Hem » Bästa kaffebryggaren 2024 – Bäst i test

Bästa kaffebryggaren 2024 – Bäst i test

Bästa kaffebryggare

Varmt gott luktande kaffe på morgonen är bland det bästa man kan starta dagen med. Vi går igenom hur man kokar kaffe bäst samt vilka olika kaffevarianter som finns och fakta om hållbart kaffe. Vi testar de bästa kaffebryggarna samt tar fram den bästa kaffebryggaren.

Vilken kaffekokare är egentligen bäst? Vi på testlabbet tar fram den bästa kaffebryggaren till dig. Nu har vi undersökt kaffebryggarna på marknaden baserat på de senaste testerna, recensionerna och konsumentomdömen. Vi har sammanställt allt för att hitta de kaffebryggare som presterat bäst i test. Kaffekokaren som har den bästa designen samt det bästa budgetvalet för att hjälpa dig att välja den som passar just dina behov.

Det finns många riktigt dåliga kaffekokare på marknaden. Undvik billiga kaffekokare som inte brygger kaffet i rätt temperatur samt som inte har bra kvalitet på delar eller på maskinen. En kaffekokare som är ordentlig håller i många år och kommer bli mer lönsam över tid och du får ett riktigt gott kaffe under tiden.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Bäst i test av kaffebryggare – I denna guide

1. Moccamaster AutomaticBäst i test

Moccamaster Automatic - Bäst i test

Bästa kaffebryggaren blev Moccamaster Automatic

Moccamaster Automatic är en kaffebryggare som har blivit en ikon inom kaffevärlden och det med goda skäl. Denna holländsktillverkade bryggare är designad för att erbjuda både exceptionell kvalitet och hållbarhet vilket gör den till en favorit för både hemmabruk och för företag. Moccamaster har under många år producerat de absolut bästa kaffekokarna på marknaden och den senaste Moccamaster Automatic har alla rätt för att utses till den bästa kaffekokaren.

Design och kvalitet

Designen har givetvis förfinats genom åren samt att dagens utseende speglar ungefär samma format som den första Moccamaster-bryggaren hade i klassisk stil med sin robusta konstruktion. Den är tillverkad av högkvalitativa material som aluminium och BPA-fri plast. Det inte bara ger den ett elegant utseende utan också säkerställer lång hållbarhet. Designen är funktionell och användarvänlig med tydliga och enkla kontroller. Det finns flera färgalternativ tillgängliga som gör det enkelt att hitta en modell som passar just din köksinredning.

Användarvänlighet

Moccamaster är mycket enkel att använda. Den har en enda brytare för att starta bryggprocessen och en annan för att aktivera den varmhållande plattan. Det gör att även den minst tekniskt kunniga personen enkelt kan brygga en perfekt kopp kaffe. Vattenbehållaren är lätt att fylla på och filterhållaren tas ut för enkel åtkomst. Rengöring är även den enkel, tack vare de avtagbara delarna som kan sköljas under rinnande vatten eller placeras i diskmaskinen.

Den har även automatisk avstängning efter 40min. En tid som satts både av brandsäkerhetshänsyn och miljö- och energiskäl.

Bryggkvalitet

Där Moccamaster Automatic verkligen skiner är i kvaliteten på det bryggda kaffet. Den använder en unik bryggmetod som optimerar vattnets kontakt med kaffet. Det resulterar i en rik och smakfull kopp kaffe. Temperaturen hålls konstant mellan 92-96 grader Celsius under hela bryggprocessen. Det är idealiskt för att extrahera maximal smak utan bitterhet. Värmeplattan håller sedan 80-84 grader vilken är en alldeles lagom drick temperatur. Dessutom brygger den en hel kanna (1,25 liter) på bara sex minuter vilket är imponerande snabbt och bekvämt för morgonrutinen.

Hållbarhet och service

Den är byggd för att hålla i många år och tillverkaren erbjuder även en generös garanti samt utmärkt kundservice. Dessutom är reservdelar lätt tillgängliga och utbytbara. Vilket innebär att bryggaren kan repareras snarare än att behöva ersättas om något skulle gå fel. Inköpskostnaden är högre än andra kaffebryggare men livslängden är även längre.

