Hem » Bästa skruvdragaren 2024 -Bäst i test

Bästa skruvdragaren 2024 -Bäst i test

Bästa skruvdragare test

Bästa Skruvdragaren

Det är inte svårt att förstå varför skruvdragaren är ett av de populäraste elverktygen. Det här är ett mångsidigt verktyg som man kan lösa många av de uppgifter vi ställs inför. Det är hemmafixarens kanske mest nödvändiga pryl. Att med några enkla handgrepp kunna växla mellan att borra hål och dra i skruvar, är närmast oumbärligt. Därför tar vi här fram den bästa skruvdragaren för tillfället.

Hur stark en skruvdragare är avgörs till viss del av dess voltstyrka där de vanligaste är maskiner på 12V och på 18V. 12V-maskinerna har i regel insticksbatterier som man sticker in i handtaget medan 18V-maskinerna oftast har slidebatterier som man skjuter in under handtaget. Många väljer 18V-maskiner för att de vill kunna använda samma batteri till flera olika verktyg av samma märke.

Man använder en skruvdragare att sätta upp tavlor, hyllor och annat man fäster fast. Vissa modeller går även att använda för att borra hål.

Oavsett om du är proffs eller hemmafixare är skruvdragaren en viktig del av verktygslådan. Därför är det också viktigt att du jämför olika varianter för att hitta en maskin som passar just dina behov och byggprojekt.

Vi har testat och gått igenom vilka skruvdragare som är bäst på marknaden och presenterar här 3 alternativ, de bästa 18v skruvdragarna och den bästa budget maskinen.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Testvinnare bästa skruvdragaren

Bästa skruvdragaren: DeWalt DCD791P2 -Bäst i test!

Näst bästa skruvdragaren: Makita DDF484RTJ– Vår nr 2:a!

Bästa budgetval: Einhell TE-CD 18/2 Li Kit

Lär dig mer om skruvdragare

Bäst i test – Bästa Skruvdragaren är

DeWalt DCD791P2 Bästa skruvdragaren blev Dewalts DCD791P2

Dewalt DCD791P2

Enligt vår sammanställning är DeWalt DCD791P2 den bästa 18V skruvdragaren på marknaden just nu.
Dewalt DCD791P2 är en kraftfull borrskruvdragare med en kolborstfri motor med utmärkt prestanda och ergonomi. Skruvdragaren är trevlig att arbeta med och ligger enligt användarna perfekt i handen. Du får dessutom med två 5,0 Ah Li-Ion-batterier och en multiladdare som är kompatibel med både 18V, 14,4 V och 10,8V-batterier samt flera smarta tillbehör som underlättar användningen ytterligare. Plus på att även batterierna går att använda ihop med andra maskiner från DeWalt.
Maskinens ergonomiska design med en balanserad tyngdpunkt och gummigrepp gör att den ligger bra i handen. DCD791P2 är dessutom förhållandevis kompakt och lätt, vilket gör den passande för mindre utrymmen samtidigt som den blir behaglig att arbeta med längre stunder. Du har dessutom en praktisk LED-lampa längst fram på skruvdragaren – perfekt för arbeten i mörka miljöer och blir vår testvinnare.

Fördelar

  • Bra allround-maskin med många funktioner
  • Hög kapacitet
  • Många praktiska tillbehör medföljer
  • 2-växlad växellåda för längre livslängd
  • Mycket ergonomisk design

Nackdelar

  • Dyr beroende på hur mycket den används

Vår utmanare till bästa skruvdragaren är

Makita DDF484RTJ

Makita DDF484RTJ är en sladdlös borrskruvdragare som är en del av Makitas omfattande sortiment av elverktyg. Den är utformad för professionellt bruk, men tack vare sin användarvänlighet och mångsidighet är den också ett utmärkt val för händiga hemmafixare.
Makita DDF484RTJ drivs av 18V LXT litiumjonbatterier som erbjuder lång drifttid och snabbladdning. Med en borstlös motor designad för att vara mer effektiv och ha längre livslängd jämfört med traditionella motorer så levererar den upp till 2,000 RPM och ett maximalt vridmoment på 54 Nm. Detta gör den kapabel att hantera en bred variation av borr- och skruvuppgifter med lätthet, från enklare monteringar till mer krävande konstruktionsprojekt.
Dessutom är skruvdragaren utrustad med dubbla LED-lampor som lyser upp arbetsområdet, vilket är särskilt användbart i dåligt upplysta miljöer.
Denna modell levereras med två 18V LXT litiumjonbatterier och en snabbladdare. Batteriindikatorn på handtaget är en praktisk funktion som låter användaren hålla koll på batterinivån för att undvika oväntade avbrott.
Med tillägg av två batterier och snabbladdare erbjuder den stort värde och prestanda som förväntas av ett ledande varumärke som Makita.

