Hem » Elcykel bäst i test – Bästa elcyklarna för herr och dam 2024

Elcykel bäst i test – Bästa elcyklarna för herr och dam 2024

Elcykel bäst i test

Om du ska köpa en bra, robust och prisvärd elcykel så har du kommit helt rätt! Välkommen till vår omfattande guide till de bästa och mest prisvärda elcyklarna på marknaden. I vår strävan att hitta den elcykeln som ger dig mest värde så har vi kollat på allt från tester och recensioner, expertutlåtanden och viktigast av allt – tagit reda på vad konsumenterna tycker om sina köp.

För att hitta vinnarna har vi granskat allt från räckvidd, motoreffekt, komfort till design och användarvänlighet och såklart även pris.

Oavsett om du är en pendlare eller bara är ute efter en bekväm färd till butiken så har vi informationen som hjälper dig att göra det bästa köpet. I det här testet har vi haft som mål att hitta en riktigt bra elcykel till lägsta möjliga pris!

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Elcykel – Bäst i test – I denna guide jämför vi:

Momas Balance

Momas Balance

Bästa elcykel dam
Momas Jason Urban

Momas Jason Urban

Bästa elcykel herr
Crescent Elina

Cresent Elina

Praktisk med bra lastmöjligheter
Batavus Harlem

Batavus Harlem

Premium cykel
Lifebike C-PACT G10

Lifebike C-PACT G10

Hopfällbar elcykel

1. Momas Balance – Elcykel dam bäst i test

Momas Balance

Momas Balance är en elegant och effektiv elcykel designad specifikt för damer och som blev testvinnare när vi lägger ihop våra kriterier. Den värderas högt av både experter och konsumenter och är både bekväm och användarvänlig till ett otroligt lågt pris.

Elcykelmärket Momas är kanske inte känt för alla men deras modell Jason är Norges mest sålda elcykel med över 20000 sålda exemplar.

Räckvidd

Den är utrustad med ett kraftfullt 504Wh (36V 14Ah) batteri som lovar en imponerande räckvidd på upp till 100 km på en enda laddning under optimala förhållanden. I realiteten så kan man nog räkna att cykeln utan problem klarar av cirka 70-80km vid blandad körning. Det är mer än tillräckligt för de flesta dagliga behov, från pendlingsresor till längre utflykter.

Motorkraft

Cykeln drivs av en 250W vevmotor som är en mittmonterad Bewomotor Det ger en jämn körning och även bättre balans jämfört med en bakmonterad. Motorn hanterar både backar och vind med lätthet.

Komfort

Med en justerbar sadel och ett ergonomiskt designat handtag så är cykeln anpassad för längre turer. Dämpningen är väl avvägd och med breda däck absorberar den stötar från ojämna vägar effektivt. Det låga insteget gör det enkelt att hoppa på och av cykeln.

Den har även ett läge som heter promenadläge som gör att den kör i 6 km/h vilket kan vara praktiskt i stadstrafik. Cykeln är även utrustad med en display som du kan se hastighet, hur långt du har kört mm.

Lastmöjligheter

Elcykeln kommer med pakethållare bak som är bra om man behöver bära med sig väskor eller mindre laster. Pakethållarens robusta konstruktion gör det enkelt att fästa olika typer av cykelväskor. Den saknar tyvärr cykelkorg fram.

Pris

Prissatt så positionerar sig Balance som en mellanklasscykel. Den är byggd med kvalitets produkter som Bewomotor, Shimanoväxlar, Tektro-bromsar och Samsung batteri. Den ligger bra till prismässigt med tanke på vad man får för värde.

Sammanfattning

Momas Balance är en utmärkt elcykel för damer som värderar både stil och prestanda. Dess förmåga att kombinera en hög räckvidd med kraftfull motordrift samt bra komfort till ett vettigt pris gör den till ett bra val för en bred användarkrets. Momas Balance får högsta betyg för sin allsidighet och sitt värde för pengarna.

Så här säger några användare:

Fördelar:

 • Prisvärd och robust
 • Stort batteri och stark motor
 • Bra betyg från konsumenter och experter

Nackdelar:

 • Saknar cykelkorg fram

2. Momas Jason Urban – Bästa elcykel herr

Momas Jason Urban

Momas Jason Urban är en väldigt bra elcykel som är designad specifikt för herrar och som blev vår testvinnare. Den här modellen kombinerar elegant design med robust funktionalitet för att skapa den optimala cykeln för stadspendling och vardagligt bruk. Momas Jason är Norges mest sålda elcykel och den här modellen Urban är en modell som är anpassad även för stadskörning.

Räckvidd

Jason Urban är utrustad med ett 504Wh batteri som ger en imponerande räckvidd. Tillverkaren lovar upp till 100 km per laddning men man ska som vanligt ta siffrorna med lite försiktighet, räkna med att den klarar ca 70-80km vid normal användning.