Slutsats

Moccamaster har länge ansetts ha de bästa kaffebryggarna på marknaden och ännu fler tester har visat på att de gör det godaste kaffet och att bryggarna är gjorda i enastående kvalitet och hållbarhet. Moccamaster Automatic bygger vidare på tidigare modeller och erbjuder en fullfjädrad modell som är den bästa kaffekokaren nu.

Fördelar:

 • Exakt temperaturkontroll
 • Tyst & snabb bryggning
 • Automatisk avstängning
 • 2 separata värmeelement
 • Hållbar och pålitlig

Nackdelar:

 • Dyrare i inköp men har längre livslängd än andra kaffebryggare

2. Melitta Aroma Signature DeLuxeBästa budget kaffebryggare

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Den här kaffebryggaren är ett väldigt bra alternativ till vår vinnare från Moccamaster men kostar under hälften så mycket. Vårt budget val gör kaffe av yttersta bästa kvalitet samt har både kalkindikator och avkalkningsprogram som gör den lätt att hålla ren.

Kaffebryggaren har testats av bland annat Råd & Rön. Maskinen slutade som testvinnare i en undersökning samt fick toppbetyg i den andra.

Det här är en relativt kompakt kaffebryggare. Den har stora chanser att få plats på köksbänken samt om man vill att den ska stå framme och inte har så mycket plats. Den har dessutom LED-lampor som lyser upp vattenbehållaren och tänds automatiskt när man häller vatten i maskinen.

Melitta Aroma Signature Deluxe har dessutom tilldelats den gyllene bönan, en kvalitetsstämpel som garanterar att maskinen brygger gott kaffe. Utmärkelsen delades ut av European Coffee Brewing Center.

 • LED-lampor lyser upp vattenbehållaren
 • Testvinnare i olika tester
 • Avkalkningsprogram

3. Wilfa WSP-2ABästa design kaffebryggare

Wilfa WSP-2A

Oftast har man kaffekokaren stående framme i sitt kök och vi har tagit fram den kaffekokaren som vi helt enkelt tycker har den bästa designen att ha stående framme samt som den sticker ut mot den klassiska kaffebryggaren i bättre design. Väldigt snygg samt att den gör väldigt gott kaffe, brygger en kanna på ca 5min. Den har även automatisk avstängning efter 40min.

Design och konstruktion

Wilfa WSP-2A har en minimalistisk och stilren design som lätt smälter in i de flesta kök. Dess kompakta storlek gör den idealisk för mindre utrymmen, samtidigt som den robusta konstruktionen i rostfritt stål garanterar långvarig användning. Bryggaren är inte bara en praktisk apparat utan också en elegant köksaccessoar.

Användarvänlighet

Med tydliga och lättanvända kontroller gör Wilfa WSP-2A det enkelt att brygga ditt kaffe precis som du vill ha det. Vattenmängden justeras enkelt för att matcha antalet koppar. Den inbyggda timern är en praktisk funktion som låter dig förbereda och ställa in tiden för ditt kaffe bryggande i förväg.

Bryggkvalitet

Wilfa WSP-2A imponerar med sin förmåga att producera kaffe av hög kvalitet. Temperaturen under bryggprocessen är noggrant kontrollerad för att säkerställa optimal extraktion och smakutveckling. Resultatet är ett konsekvent gott kaffe med rätt balans mellan syrlighet och beska. Dessutom klarar bryggaren av att snabbt brygga upp till 1 liter kaffe. Det gör den tillräckligt kapabel för både vardag och tillställningar.

Rengöring och underhåll

Kaffekokaren är designad med tanke på enkel rengöring. De flesta delar är lätta att ta bort och rengöra, vilket bidrar till en problemfri användning över tid. Regelbunden rengöring och avkalkning rekommenderas för att hålla bryggaren i toppskick och säkerställa den bästa kaffesmaken.

