Hem » D vitaminbrist – behöver du kostillskott?

D vitaminbrist – behöver du kostillskott?

D vitaminbrist

Vad är brist på vitamin D?

D vitaminbrist är tillståndet att ha otillräckliga mängder av vitamin D i kroppen, vilket kan orsaka hälsoproblem som sköra ben och muskelsvaghet. Det finns ibland inga symtom och läkare kontrollerar inte rutinmässigt vitamin D-nivåer, så många människor kan har brist på vitamin D utan att veta om det.

Vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor, som är viktiga för benhälsan. När en person har bristfällig vitamin D kan de inte absorbera kalcium ordentligt. Att ha tillräckliga nivåer är viktigt för att kunna ta upp tillräckliga mängder kalcium från din kost. Hälsosamma nivåer av vitamin D hjälper också till att förbättra upptaget av fosfor från din kost.

Människor får vanligtvis tillräckligt med vitamin D genom solen. När solljuset träffar huden omvandlar huden den ultravioletta strålningen till vitamin D. Människor får också vitamin D från vissa livsmedel, exempelvis från fisk, äggulor och berikad mjölk och spannmål – eller kosttillskott.

När vitamin D-nivåerna är låga och kroppen inte kan absorbera kalcium och fosfor ordentligt finns det en ökad risk för bensmärta, benbrott, muskelsmärta och muskelsvaghet.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute bar-ärmad upp till en kvart 2-3 gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen täcker en del av behovet under vinterhalvåret.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Innehåll i artikeln

Vitamin D genom mjölk

D vitaminbrist tabell

Under vinterhalvåret däremot så finns det i vårt mörka land ett behov av extra kosttillskott. Det är särskilt viktigt med tillskott under vinterhalvåret. Uppehåll kan man göra maj-augusti, för den som vistas i solen, men det går också bra att ta tillskott hela året.

Livsmedelsverket rekommenderar nedan:

GruppRekommenderat tillskott av D-vitamin per dag
Alla barn under 2 år10 mikrogram 
Barn och vuxna som inte äter fisk10 mikrogram
Barn och vuxna som inte äter berikade livsmedel10 mikrogram
Barn och vuxna som inte äter fisk eller berikade livsmedel10 mikrogram
Barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren10 mikrogram
Barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel20 mikrogram
Alla över 75 år*20 mikrogram

D vitaminbrist kosttillskott

Vi rekommenderar att ta kosttillskott under vinter halvåret och ger här tipset på några bra produkter som man kan använda sig av.

D vitamin kosttillskott

Här har vi Lamberts® D-vitamin 1000iu som finns att köpa hos vitaminbutiken Kenkou.

Lamberts Vitamin D finns i den naturliga formen D3 (som kolekalciferol), vilket är det lättast absorberade, det är känt för sin viktiga roll för att upprätthålla normal benhälsa, vitamin D verkar faktiskt på cellerna i alla kroppens organ och har mycket stora effekter på hälsan. Det är därför fler och fler inom vården som är intresserade av detta vitaminet till sina patienter.

kosttillskott

Vitamin D3 från Healthwell är ett högdoserat tillskott med 3000 IE per dos som finns att köpa på svensk hälsokost.

Vitamin D3 från Healthwell är ett högdoserat tillskott med 3000 IE per dos. Vitaminet är utvunnet från fårull och består av kolekalciferol som är den naturliga formen hos djur, en aktiv form av D vitamin. D Vitaminbidrar till upptaget av kalcium och reglering av kalciumnivåer i blodet, vilket i sin tur är väsentligt för ett normalt fungerande skelett.

  • D-vitamin bidrar till skelettets normala funktion
  • D-vitamin har betydelse för immunsystemets normala funktion
  • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen
  • Naturligt fett från fårull
  • Aktiv form av D-vitamin
droppar vitamin D

Lamberts flytande D vitamin är en praktisk d vitamin form om man inte vill ta det i tablettform, här från Kenkau.

Lamberts flytande D vitamin är en praktisk d vitamin form där du kan dosera själv. Varje droppe innehåller 200iu Vitamin D3

Notera: Hela flaskan (20ml) ger 600 droppar

Även lämplig för veganer

Läs gärna även våra andra tester – bästa proteinpulver, bästa blodtrycksmätare eller vilken som är bästa träningen för viktminskning.

