Hem » Bästa kaffebryggaren 2023 – Bäst i test

Bästa kaffebryggaren 2023 – Bäst i test

Last Updated on december 3, 2023 by admin

Bästa kaffebryggare

Varmt gott luktande kaffe på morgonen är bland det bästa man kan starta dagen med. Vi går igenom hur man kokar kaffe bäst samt vilka olika kaffevarianter som finns och fakta om hållbart kaffe. Vi testar de bästa kaffebryggarna samt tar fram den bästa kaffebryggaren.

Vilken kaffekokare är egentligen bäst? Vi på testlabbet tar fram den bästa kaffebryggaren till dig. Nu har vi undersökt de bästa kaffebryggarna på marknaden baserat på de senaste testerna, recensionerna och konsumentomdömen. Vi har sammanställt allt för att hitta de kaffebryggare som presterat bäst i test. Kaffekokaren som har den bästa designen samt det bästa budgetvalet för att hjälpa dig att välja den som passar just dina behov.

Det finns många riktigt dåliga kaffekokare på marknaden. Undvik billiga kaffekokare som inte brygger kaffet i rätt temperatur samt som inte har bra kvalitet på delar eller på maskinen. En kaffekokare som är ordentlig håller i många år och kommer bli mer lönsam över tid och du får ett riktigt gott kaffe under tiden.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Testvinnare bästa kaffebryggaren

Bäst i test -Bästa kaffekokare: Moccamaster Automatic – Bäst i test

Bästa design kaffekokare: Wilfa WSP-2A – Bästa design kaffekokare

Utmanare bästa design kaffekokare: Smeg retro – Utmanare design kaffebryggare

Bästa budget kaffebryggaren: Melitta Aroma Signature DeLuxe – Bästa budget kaffebryggare

Lär dig mer om kaffe:

Bäst i test – bästa kaffebryggaren utser vi till

Moccamaster Automatic

Bästa kaffekokaren bäst i test

Bästa kaffebryggaren blev Moccamaster Automatic

Moccamaster har under många år producerat de absolut bästa kaffekokarna på marknaden och den senaste Moccamaster Automatic har alla rätt för att utses till den bästa kaffekokaren.

Designen har givetvis förfinats genom åren samt att dagens utseende speglar ungefär samma format som den första Moccamaster-bryggaren hade i klassisk stil.

Moccamaster Automatic klarar av att brygga 1,25 liter kaffe på ganska precis 6 minuter vilket är snabbt och kaffet håller 92-96 grader vid bryggningen samt mellan 80-84 grader på värmeplattan vilket är en alldeles lagom drick temperatur.

Den har även automatisk avstängning efter 40min. En tid som satts både av brandsäkerhetshänsyn och miljö- och energiskäl.

Moccamaster har länge ansetts ha de bästa kaffebryggarna på marknaden och ännu fler tester har visat på att de gör det godaste kaffet och att bryggarna är gjorda i enastående kvalitet och hållbarhet. Moccamaster Automatic bygger vidare på tidigare modeller och erbjuder en fullfjädrad modell som är den bästa kaffekokaren nu.

 • Exakt temperaturkontroll
 • Tyst & snabb bryggning
 • Automatisk avstängning
 • 2 separata värmeelement
 • Hållbar och pålitlig

Bästa kaffebryggaren – design

Wilfa WSP-2A

Bäst i test kaffekokare bästa design

Oftast har man kaffekokaren stående framme i sitt kök och vi har tagit fram den kaffekokaren som vi helt enkelt tycker har den bästa designen att ha stående framme samt som den sticker ut mot den klassiska kaffebryggaren i bättre design. Väldigt snygg samt att den gör väldigt gott kaffe, brygger en kanna på ca 5min. Den har även automatisk avstängning efter 40min.