Sammanfattning

Wilfa WSP-2A är en utmärkt kaffebryggare för den som värdesätter både form och funktion. Den erbjuder enastående bryggkvalitet som är lätt att använda och underhålla. Plus även för den eleganta designen som gör den till ett attraktivt tillägg till köket. Om du är på jakt efter en pålitlig och stilfull kaffebryggare som levererar konsekvent gott kaffe så är Wilfa WSP-2A ett väldigt bra alternativ.

 • Unik design
 • Snabb
 • Automatisk avstängning

4. Smeg DC – Retro – Bästa retro kaffekokare

Smeg Kaffekokare

Bästa kaffebryggaren i retro design

Bryggaren DCF02WHEU från Smeg är ännu en läcker bryggare i retro design. Den kan brygga 10 koppar (1,4 liter) och har även ett alternativ för 4 koppar. Inställningarna gör du via LED-display som har en klocka. Enda uppenbara minuset är har du dåligt med plats på höjden där kaffekokaren står blir det trångt att fylla på vatten då locket man behöver öppna tar plats. Den har en timer funktion med auto-start så att du kan välja när kaffet ska vara klart. Mysigt att vakna till doften av nybryggt kaffe. En varmhållningsfunktion hjälper dig även att hålla kaffet varmt upp till 20 minuter.

Hur starkt kaffe vill du ha?
Du kan enkelt välja styrka med knappen för aromintensitet. Bryggaren kan även anpassas för vattnets hårdhet. Den har anti-droppspärr och avkalkningsindikator.

Med på köpet får du ett kaffemått för malet kaffe och ett återanvändningsbart kaffefilter.

 • Snygg design
 • Timerfunktion
 • Klocka på displayen
 • Bra kvalite

Läs gärna våra test om bästa madrassen eller bästa dammsugaren eller hur man tvättar sina fönster bäst.

Hur man bäst kokar kaffe

Steg 1

Sätt i ett kaffefilter i behållaren. Skölj först av filtret för att undvika eventuella bismaker av papper.

Steg 2

Häll vatten i vattenbehållaren. Helst så kallt och friskt vatten som möjligt från din vattenkran. Använd den mängden vatten som du och dina gäster ska dricka. Använd helst en ren tillbringare när du häller upp vatten och inte din kaffekanna. Då undviker du att kafferester från tidigare bryggningar hamnar i maskinen.

Steg 3

Måtta upp kaffe i kaffefiltret. Du ska även hälla i 6 kaffemått per liter vatten, alternativt ett kaffemått per 1,5 deciliter vatten. Ett kaffemått motsvarar en rågad matsked, vilket är lite mer än 15 milliliter.

Steg 4

Sätt på kaffebryggaren och duka fram koppar. Njut!

Hur gör man ännu godare kaffe

1. Använd inte kokande vatten

Om du använder mer traditionella sätt att brygga ditt kaffe, till exempel genom att hälla vattnet manuellt i ett filter så ska du tänka på att inte använda kokande vatten. Den mest optimala temperaturen för att få ett perfekt kaffe är cirka 96 grader. Det smidigaste sättet att mäta temperaturen är med en digital termometer.Har du inte en termometer kan du ta av det kokande vattnet från den varma plattan i 30 – 60 sekunder innan du häller vattnet på kaffet.

2. Var noggrann när du mäter upp rätt mängd kaffe

Det sämsta alternativet när du måttar upp kaffe är att använda en vanlig sked. Det gör att du inte får en lika konsekvent mätning varje gång. Att mäta med ett kaffemått är ett bättre alternativ men det allra bästa är att använda sig av en digital köksvåg för att få ett lika bra kaffe varje gång. Bara ett gram kaffe kan göra en väldigt stor skillnad på smakupplevelsen.

3. Rengör din kaffebryggare ofta

På många håll i landet innehåller vattnet även mycket kalcium som bidrar till att det blir avlagringar i kaffemaskinen som påverkar kaffesmaken negativt. Du kan lätt avkalka din kaffebryggare med ättika.