Motorkraft

Med en 250W motor som är både tyst och kraftfull samt 8 växlar så erbjuder Urban en smidig och pålitlig körupplevelse. Motorns effekt är perfekt balanserad för stadskörning och gör det enkelt att hantera uppförsbackar och snabba accelerationer från trafikljus. Topphastigheten är begränsad till 25 km/h enligt lag och är tillräckligt för att smidigt och säkert navigera i urbana miljöer.

Komfort

Cykeln är utrustad med en justerbar sadel och ett ergonomiskt styre som gör långa turer mindre påfrestande. Stötdämpningen hanterar stadens ojämnheter väl även på kullersten och ojämna ytor. Det bidrar till en bekväm åktur oavsett vägunderlag.

Den är även utrustad med hydrauliska bromsar som gör att bromssträckan blir kortare än vid mekaniska bromsar. Det är en fördel både i stadstrafik och landsvägskörning. Cykeln har även funktionen promenadläge som gör att den kör i 6 km/h.

Lastmöjligheter

Denna modell kommer med en robust pakethållare bak men saknar cykelkorg eller pakethållare fram.

Pris

Priset på Jason Urban ligger i mellanklass-skiktet för elcyklar avsedda för stadskörning, Men med tanke på prestandan, utrustningen samt design och tillförlitlighet så erbjuder den god valuta för pengarna.

Slutsats

Momas Jason Urban är en exceptionell stadscykel för herrar som vill kombinera funktionalitet med stil. Här får man en hållbar cykel med kraftfull motor och överlägsen komfort. För den som söker en tillförlitlig, bekväm och kraftfull elcykel är Momas Jason Urban ett utmärkt och prisvärt alternativ.

Fördelar:

 • Kraftfull motor och hög batterikapacitet
 • Hydrauliska bromsar
 • Bra konsument betyg
 • Testvinnare hos Tekguide.no och bra betyg från Nettavisen.no & Dagbladet.no

Nackdelar:

 • Saknar ringklocka

3. Cresent Elina

Cresent Elina

Crescent Elina är en svensktillverkad (Varberg) elcykel designad med fokus på både funktion och komfort. Den erbjuder en kombination av komfort, stil och prestanda som är svår att slå för pendlingsresor och fritidsbruk. Den är även Sveriges mest sålda elcykel.

Räckvidd

Elina kommer med ett 400Wh batteri som erbjuder en räckvidd upp till 40-70 km beroende på körförhållanden och assistansnivå. Detta gör den till en utmärkt partner för långa cykelturer eller flera dagars pendling utan behov av daglig laddning.

Motorkraft

Elina är utrustad med en framhjulsdriven Egoing motor som ger tillräckligt med kraft för både platta och kuperade terränger. Motorn är diskret placerad och integrerad på ett sätt som inte stör cykelns estetiska design.

Komfort

Cykeln briljerar när det gäller komfort. Sadeln är ordentlig och ergonomiskt designad för att passa kvinnliga cyklister och styret har en optimal höjd och vinkel för en avslappnad körställning. Dämpningen är väl avvägd för att absorbera stötar från ojämna vägar och minskar trötthet under långa turer.

Lastmöjligheter

Elina är inte bara en bra elcykel den är också praktisk. Med robust integrerade pakethållare både fram och bak så erbjuder den goda möjligheter att bära med sig allt från en bärbar dator till stora matkassar. Den har även ett lås på styret som gör att du kan parkera cykeln upprätt även med last på.

Pris

Crescent Elina ligger i medel prisklassen för elcyklar, men med tanke på hur praktisk och vilken hög kvalitet den har så är den värd varje krona. För dem som söker en pålitlig, komfortabel och stilfull cykel för alla typer av cykling är Elina en investering som betalar sig över tid.

Slutsats

Den kombinerar utsökt design med många praktiska funktioner för att erbjuda en överlägsen körupplevelse. Oavsett om det är för pendling, shopping eller fritidsaktiviteter är Elina ett utmärkt val för den som värdesätter kvalitet och komfort. Med dess långa räckvidd, starka motor, höga komfort och praktiska lastmöjligheter är det en cykel som lever upp till sitt pris och förväntningar.

4. Batavus Harlem

Batavus Harlem

Batavus Harlem är en av de nyare tillskotten i den välrenommerade holländska cykeltillverkarens sortiment. Den är designad för att erbjuda både komfort och funktionalitet i urbana miljöer. Den har även fått höga betyg i både Aftonbladet och M3.

Räckvidd

Den är utrustad med ett Bosch Power Pack 400Wh batteri som klarar 40-70 km på en enda laddning under blandade körförhållanden som inkluderar både stadstrafik och lättare terrängvägar.