Fördelar

  • Bäst effekt sett till storlek
  • Lång batteritid och livslängd
  • Softgriphandtag
  • 2st 18V Litiumjon batterier
  • Utmärkt för proffs

Nackdelar

  • Priset

Bästa budget skruvdragaren är

Einhell – bästa skruvdragaren budget

Einhell TE-CD 18/2 Li Kit

Denna borrskruvdragare ska passa för många enklare projekt och har en väldigt bra batteritid men saknar lite styrka så man märker att denna modell tillhör budgetsegmentet. Maskinen är välbalanserad och ligger bra i handen samt har en smidig LED-belysning som gör att du ser bättre i mörker. Den har två växlar för snabb borrning och stark skruvdragning och en smart borrchuck som stänger snabbt och enkelt samt ett spindellås för enkelt verktygsbyte. Glid-kopplingen gör att man inte drar i skruven för hårt. Den är bekväm att hålla i med ett ergonomiskt handtag. Den kommer även med en praktisk bältes-klämma. Alltså ett mycket användbart verktyg till ett lågt pris!

Fördelar

  • Särskild bra verktyg i sin klass
  • Snabbladdare
  • Lätt, endast 1,35kg
  • Kompakt
  • Klarar mycket för sitt pris

Nackdelar

  • Saknar styrka vid tyngre arbeten

Se även våra andra test om bäst i test av strykjärn, bästa dammsugaren, bästa robotgräsklipparen.

Kolla in testerna- testvinnare av skrivare, bästa robotdammsugaren eller brödrost bäst i test.

Skruva rätt – få ut mer av skruvdragaren:

Skruvdragare får ofta jobba hårt när man väl använder dom och kan därför bli varma. Speciellt när man tenderar att överbelasta maskinen.

Det största felet man kan göra då är att lägga ifrån sig maskinen så den får kylas av. Det innebär att maskinens kylfläkt inte går vilket får värmen att stanna kvar i maskinen. Värmen i maskinen riskerar då ha sönder maskinen, eller förkorta livslängden på den.

Det bästa man kan göra med en varmkörd maskin är i stället att låta den gå utan motstånd. Håll maskinen i luften, och ge full gas, utan motstånd. Då aktiverar man maximal fläkt, med minimalt motstånd.

Rengör maskinen med jämna mellanrum

Blir maskinen smutsig eller dammig, se till att torka av den med en lättfuktad trasa. Blås bort damm från maskinen, då dammet annars kan ta sig in i maskinen vilket leder till att den går sönder. Låt varken maskin eller batteri utsättas för fukt, hårda slag eller höga respektive låga temperaturer.

Plocka ut batteriet när du inte använder skruvdragaren

På batteridrivna skruvdragare ska du, när du använt din skruvdragare klart för dagen, se till att plocka bort batteriet från maskinen.

Anledningen till detta är att när du använder maskinen blir den varm, och när du har lagt den ifrån dig kyls den ner, speciellt om den ligger i en bil eller kallt förråd. Då uppstår risk för kondensbildning vilket kan resultera i kortslutning.

Använd rätt moment

Skruvdragarens momentinställning gör att du kan ställa in hur hårt skruvdragaren ska dra innan den kopplar ifrån rotationen. Funktionen kan vara till stor hjälp om du ska skruva in många skruvar i samma material. Då kan du ställa in den så att skruvarna stannar automatiskt, i stället för att försvinna in i materialet.

För att du ska kunna använda funktionen som det är tänkt är det bättre ju fler steg momentväljaren har. Att hitta rätt lägen kräver lite övning. Ett bra tillvägagångssätt är att börja någonstans i mitten och sedan prova sig fram. Om skruvdragaren stannar innan hela skruven är inne i materialet ska du välja en högre momentinställning. Om du skruvar ner den för djupt ska du välja en lägre siffra.

Vilken momentinställning som funkar skiljer sig mellan olika material. Trögare material, såsom hårt trä, och större skruv behöver högre moment – och tvärtom.