 • Unik design
 • Snabb
 • Automatisk avstängning

Bästa utmanare design kaffebryggare

Smeg DC – Retro

Smeg Kaffekokare

Näst bästa kaffebryggaren i retro design

Kaffebryggare DCF02WHEU från Smeg är ännu en läcker bryggare i retro design. Den kan brygga 10 koppar (1,4 liter) och har även ett alternativ för 4 koppar. Inställningarna gör du via LED-display som har en klocka. Enda uppenbara minuset är har du dåligt med plats på höjden där kaffekokaren står blir det trångt att fylla på vatten då locket man behöver öppna tar plats. Bryggaren har en timer funktion med auto-start så att du kan välja när kaffet ska vara klart. Mysigt att vakna till doften av nybryggt kaffe. En varmhållningsfunktion hjälper dig även att hålla kaffet varmt upp till 20 minuter.

Hur starkt kaffe vill du ha?
Du kan enkelt välja styrka med knappen för aromintensitet. Bryggaren kan även anpassas för vattnets hårdhet. Den har anti-droppspärr och avkalkningsindikator.

Med på köpet får du ett kaffemått för malet kaffe och ett återanvändningsbart kaffefilter.

 • Snygg design
 • Timerfunktion
 • Klocka på displayen
 • Bra kvalite

Bästa kaffebryggaren budget– bästa budget bryggaren utser vi till

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Bästa budgetval test kaffekokare

Bästa kaffebryggare budget klass blev Melitta Aroma Signature DeLuxe

Den här kaffebryggaren är ett väldigt bra alternativ till vår vinnare från Moccamaster men kostar under hälften så mycket. Vårt budget val gör kaffe av yttersta bästa kvalitet samt har både kalkindikator och avkalkningsprogram som gör den lätt att hålla ren.

Kaffebryggaren har testats av bland annat Råd & Rön. Maskinen slutade som testvinnare i en undersökning samt fick toppbetyg i den andra.

Det här är en relativt kompakt kaffebryggare. Den har stora chanser att få plats på köksbänken samt om man vill att den ska stå framme och inte har så mycket plats. Kaffebryggaren har dessutom LED-lampor som lyser upp vattenbehållaren och tänds automatiskt när man häller vatten i maskinen.

Melitta Aroma Signature Deluxe har dessutom tilldelats den gyllene bönan, en kvalitetsstämpel som garanterar att maskinen brygger gott kaffe. Utmärkelsen delades ut av European Coffee Brewing Center.

 • LED-lampor lyser upp vattenbehållaren
 • Testvinnare i olika tester
 • Avkalkningsprogram

Läs gärna våra test om bästa madrassen eller hur man tvättar sina fönster bäst.

Hur man kokar kaffe i bästa kaffebryggaren?

Steg 1

Sätt i ett kaffefilter i behållaren. Skölj först av filtret för att undvika eventuella bismaker av papper.

Steg 2

Häll vatten i vattenbehållaren. Helst så kallt och friskt vatten som möjligt från din vattenkran. Använd den mängden vatten som du och dina gäster ska dricka. Använd helst en ren tillbringare när du häller upp vatten och inte din kaffekanna. Då undviker du att kafferester från tidigare bryggningar hamnar i maskinen.

Steg 3

Måtta upp kaffe i kaffefiltret. Du ska även hälla i 6 kaffemått per liter vatten, alternativt ett kaffemått per 1,5 deciliter vatten. Ett kaffemått motsvarar en rågad matsked, vilket är lite mer än 15 milliliter.

Steg 4

Sätt på kaffebryggaren och duka fram koppar. Njut!

Hur gör man ännu godare kaffe med bästa kaffebryggaren

1. Använd inte kokande vatten

Om du använder mer traditionella sätt att brygga ditt kaffe, till exempel genom att hälla vattnet manuellt i ett filter så ska du tänka på att inte använda kokande vatten. Den mest optimala temperaturen för att få ett perfekt kaffe är cirka 96 grader. Det smidigaste sättet att mäta temperaturen är med en digital termometer.Har du inte en termometer kan du ta av det kokande vattnet från den varma plattan i 30 – 60 sekunder innan du häller vattnet på kaffet.

2. Var noggrann när du mäter upp rätt mängd kaffe

Det sämsta alternativet när du måttar upp kaffe är att använda en vanlig sked. Det gör att du inte får en lika konsekvent mätning varje gång. Att mäta med ett kaffemått är ett bättre alternativ men det allra bästa är att använda sig av en digital köksvåg för att få ett lika bra kaffe varje gång. Bara ett gram kaffe kan göra en väldigt stor skillnad på smakupplevelsen.