Översikt D vitaminbrist

Vitamin D grönsaker

Det har nyligen varit debatter om hur mycket vitamin D människor behöver för att vara friska – och hur man kan avgöra om vi får tillräckligt av det – och, i sanning, det är mycket komplicerat. Men en sak experterna är överens om är att vitamin D är viktigt för vår hälsa. Utan exponering för naturligt solljus eller att äta livsmedel som är rika på vitamin D kan vi inte upprätthålla tillräckliga mängder av vitaminet. Det är ett problem eftersom brist på vitamin D även kan vara skadligt för både ben och muskler.

Brist på vitamin D påverkar människor genom hela livet. Spädbarn som ammas får inte tillräckligt med vitamin D från bröstmjölk, så de behöver ta tillskott. När människor åldras blir det även svårare för deras hud att producera tillräckliga mängder med vitamin D, vilket kan leda till brist.

Faktisk förekomst av vitamin D-brist beror på vad som definieras som en nivå av vitamin D i blodet som anses tillräcklig för att upprätthålla muskuloskeletal hälsa. Institute of Medicine har kommit fram till att en nivå mellan 20-50 ng/mL av 25-hydroxivitamin D kommer att möjliggöra detta. Detta värdeintervall är förenligt med den dominerande uppfattningen i Europa. Det finns emellertid yrkessamfund i USA som anser att en nivå på minst 30 ng/ml krävs för optimal skeletthälsa.

Vad orsakar D vitaminbrist?

Människor som inte har tillräckliga nivåer av vitamin D kan vara bristfälliga av någon av dessa anledningar:

  • Otillräcklig exponering för solljus
  • Mörkare hudfärg
  • Undernäring
  • Njursvikt eller leversvikt
  • Vissa mediciner
  • Vissa typer av cancer
  • Genetiskt, D vitaminbrist förekommer i släkten

Det är viktigt att notera att ’normala’ nivåer av vitamin D i stor utsträckning har fastställts i kaukasiska populationer. Mörkhyade personer tenderar att ha lägre nivåer av vitamin D. Mycket av vitamin D i blodet är bundet till transportproteiner, men nya bevis tyder på att när den ”fria”, obundna delen av vitamin D mäts, tenderar den också att vara lägre. Därför kräver definitionen av brist på vitamin D i denna population övervägande av andra faktorer, såsom nivåerna av bisköldkörtelhormon i blodet och nivåerna av kalcium i både blod och urin

Dessutom har vissa människor hälsotillstånd som gör det svårare för dem att absorbera vitamin D

  • Inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom eller ulcerös kolit)
  • Celiaki
  • Cystisk fibros
  • Personer som har genomgått bariatrisk kirurgi för viktnedgång
  • Personer som har haft delar av tunntarmen borttagna
  • Ett tillstånd som påverkar bukspottkörteln, såsom exokrin bukspottkörtelinsufficiens

Det har föreslagits att brist på vitamin D kan spela en roll i vissa tillstånd, såsom fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom och multipel skleros. Dock har orsakssambanden mellan brist på vitamin D och dessa – och andra – tillstånd, tillsammans med de terapeutiska fördelarna med vitamin D-tillskott, ännu inte fastställts.

Vilka är symptomen på brist på vitamin D?

De flesta människor med brist på vitamin D märker inte några symtom. Andra kan märka diffusa symtom som även kan vara tecken på andra sjukdomstillstånd.

Möjliga symtom inkluderar:

  • Muskelsmärta
  • Ben ont
  • Ökad känslighet för smärta
  • En stickande känsla, ”stickningar och nålar” känsla i händer eller fötter
  • Muskelsvaghet i kroppsdelar nära bålen, såsom överarmar eller lår
  • Gungande gång, på grund av muskelsvaghet i höfter eller ben
  • En historia av benbrott
  • Muskelsammandragningar eller skakningar
  • Muskelspasmer
  • Bågben (när bristen är svår)

Observera att dessa symtom kan vara resultatet av andra tillstånd också, så det är viktigt att rådfråga en läkare för en korrekt bedömning om du misstänker brist på vitamin D.

