viper har en stadig bas och halksäkra fötter som gör att den står stadigt på arbetsbänken under användning. Dessutom har den ergonomiskt utformade handtag som gör det bekvämt att använda och underlättar kontrollen.

Knivar och precision:

Den är utrustad med rostfria stålblad i V form som är extremt vassa och utbytbara. Detta ger användarna möjligheten att använda olika bladtyper för skivning, våffelskivning och julienne. Bladens höga kvalitet säkerställer att de kan skära genom både hårda och mjuka livsmedel med minimal ansträngning.

De Buyer Mandolin Viper erbjuder en utmärkt precision tack vare de justerbara skär inställningarna. Det möjliggör exakt kontroll över tjockleken och inställningarna är lätta att justera med ett vred bakom och kan justeras mellan 1 till 8mm. Mandolinens utmärkta blad och användarvänliga design gör den till ett precisionsverktyg.

Säkerhet och hållbarhet:

När det gäller säkerhet kommer den med ett skyddshandtag för att skydda fingrarna från de vassa bladen. Det finns även en låsfunktion som gör att man kan förvara mandolinen på ett säkert sätt när den inte används.

Viper är konstruerad för att hålla länge och kommer med högkvalitativa material som är resistenta mot slitage. Den har rostfria stålblad som är korrosionsbeständiga och som håller sin skärpa även efter upprepad användning. Ramen och andra delar är också tillverkade av hållbara material som tål intensiv användning utan att förlora sin funktionalitet.

Sammanfattning:

De Buyer Mandolin Viper ett premiumverktyg med hög precision som kombinerar stabilitet, vassa knivar och bra säkerhetsfunktioner. Den har en hållbar konstruktion och det gör den till ett pålitligt val för både professionella kockar och entusiastiska hemmakockar som letar efter ett verktyg för noggrann och säker skivning av grönsaker och frukt.

Fördelar:

 • Favorit hos experterna
 • Justerbar kniv
 • Ask att förvara skärbladen i
 • V formad kniv

Nackdelar:

 • Priset

Läs även våra andra test:

Stavmixer bäst i test, våffeljärn bäst i test eller bästa smörgåsgrill.

Köpguide

När du ska köpa en mandolin för köket är det viktigt att överväga flera faktorer för att hitta den som passar dina behov. Här är en köpguide som kan hjälpa dig att välja rätt:

1. Material och kvalitet:

 • Ramen: Välj en mandolin med en stabil och hållbar ram, vanligtvis gjord av rostfritt stål, aluminium eller högkvalitativ plast.
 • Bladen: Bladen ska vara av rostfritt stål eller keramik för att säkerställa långvarig skärpa och korrosionsbeständighet.

2. Bladtyper och skärinställningar:

 • Utbytbara blad: En mandolin med olika blad (rak, julienne, våffelskivor) ger dig flexibilitet att skära olika former.
 • Justeringar: Kolla efter modeller med justerbar tjocklek för att enkelt anpassa skivornas storlek efter dina behov.

3. Säkerhet:

 • Handskydd: Se till att mandolinen har ett handskydd eller fingervakt för att skydda mot de vassa bladen.
 • Gummifötter: Halksäkra fötter eller sugkoppar bidrar till stabilitet och säkerhet vid användning.
 • Låsfunktion: Vissa modeller har en låsfunktion för att säkert kunna förvara mandolinen när den inte används.

4. Stabilitet och ergonomi:

 • Hållbarhet: Välj en mandolin som känns stabil och solid när du använder den.
 • Handtag: Ergonomiskt utformade handtag gör det lättare att använda mandolinen under längre tid.

5. Rengöring och underhåll:

 • Rengöring: Se till att mandolinen är enkel att rengöra. Blad och andra delar bör vara enkla att ta bort och tål att diskas.
 • Underhåll: Modeller med utbytbara eller slipbara blad kan vara enklare att underhålla över tid.

6. Pris och budget:

 • Mandoliner finns i olika prisklasser. Bestäm din budget och hitta en modell som erbjuder de funktioner du behöver utan att kompromissa på kvaliteten.

7. Användningsområden:

 • Om du bara behöver en mandolin för att skiva grönsaker då och då, kan en enklare modell vara tillräcklig.
 • Om du är en seriös hemmakock eller professionell, kanske du behöver en mandolin med mer avancerade funktioner och högre kvalitet.

Genom att noga överväga dessa faktorer kan du välja en mandolin som passar dina behov och gör matlagningen enklare och säkrare.

Hur fungerar en mandolin?

Mandolinen är ett fascinerande köksredskap som erbjuder precision och mångsidighet när det gäller att skiva och strimla grönsaker och frukter. Men hur fungerar egentligen en mandolin? Låt oss ta en närmare titt på dess funktion och mekanism.

Skärning med precision:

På ytan kan mandolinen se ut som en enkel ut men dess inre mekanismer är förfinade för att leverera exakta och jämna skärningar. I centrum av mandolinen finns ett vasst skärblad av rostfritt stål som är monterat på en justerbar plattform. Genom att flytta den justerbara plattformen upp eller ner kan användaren styra tjockleken på skivorna som skärs.

Justerbara skivtjocklekar:

Genom att enkelt justera den justerbara plattformen kan användaren skapa allt från tunna skivor till tjocka beroende på recept och preferenser. Detta gör mandolinen till ett mångsidigt verktyg som passar för en mängd olika matlagningsbehov.

Mathållaren:

För att göra skärningen säkrare och mer effektiv är mandolinen vanligtvis utrustad med en mathållare eller en skyddshållare. Denna enhet håller frukten eller grönsaken på plats medan den skärs och skyddar användarens händer från att komma i kontakt med det vassa bladet. Mathållaren är ofta justerbar och kan anpassas för att passa olika storlekar på livsmedel.

Säkerhetsfunktioner:

Eftersom mandolinen använder vassa knivar är säkerhet en viktig aspekt att tänka på. Många mandoliner är utrustade med säkerhetsfunktioner som handskydd eller fingerfästen för att minimera risken för skärskador. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner och använda mandolinen med försiktighet för att undvika olyckor.

Sammanfattning:

Mandolinen är ett kraftfullt verktyg som erbjuder precision, mångsidighet och säkerhet när det gäller att skära och strimla grönsaker och frukter. Med sin skarpa kniv, justerbara skivtjocklekar och säkerhetsfunktioner är mandolinen ett oumbärligt köksredskap för alla som vill ta sin matlagning till nästa nivå. Genom att förstå hur mandolinen fungerar kan användare dra nytta av dess förmåga att skapa vackra och delikata rätter med lätthet.

Kolla även in, test av riskokare

Vanliga frågor och svar

Länkar:

The Spruce Eats – Test av OXO Good Grips Chef’s Mandolin 2.0

Hemtrevligt

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 1

Last Updated on maj 25, 2024 by Patrik

Rulla till toppen