Använd rätt växel

Borrskruvdragare har i regel två eller fler mekaniska växlar som gör det möjligt att välja varvtal. Den låga växeln ger ett lägre varvtal och ett högre vridmoment medan den höga växeln ger ett högre varvtal och ett lägre vridmoment.

Hur mycket kraft och hur högt varvtal de olika växlarna ger varierar från maskin till maskin, det finns riktigt kraftfulla skruvdragare och så finns det de mer enkla. Du får prova dig fram och lära känna just ditt verktyg!

Har du använt rätt bits

Den bästa skruvdragaren kommer aldrig bli bättre än den bits som man har satt i. För det första ska du se till att använda rätt spår. Olika typer av skruv har nämligen olika typer av spår och att blanda ihop till exempel phillips och pozidriv leder snabbt till utslitna skruvskallar, frustration och svordomar.

En annan fallgrop är att man använder billiga bits med kort livslängd. Att köpa en bitssats med allt du behöver för under hundralappen är säkert lockande, men om du vill ha pålitlig prestanda och bits som håller ska du satsa på lite mer kvalitet.

När du använder en kraftigare maskin med högre vridmoment spelar även bit-sets härdning in. Vid sidan om standardbits finns torsion-bits och impact-bits som båda har betydligt längre livslängd. Torsion-bits är väldigt vridstyva och klarar ett högt vridmoment medan impact-bits är hårdare för att kunna stå emot slagen i en slagborr eller slagskruvdragare.

Spara Manualen

Brukar du slänga bort manualen och gå rakt på verktyget? I så fall är du inte ensam, men att bläddra igenom manualen är ett riktigt bra sätt att snabbt få koll på hur du använder verktyget säkert och effektivt utan att det tar skada. Om du inte vill läsa den direkt så visst, men en dag vill du kanske veta den exakta dragkraften i ett visst momentläge eller vad reservdelen du behöver heter.

Testa tillbehör

Funderar du på att köpa ett speciellt verktyg för att polera bilen, fila ner en vass metallkant eller slipa nattduksbordet? I så fall kan du spara några kronor och i stället investera i ett passande tillbehör till din borrskruvdragare. Så länge tillbehöret roterar och har en axel som får plats i chucken är det bara att köra.

Byt till andra verktyg när de gör jobbet bättre

Borrskruvdragaren är ett av de mest mångsidiga verktygen vi har. Med rätt tillbehör kan du göra allt från att borra och skruva till att polera bilen. Men det finns tillfällen då andra verktyg gör jobbet bättre. Om du till exempel ska borra i hårdare material som betong eller tegel kommer en slagborr eller en borrhammare vara att föredra alla dagar i veckan.

All fakta om vår så uppskattade skruvdragare

Man kallar ofta skruvdragaren också för borrmaskin, vilket faktiskt lika ofta är fallet. Åtminstone i det ”lättare” sortimentet. Med en chuck och en adapter kan man t.ex. lätt förvandla vissa skruvdragare till riktiga borrhammare. Andra namn är Slagborr-skruvdragare  och Slagskruvdragare. Användningsspecifika namn som Gips-skruvdragare förekommer också. Köper man en Vinkelskruvdragare är det säkert fråga om en adapter tillsats på en vanlig skruvdragare. Med en annan adapter blir din skruvdragare en bra plåtsax. Ytterligare en adapter kan förvandla skruvdragaren till en skruvautomat eller skruvpistol. Med en eller ett par rejäla skruvdragare i arsenalen av verktyg klarar man lätt av mängder av viktiga jobb utöver  att enbart ägna sig åt dra i skruv.

Skruvdragare, Borrskruvdragare, Slagskruvdragare, Slagborrmaskin.

Begreppsförvirring eller multifunktion? Rubriken för den här produktgruppen I vår sortiment redovisning är produkt ordet Skruvdragare. Att man skruvar med verktyget är otvetydigt men att man även kan använda den som borrmaskin framgår sällan av fabrikanternas produktbeskrivningar. Att funktionsbeskrivande produktnamn som slagborrmaskin också till en del trängt in som funktionsbeskrivning hos skruvdragare är uppenbart. Slagskruvdragare är produktnamn för inte mindre än 10 av skruvdragarna i vårt sortiment.  Den reella skillnaden är uppenbar såtillvida att namnet beskriver hur själva skruvmomentet går till. I många verktygsrecensioner debatterar man för och nackdelar om och när ena eller andra skruvfunktionen är att föredra.  Det är uppenbart att det är det ”tyngre” segmentet skruvdragare för proffs-bruk som man betecknar som och är slagskruvdragare.  