Följ dessa stegen för rengöring:

 •      – Blanda 1 dl ättikssprit med 6 dl vatten direkt i vattenbehållaren på din kaffebryggare.
 •      – Därefter slår du på kaffekokaren och låter hälften av vattnet rinna igenom.
 •      – Slå sedan av kaffekokaren för att vänta i 10 minuter innan du brygger resten av vattnet.
 •      – Tänk på att brygga med rent vatten minst 3 gånger innan du kokar kaffe igen.    

4. Använd inte mjölk med lägre fetthalt

Om du har mjölk i kaffet ska du helst ha vanlig mjölk och till exempel undvika lättmjölk. Fettet hjälper nämligen till att reducera kaffets bitterhet men tänk på att för mycket fett (till exempel i grädde) hindrar dina smaklökar från att känna alla smaker.

5. Skölj av kaffefiltret innan du brygger kaffe


Innan du brygger ditt kaffe är det bra att köra en bryggning med endast vatten för att skölja av ditt kaffefilter och bli av med smaken från pappret. Det kan faktiskt göra stor skillnad och du förvärmer även din kaffebryggare vilket också har positiva effekter på ditt kaffe.

6. Diska inte plastbryggare i diskmaskinen


Undvik att diska vattenbehållare i plast i diskmaskinen då plasten lätt absorberar smak från disktabletterna. Ta tiden att diska för hand i stället.

7. Skaffa dig en kaffekvarn


Tro det eller ej, det malda kaffepulver som du köper håller sig fräscht i max 20 minuter efter att du öppnat förpackningen. Genom att köpa kaffebönor och mala det själv får du en helt annan upplevelse, starkare smaker och en känsla av fräschhet.

8. Rengör kaffekvarnen ofta


För att känna denna fräschhet är det viktigt att även rengöra din kaffekvarn ofta. Öppna upp den och använd dig av en pensel tillsammans med en dammsugare för att få den ordentligt ren.

Tänk på att aldrig mala annat än kaffe i din kvarn som till exempel kryddor, det kan förstöra kvarnen för alltid.

Olika kaffedrycker

Café au lait

Är franska och betyder ”kaffe med mjölk” vilket är precis vad det är. Oftast är det hälften bryggkaffe och hälften varm mjölk.

Caffé Americano

Espresso som späds ut med hett vatten.

Caffé Latte

Består av en fjärdedels espresso och tre fjärdedelar varm skummad mjölk.

Caffé Macchiato

En espresso med ångad mjölk på toppen.

Cappuccino

Består av lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Till skillnad från en latte innehåller denna mindre mjölk.

Espresso

En liten mängd starkt kaffe.

Iced Coffee

Kallt kaffe som oftast är sötat.

Irish Coffee

Består av whiskey, varmt kaffe och vispgrädde.

Kaffekask

Kallas även kaffegök eller kaffehalva och består av kaffe och brännvin eller konjak.

Wiener Melange

Hälften espresso och hälften varm skummad mjölk med kakaopulver.

Är kaffe hållbart?

Hållbart odlat kaffe

Det finns en del saker som man bör tänka på vid köp av både kaffe och kaffemaskin. Tänk på att köpa certifierat och hållbart kaffe som har producerats på ett sätt som varken skadar människa eller miljö.

De flesta kaffebönorna odlas i Latinamerika, Asien eller Afrika. Ta gärna reda på hur och var ditt favoritkaffe odlas. Odlarna som klassificeras som hållbara kaffeodlare jobbar bland annat med att minska mängden gifter och kemikalier vid odlingen och ser till att regnskog inte skövlas. Därtill ingår även krav på att arbetarna vid dessa odlingar ska ha en bra arbetsmiljö.

Vanliga frågor & svar

Kolla även in våra test av hur man rengör glasögon bäst, vad affiliate är för något eller stekpanna bäst i test eller våffeljärn bäst i test.

Länktips:

Råd&Rön – test av kaffekokare

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 4

Last Updated on april 10, 2024 by Patrik

Rulla till toppen