Motorkraft

Cykeln har 7 växlar och drivs av en tyst och effektiv 250W mittmotor från Bosch. Motorn ger en mjuk och responsiv körupplevelse som är perfekt för stadsnavigering där frekventa stopp och starter är vanliga.

Komfort

Harlem har en hög komfortnivå. Den är utrustad med en bekväm sadel och har en upprätt sittställning som minskar belastningen på rygg och axlar. Styrningen är lätt och intuitiv och ger en avslappnad åktur även i tät trafik.

Lastmöjligheter

Cykeln har robusta pakethållare både bak och fram som klarar av att bära betydande last. Det är perfekt för de som behöver transportera varor eller utrustning. Dessutom finns det möjlighet att enkelt montera ytterligare tillbehör som cykelkorgar och väskor.

Pris

Den ligger i den högre prisklassen för elcyklar. Men med tanke på dess höga kvalitet, pålitliga prestanda och mångsidighet och bra kundomdömen så erbjuder den god valuta för pengarna för den som söker en premiumcykel för stadskörning.

Slutsats

Batavus Harlem är vår premiumval och är en idealisk cykel för stadscyklister som söker en pålitlig, bekväm och mångsidig elcykel. Även om priset är högre så är kvaliteten och de långsiktiga fördelarna med att äga en Harlem väl värda investeringen. Det är en elcykel som levererar både prestanda och stil, perfekt anpassad för livet i staden.

5. Lifebike C-PACT G10 – Hopfällbar

Lifebike C-PACT

Lifebike C-PACT är en innovativ lösning för både pendlare, stadscyklister men även för båt och husbilsägare. Denna kompakta, vikbara elcykel är även perfekt för dig med som vill kunna ställa in cykeln i lägenheten. När den är hopfälld tar den endast 85x40x65 cm.

Räckvidd

Den är utrustad med ett 378Wh Samsung batteri. Den har en imponerande räckvidd på upp till 40-70km per laddning. Detta är särskilt anmärkningsvärt med tanke på cykelns kompakta storlek och lätta vikt. Det gör den idealisk för både dagliga pendlingar och helgutflykter.

Motorkraft

Med en 250W navmotor placerad i bakhjulet så erbjuder C-PACT tillräcklig kraft för de flesta stadsmiljöer. Motorns prestanda är optimerad för snabba accelerationer vid trafikljus och för att enkelt hantera mindre backar. Trots sin storlek är motorn förvånansvärt tyst och diskret.

Komfort

Trots dess lilla storlek är Lifebike C-PACT bekväm att köra. Cykeln är utrustad med en bekväm sadel och ett ergonomiskt styre som kan justeras för att passa olika förare. Även om fjädringen är begränsad jämfört med större modeller så absorberar den effektivt mindre ojämnheter på vägen.

Portabilitet

En av de största fördelarna med den här elcykeln är dess vikbarhet och portabilitet. Cykeln kan enkelt fällas ihop på några sekunder. Det gör den perfekt för kombinerad transport med buss eller tåg och även för förvaring i små utrymmen. Vikten är också relativt låg, vilket gör den lätt att bära när den är hopfälld.

Pris

Den är ett prisvärt alternativ bland vikbara elcyklar. Med tanke på dess funktionalitet och den flexibilitet den erbjuder så är priset väl motiverat.

Slutsats

Lifebike C-PACT är en idealisk elcykel för den moderna pendlaren som söker en cykel som är både flexibel och funktionell. Med sin imponerande räckvidd, tillräckliga motorkraft, höga komfort och utmärkta portabilitet erbjuder den en utmärkt lösning för den som vill navigera i urbana miljöer med lätthet. Dess pris och prestanda gör den till en attraktiv investering för dem som värdesätter bekvämlighet och effektivitet i sin dagliga transport.

Köpguide elcykel

När du överväger att köpa en elcykel finns det flera faktorer att tänka på för att hitta den som bäst passar dina behov. Här är en detaljerad guide för att hjälpa dig i ditt beslut:

1. Syfte och användning

Först och främst så fundera på hur du planerar att använda din elcykel. Är det för dagliga pendlingar till jobbet, för fritidsaktiviteter eller för terrängcykling? Typen av användning kommer starkt att påverka vilken modell du bör välja.

2. Motor och batteri

 • Motortyp: Det finns två huvudtyper av motorer: navmotorer (placerade i ett av hjulen) och mittmotorer (placerade vid pedalerna). Mittmotorer ger bättre balans och är effektivare på kuperat underlag medan navmotorer ofta är billigare.
 • Batterikapacitet: Ett större batteri ger längre räckvidd men är också tyngre och dyrare. Tänk på hur långt du planerar att cykla mellan laddningarna. Kontrollera även batteriets livslängd och garanti.