Vilken eller vilka skruvdragare skall jag välja? Nätdrift eller sladdlöst?

Den händige hemmafixaren som ofta får vara sin egen snickare, VVS-tekniker målare, murare, trädgårdsarbetare och fastighetsskötare i övrigt är kanske mest betjänt av batteridrivna elverktyg. Speciellt som det finns stora pengar att spara på att ha en uppsättning olika maskiner till hands utan batteri och  istället med hjälp av batteriladdare och några batterier alltid ha en mängd elverktyg klara för att ta hand om olika arbetsuppgifter. Medan professionell verksamhet inom industri, bygg och anläggning kräver både batteridrivna och nätanslutna skruvdragare i verktygsarsenalen. 

Valet av batteridriven skruvdragare kan kräva lite planering.

Då är det till en börja med ofta motorn och framför allt batteriet som sannolikt kommer att fälla avgörandet. Vi vill förstås veta vilken ”styrka” maskinen har utan att mera specificera vad vi egentligen menar med styrka och vi söker då information om verktygets batteri som skall stå för både strömstyrka och s.k. effekt. Effekten mäter vi i Watt som är den elektriska laddningen. Det är dock sällan vi får veta något om just Watt hos de vanliga mindre lätthanterliga batteridrivna skruvdragarna. Hos de tyngre nätdrivna slagskruvdragarna är det ofta effekten i Watt som man efterfrågar och redovisar. 

Liten orienterande ordlista:

Över beteckningar som kan förekomma i produktbeskrivningar av elverktyg och som man ofta lämnar utan närmare definition om vad uppgifterna egentligen betyder. Är vi inte åtminstone lite åt gymnasieingenjörer-hållet i elteknik så har vi föga nytta av den för oss då kryptiska informationen. 

  • Elektrisk laddning/Effekt: Watt W
  • Elektrisk strömstyrka: Ampere A
  • Elektrisk spänning: volt V
  • 1 V är den spänning som maskinen kräver för att 1 A skall generera effekten 1 W 
  • Nm   betyder Newtonmeter och står för Vridmoment. Man kunde lika gärna kalla det för kraftmoment.

De flesta av oss ha nog hum om att maskiner med höga Watt-tal drar mer ström än sådana med låga Watt-tal.  Kan vi läsa om Vridmoment är det lätt att ana att en skruvdragare med hög siffra för Nm orkar vrida runt skruven bättre än ett verktyg med lägre siffra för Vridmomentet.  

Batterier påverkar valet av skruvdragare

Vad vi kan läsa om när vi väljer batteridrivet är ofta batteriets förmåga. Här talas det sällan om Watt. Och jämfört med strömförbrukningen hos nätdrivna bergsprängar slagborr så blir det blygsamma tal. Den elektriska spänningen V som i Volt brukar framhållas i beskrivningen av en batteriladdad skruvdragare och avser att ge en indikation om hur stark den är. Exempel: 12V, 14V, 18V ,36V.  vilket kanske inte är hela sanningen. Det är naturligtvis inte bara batteriets elektriska spänning utan också dess strömstyrka och motorns konstruktion som sammantaget bidrar till skruvdragares kapacitet. 

Vridmoment är en uppgift som det finns anledning att hålla ögonen på när man vill bedöma sin skruvdragares kapacitet.och ”styrka” Styrka kan ju också betyda olika saker: Vilka material orkar den skruva i ? Hur fort skruvar den? Eller hur länge skruvar den på en batteriladdning? Hur tjocka eller långa skruvar och borr orkar den med.  Hur länge håller batteriet? Det är en vanlig fråga. Och det kan man få en bra uppfattning om. Om m man vet hur fabrikanten uttrycker saken. Den elektriska strömmen eller strömstyrkan betecknas A som i Ampere.  Batterier brukar redovisas med antalet Ampere per timma Ah t.ex. 2 Ah och då menar man egentligen ingenting annan än att att batteriet går att arbeta med under 2 timmar innan det är dags att ladda om. 

Skillnad på batterier och batterier.

Batteridrivna skruvdragare laddas med antingen NiCd-batterier, NiMH-jbatterier eller lithium-batterier.  Den som söker skruvdragare idag märker att NiCd- och NiMH batterierna tappat i användning på och ersätts allt mer av lithium-batterier betecknade Li-ion = Lithiumjon Det annars kvalitativt sett effektiva NiCd-batteriet har fått stå tillbaka av miljöskäl. Invändningar mot NiMH-batteriet har bl.a. varit att de varit känsliga och permanent tappat kraft på grund av upprepade laddningar av bara delvis urladdat batteri.