3. Rengör din kaffebryggare ofta

På många håll i landet innehåller vattnet även mycket kalcium som bidrar till att det blir avlagringar i kaffemaskinen som påverkar kaffesmaken negativt. Du kan lätt avkalka din kaffebryggare med ättika.

Följ dessa stegen för rengöring:

 •      – Blanda 1 dl ättikssprit med 6 dl vatten direkt i vattenbehållaren på din kaffebryggare.
 •      – Därefter slår du på kaffekokaren och låter hälften av vattnet rinna igenom.
 •      – Slå sedan av kaffekokaren för att vänta i 10 minuter innan du brygger resten av vattnet.
 •      – Tänk på att brygga med rent vatten minst 3 gånger innan du kokar kaffe igen.    

4. Använd inte mjölk med lägre fetthalt


Om du har mjölk i kaffet ska du helst ha vanlig mjölk och till exempel undvika lättmjölk. Fettet hjälper nämligen till att reducera kaffets bitterhet men tänk på att för mycket fett (till exempel i grädde) hindrar dina smaklökar från att känna alla smaker.

5. Skölj av kaffefiltret innan du brygger kaffe


Innan du brygger ditt kaffe är det bra att köra en bryggning med endast vatten för att skölja av ditt kaffefilter och bli av med smaken från pappret. Det kan faktiskt göra stor skillnad och du förvärmer även din kaffebryggare vilket också har positiva effekter på ditt kaffe.

6. Diska inte plastbryggare i diskmaskinen


Undvik att diska vattenbehållare i plast i diskmaskinen då plasten lätt absorberar smak från disktabletterna. Ta tiden att diska för hand i stället.

7. Skaffa dig en kaffekvarn


Tro det eller ej, det malda kaffepulver som du köper håller sig fräscht i max 20 minuter efter att du öppnat förpackningen. Genom att köpa kaffebönor och mala det själv får du en helt annan upplevelse, starkare smaker och en känsla av fräschhet.

8. Rengör kaffekvarnen ofta


För att känna denna fräschhet är det viktigt att även rengöra din kaffekvarn ofta. Öppna upp den och använd dig av en pensel tillsammans med en dammsugare för att få den ordentligt ren.

Tänk på att aldrig mala annat än kaffe i din kvarn som till exempel kryddor, det kan förstöra kvarnen för alltid.

Olika kaffedrycker

Café au lait

Är franska och betyder ”kaffe med mjölk” vilket är precis vad det är. Oftast är det hälften bryggkaffe och hälften varm mjölk.

Caffé Americano

Espresso som späds ut med hett vatten.

Caffé Latte

Består av en fjärdedels espresso och tre fjärdedelar varm skummad mjölk.

Caffé Macchiato

En espresso med ångad mjölk på toppen.

Cappuccino

Består av lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Till skillnad från en latte innehåller denna mindre mjölk.

Espresso

En liten mängd starkt kaffe.

Iced Coffee

Kallt kaffe som oftast är sötat.

Irish Coffee

Består av whiskey, varmt kaffe och vispgrädde.

Kaffekask

Kallas även kaffegök eller kaffehalva och består av kaffe och brännvin eller konjak.

Wiener Melange

Hälften espresso och hälften varm skummad mjölk med kakaopulver.

Är kaffe hållbart?

Hållbart odlat kaffe

Det finns en del saker som man bör tänka på vid köp av både kaffe och kaffemaskin. Tänk på att köpa certifierat och hållbart kaffe som har producerats på ett sätt som varken skadar människa eller miljö.

De flesta kaffebönorna odlas i Latinamerika, Asien eller Afrika. Ta gärna reda på hur och var ditt favoritkaffe odlas. Odlarna som klassificeras som hållbara kaffeodlare jobbar bland annat med att minska mängden gifter och kemikalier vid odlingen och ser till att regnskog inte skövlas. Därtill ingår även krav på att arbetarna vid dessa odlingar ska ha en bra arbetsmiljö.

Kolla även in vårt test av hur man rengör glasögon bäst eller vad affiliate är för något.

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 1

Rulla till toppen