3. Ram och hjulstorlek

 • Ram: Välj en ramstorlek som passar din längd för maximal komfort. Rammaterialet (t.ex. aluminium eller kolfiber) påverkar också cykelns vikt och hållbarhet.
 • Hjulstorlek: Standardstorlekar är 26 tum, 27,5 tum och 29 tum. Större hjul rullar lättare över ojämnheter medan mindre hjul ger mer smidighet.

4. Bromsar och växlar

 • Bromsar: Skivbromsar, antingen mekaniska eller hydrauliska erbjuder bättre stoppförmåga och är att föredra för elcyklar som ofta är tyngre än vanliga cyklar.
 • Växlar: Antalet växlar påverkar cykelns förmåga att hantera olika terränger. Fler växlar är nyttigt om du bor i ett kuperat område.

5. Pris och budget

Sätt en budget och försök att hålla dig till den men var också medveten om att en högre kostnad ofta kan betyda bättre kvalitet och längre hållbarhet. Glöm inte att inkludera potentiella extrakostnader som hjälm, lås, och eventuella modifieringar.

6. Testa cykeln

Innan köp om det är möjligt så testa cykeln för att se hur den känns. Se till att sitta bekvämt och att alla funktioner fungerar som de ska. Kontrollera även hur enkel cykeln är att hantera.

7. Garanti och service

Kolla upp vilken typ av service och garanti som erbjuds med cykeln. Det är viktigt att ha god support om något skulle gå fel.

8. Omdömen och rekommendationer

Läs recensioner och prata med andra elcykel ägare. Deras erfarenheter kan ge värdefulla insikter om olika märken och modeller.

Med dessa riktlinjer i åtanke bör du kunna hitta en elcykel som passar dina behov och ger dig många år av cykelglädje.

Elcykeln – Framtidens transportmedel

Elcyklar, även kända som e-cyklar eller elektriska cyklar har på senare tid blivit alltmer populära som ett miljövänligt och effektivt transportmedel. Vi går igenom hur elcyklar fungerar, deras fördelar, typiska maxhastigheter och andra viktiga aspekter.

Hur fungerar en elcykel?

En elcykel liknar en vanlig cykel i många avseenden men är utrustad med några nyckelkomponenter som skiljer sig. En motor, ett batteri och en kontrollenhet. Motorerna kan vara placerade i hjulnavet (navmotor) eller vid pedalerna (mittmotor). När föraren börjar trampa aktiveras motorn av en sensor som ger en mjuk och justerbar kraftassistans. Detta gör det lättare att cykla, särskilt i backar eller motvind.

Batteriet är vanligen ett litiumjonbatteri som förser motorn med elektrisk energi. Moderna elcyklar har en räckvidd som kan variera kraftigt beroende på batteriets storlek, cyklistens vikt, terrängtyp, och hur mycket assistans som används.

Fördelar med elcyklar

 • Miljövänligt: Elcyklar erbjuder ett mer hållbart alternativ till bilar för korta till medellånga sträckor och med betydligt lägre koldioxidutsläpp.
 • Hälsobefrämjande: Trots motorassistansen kräver elcykling fysisk ansträngning som främjar fysisk hälsa och kondition.
 • Ökad tillgänglighet: Elcyklar gör det möjligt för personer som kanske inte kan eller vill använda traditionella cyklar att ändå njuta av cykling. De är idealiska för äldre personer eller de med vissa fysiska begränsningar.
 • Ekonomiskt: Jämfört med att äga och underhålla en bil är elcyklar ett mycket billigare alternativ.
 • Effektivitet: Elcyklar minskar pendlingsdags och kan hantera kullar och längre distanser med mindre ansträngning.

Maxhastighet och reglering

I många länder är maxhastigheten för elcyklar begränsad av lag. I EU och i Sverige får elcyklar inte ge motorassistans vid hastigheter över 25 km/h. Dessa regler hjälper till att hålla elcyklar säkra både för cyklisten och andra trafikanter.

Att tänka på vid köp

Innan du köper en elcykel är det viktigt att överväga dina specifika behov. Faktorer som typ av användning (pendling, fritid, terräng), räckvidd, batteriets laddningstid och cykelns vikt bör vägas in. Priset på elcyklar kan variera stort beroende på dessa egenskaper samt cykelns märke och kvalitet.

Att investera i en elcykel kan vara ett steg mot en mer hållbar livsstil och erbjuder många praktiska fördelar jämfört med traditionella transportmedel. Med allt från att förbättra din hälsa till att minska ditt ekologiska fotavtryck, är elcyklar definitivt värt att överväga för den moderna pendlaren.

Vanliga frågor & svar

Länkar:

Nettavisen – Test av elcyklar

Dagbladet.no

Testfakta

Kolla även in våra andra tester om Robotgräsklippare eller Robotdammsugare.

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 3

Last Updated on maj 26, 2024 by Patrik

Rulla till toppen