 I batterimatchen vinner lättviktare alltid över tungviktare.

  Lithium-batterier har mer mängd energi och väger kanske bara hälften av vad NiCd- och NiMH-batterier väger. Lämnar du ett fullt laddat NiMH-batteri stående kan det ha förlorat halva sin laddning efter 3-4 månader medan lithium-batteriet behåller praktiskt taget full ladd kapacitet. Kapacitetsförlusten hos laddade oanvända lithiumbatterier utgör bara försumbara c.a 0.1 % per dygn. Utvecklingen på batterifronten är spännande. Inte bar när det gäller bilbatterier.  Här på vår avdelning med skruvdragare hittar du verktyg med batterier som aktivt avleder den värme som alltid alstras i ett batteri. Denna kylfunktion kan ge batteriet nästan dubbel livslängd och i vissa fall dubbla kapaciteten. Andra innovationer är till synes trådlös uppladdning. Du kan ställa ifrån dig skruvdragaren med sitt batteri på en platta som därvid laddar upp batteriet utan att du behöver ta av det och placera i batteriladdare.

 Batteri och motor i samverkan.

Motorns konstruktion påverkar också effekten. De flesta elverktyg marknadsförs idag bl.a. med argumentet kolborstfri eller borstfri eller kolfri motor. För oss som inte är tekniskt välinformerade kan det vara på sin plats med en förklaring om vad argumentet betyder och innebär. Det tidigare traditionella överföringen av energi från batteri till motor skedde enkelt uttryck genom att ström leddes från batteriet till en slags borstar av metall som låg an och släpade mot en rotor vars kolbelagda ytor utgjorde motorns strömmottagare. Härvidlag uppstod friktion. Friktionen var en belastning som innebar slitage och energiförlust och värmeutveckling. 

Ny motortyp. Utan kol eller borstar.

EC-motorn Electronically Controlled motor fungerar i praktiken så att energi, i det här fallet elektrisk ström nu istället överförs till motorn elektroniskt och utan friktion vilket minskar slitage och värmeutveckling. Denna teknik ökar motorns styrka avsevärt. Upp till 50 – 60 procent längre gångtid för en EC- motor påverkar livslängden hos skruvdragaren avsevärt. 

Ergonomi

Ergonomi är rena grekiskan och betyder läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människanNär fabrikanter använder argument som ergonomiska handtag eller ergonomiskt utformade maskiner menar man att man minskar maskinernas påverkan på vår kropp. Vilket också sker i praktiken. Det handlar om vikt och vibrationer. balans och belysning, hastighet och hanterbarhet, kraft och kapacitet. Det pågår en ständig produktutveckling hos de ledande tillverkarna och de skruvdragare och andra elverktyg som redovisas här hör till de bästa som marknaden kan uppvisa när det gäller att minimera påverkan, underlätta jobbet och skydda både människa och miljö. Men här som i andra miljörelaterade sammanhang återstår mycket mer att tillföra när de gäller skydd och effektivitet. Här är det de stora tillverkarna som har utvecklingsmuskler för att kunna vidareutveckla maskiner i takt med krav och behov. 

Vanliga frågor

1. Kan jag använda skruvdragaren som borr?

Ja, på de flesta maskiner. Den så kallade borrskruvdragaren är den mest omtyckta skruvdragaren. På en borrskruvdragare kan du välja vridmoment – det vill säga: hur hårt du vill att maskinen ska dra åt. t.ex. 1–15, där 1 är det svagaste och 15 är det starkaste vridmomentet. Det finns även en ikon som symboliserar en borr – och denna tar bort ”momentegenskapen” och vridmomentet blir så starkt som maskinen klarar av.

  • För att sätta i en borr eller bitshållare: Lägg i ”backen” på maskinen och håll i chucken medan du kör skruvdragaren – detta öppnar upp spindellåset på maskinen.
  • Sätt in borr/bitshållare och gör om samma steg som ovan – fast med ”framåt” växeln denna gång.
  • När chucken börjar snurra i din hand är verktyget låst i chucken. Dubbelkolla så att den borr eller bitshållare du monterat inte vobblar genom att köra maskinen i ”luften”.