Hur diagnostiserar man brist på vitamin D?

Vitamin D - test

Eftersom det ofta inte finns några symtom kan det även vara svårt att identifiera brist på vitamin D. Även om ett blodprov som kontrollerar vitamin D-nivåer kan användas för diagnos, beställs det inte rutinmässigt för alla patienter. Läkare beställer vanligtvis detta test om en patient rapporterar symtom som ben- eller muskelsmärta eller har andra hälsotillstånd som kan indikera risk för brist på vitamin D.

Läkare kan också fråga om personlig eller om det finns en familjehistoria av rakit, osteoporos eller benbrott.

Hur behandlas D vitaminbrist?

Att äta mer mat som är rik på vitamin D är vanligtvis inte tillräckligt för att korrigera brist på vitamin D, så din läkare kommer sannolikt att rekommendera behandling med kosttillskott.

Den dos av vitamin D som läkare rekommenderar kan variera beroende på svårighetsgrad, ålder, vikt och om du är gravid eller ammar. Det finns receptbelagda doser och kosttillskott tillgängliga. Vissa receptbelagda doser ger man veckovis istället för dagligen.

Det är också viktigt att se till att du får tillräckligt med kalcium. Människor som har tillräckliga nivåer av både vitamin D och kalcium kan minska risken för benbrott, men det gäller inte när människor har tillräckliga nivåer av vitamin D och otillräckliga nivåer av kalcium.

Beroende på andra hälsotillstånd kan din läkare också förskriva:

  • Mediciner för att stärka benen och minska risken för osteoporos och benbrott.

Att säkerställa en normal nivå av vitamin D hos patienter med fet malabsorption, inklusive cystisk fibros och Crohns sjukdom, kan vara utmanande och kan kräva mycket höga doser av tillskott.

Du kan också uppmanas att äta livsmedel som är rika på vitamin D, som exempelvis:

  • Vissa fiskar, inklusive tonfisk, lax och sardiner
  • Äggulor
  • Mjölk och andra livsmedel som har berikats med vitamin D, som frukostflingor och apelsinjuice.

Vissa läkare rekommenderar också att du exponerar huden på dina armar, ben och/eller ansikte för naturligt solljus i 15 minuter, tre eller fler gånger i veckan, vilket hjälper din hud att producera vitamin D. Andra läkare avråder från detta, eftersom direkt exponering för solljus utan solskydd kan öka risken för hudcancer.

Prognoser för personer med D vitaminbrist

Prognosen för personer med brist på vitamin D är mycket god. Om du får diagnosen och följer behandlingsrekommendationerna kommer du troligen att kunna öka ditt intag till en acceptabel nivå, vilket bör eliminera eventuella symtom eller långsiktiga problem.

Berikning med D vitamin av livsmedel

I Sverige är det obligatoriskt att berika viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ samt vissa matfetter med D-vitamin. Nya berikningskrav trädde i kraft den 16 maj 2018. Enligt dessa ska mejeriprodukter och motsvarande växtbaserade alternativ med fetthalt på högst 3 procent innehålla 1 mikrogram D-vitamin per 100 milliliter. Margariner och matfettsblandningar ska innehålla 20 mikrogram per 100 gram.

Olika former av D vitamin

Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2. Bioaktiviteten är något lägre för vitamin D2 än för vitamin D3, men vid regelbundet intag ger båda formerna en tillfredsställande D-vitaminstatus.

Kan man få i sig för mycket D vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Om man behöver ta tillskott bör man tänka på att inte ta för hög dos. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har satt en övre gräns för intag av D-vitamin från mat och tillskott. Gränsen är satt utifrån den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan att riskera att skada hälsan. Den övre gränsen är förvuxna och barn från 11 år  – 100 mikrogram per dagbarn 1-10 år – 50 mikrogram per dag.

Läs även om Hallux valgus eller om bästa kollagen.

Källa: Livsmedelsverket – Om D-vitamin

Länktips:

Karolinska Institutet – D-vitamin skyddar mot luftvägsinfektioner

Forskning.se – Vården missar biverkningarna D-vitaminbrist och benskörhet

Last Updated on mars 24, 2024 by Patrik

Rulla till toppen