2. Vad ska jag tänka på när vid val av skruvdragare/borrmaskin?

Den som är vanligast och rekommenderas för de flesta är den på 18 volt. Men du bör såklart tänka på vad för jobb du ska använda den till, samt hur mycket du ska använda den. Ska du däremot bygga trall eller stommar vill du ha en med maskin med större batteri. Dels för att slippa ladda den hela tiden och att den har mer kraft – längre. De större maskinerna kan användas till allt i snickeriväg men väger mer, vilket snabbt bli en nackdel ergonomiskt. Står du och jobbar med dem en längre stund så spelar vikten en stor roll. Samtidigt har det blivit vanligt med att man använder batterierna tillsammans med andra maskiner så det ska man även ha i åtanke.

3. När behöver jag en slagskruvdragare?

En slagskruvdragare bör användas där vanliga borrskruvdragare inte räcker till kraftmässigt– vid medel/tyngre arbeten. Den har ett högre vridmoment så när det börjar gå trögt slår den in skruven. Exempelvis om du ska dra in skruvar i betongväggar i plugg, där vanliga skruvdragare går trögt. Rent generellt är slagskruvdragaren till för längre skruv eller om du ska jobba med att sätta in tyngre material med densitet. Den går inte heller att borra med utan är bara till för att få in skruvarna. Användningsområden är exempelvis när man bygger stommar. En slagskruvdragare har inget spindel-lås utan endast en verktygslåsning för montering av bits-hållare.

4. Vilken borrmaskin ska jag använda till betong?

Vid borrning i betong ska du ha en borrhammare. Till skillnad från slagskruvdragaren, som slår sin chuck i sidled, slår borrhammaren framåt medan den borrar och luckrar upp i väggen under tiden genom rotation. Ska du sätta upp tavlor hemma med plugg, och inte vill använda dubbelhäftande tejp då är det en borrhammare du behöver. Rent krasst kan du borra i betong med en borrskruvdragare men då tar ett hål flera minuter till skillnad från en borrhammare som gör jobbet på ett par sekunder.

  • TIPS: De flesta borrhammare har ett vred på sidan av maskinen där du kan välja olika lägen så som borr (borrikon) eller borrhammare (borr + hammarikon). Innan du börjar göra ett hål, ställ maskinen i borrläge och kör i 1-2 sek där hålet ska vara. Detta gör en liten krater som kommer hindra att maskinen börjar vandra när du sedan använder borrhammarfunktionen.

5. Bör jag alltid plugga?

Du måste inte alltid plugga men det beror på vad du ska sätta upp. I betong använder man sig nästan uteslutande av plugg, detta kräver såklart för-borrning. I gips är det helt beroende på vad du ska sätta upp. Ska du sätta upp en krok där det ska hänga en morgonrock, då är det inte lika viktigt att plugga om du har ordentliga gipsskruvar. Ska du hänga upp möbler ska du förborra och använda dig av ett bra gipsankare som t.ex mollyplugg. När gipsankaret skruvas på plats så expanderar det på baksidan utav gipsskivan, vilket gör att en skruv i en enkel gipsskiva kan hålla upp till 25 kilo.

Ett bra tips när det kommer till vanliga plastplugg är ha något typ av mothåll mot pluggen, annars riskerar den snurra runt i hållet utan att skruven går in i själva pluggen.

6. Hur tänker jag kring säkerheten?

Vid arbeten där splitter kan uppkomma som t.ex. borrning i metall och betong så rekommenderar vi givetvis personskydd i form av handskar, skyddsglasögon samt hörselskydd.

Borrar/skruvar du i trämaterial så är handskar att rekommendera, var dock noga med att ha avstånd till borr eller skruv: så att inte handsken riskerar att fastna och snurra in sig. Vid arbete över axlar som i vissa fall kan vara oundvikligt – tänk på att använda en så lätt skruvdragare som möjligt.

Håltagning med en borrhammare medför högt ljud och splitter ifrån materialet, så använd handskar, skyddsglasögon och hörselskydd. Arbete med en slagskruvdragare medför högt ljud samt eventuellt splitter, så använd hörselskydd och skyddsglasögon.

Om du behöver hjälp med finansiering så har vi gått igenom de bästa räntorna på privatlån.

Läs mer om bästa trådlösa hörlurar, vilken som blev bästa eltandborste eller testvinnare av steamers.

Last Updated on april 7, 2024 by Patrik

Rulla till toppen