Hem » Bästa stekpannan – Bäst i test 2024 – Ultimata guiden

Bästa stekpannan – Bäst i test 2024 – Ultimata guiden

Last Updated on februari 14, 2024 by Patrik

bästa stekpanna - bäst i test

Bästa stekpannan är en av kökets mest användbara verktyg, oumbärlig för att skapa läckra måltider från frukost till middag. Men med så många alternativ att välja mellan kan det vara överväldigande att hitta den rätta stekpannan som passar dina behov. Vi går igenom och hjälper dig med allt du behöver veta vid köp av ett nytt stekjärn. Vi tar fram vilken som blir ”bäst i test” i flera olika kategorier.

Stekpannans storlek är även avgörande för att matcha dina matlagningssyften och kökets utrymme. En större panna är idealisk för att laga mat för större sällskap eller för att tillaga en mångfaldig rätt, medan en mindre panna kan vara mer praktisk för ensamstående måltider eller mindre portioner. Tänk också på pannans form; en panna med sluttande sidor är bra för att vända och vippa mat, medan en panna med höga sidor är idealisk för att koka såser eller steka rätter med mycket vätska.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Bäst i test av stekpannor 2024 – I denna guide:

Bäst i test stekpanna nonstick- Scanpan CTX
Bästa budget stekpanna med keramisk beläggning – Eva Trio Rostfri
Gjutjärns stekpanna – Bäst i test – Skeppshults traditional gjutjärnspanna
Grillpanna – Bäst i test – Anders Petter Storfors grillpanna
Traktörpanna – Bäst i test – Fiskars all steel traktörpanna
Wokpanna – Bäst i test – Scanpan Pro IQ wokpanna
Pannkakspanna – Bäst i test – Skeppshult pannkakspanna

Scanpan CTX – Bäst i test

Scanpan CTX

Scanpan från Danmark är ett kvalitetsmärke inom stekpannor. Deras CTX stekpanna har vunnit många tester och utmärkelser och används även av Tommy Myllymäki. CTX är en förkortning som står för Ceramic Titanium Extreme.

Visst blir man trött på att byta stekpanna ofta, den värmer ojämnt eller slår sig eller får något annat problem. Då kan det vara bättre att satsa på en panna som kommer hålla länge. Vi går här igenom vilka fördelar och eventuella nackdelar den här pannan har. Det ska även tilläggas att det är den här stekpannan jag själv använder dagligen. Jag är även övertygad om att jag har hittat den perfekta lösningen för mina matlagningsbehov.

En av de första sakerna som gjorde att jag började använda Scanpan CTX är dess patenterade beläggningsmaterial. Till skillnad från många andra non-stick pannor på marknaden använder CTX en keramisk-titanförening, vilket ger en jämn och hållbar yta som är extremt lätt att rengöra. Jag har själv använt den här stekpannan länge och uppskattar verkligen den hållbarhet som denna beläggning ger. Det känns fortfarande som om den kommer att hålla i många år framöver utan att förlora sin nonstick förmåga.

En annan fördel som jag verkligen gillar med Scanpan CTX är konstruktionen. Pannan är tillverkad av en kombination av rostfritt stål och aluminium, vilket ger utmärkt värmefördelning och jämn matlagning. Den är också ugnssäker upp till 250 grader, vilket ger mig möjlighet att använda den för en mängd olika recept och matlagningsmetoder.

Användning:

När det gäller matlagningen är Scanpan CTX verkligen en dröm att arbeta med. Den har ett ergonomiskt utformat handtag som känns bekvämt och säkert att använda, även när pannan är fullastad. Dessutom är den lätt att rengöra, antingen för hand eller i diskmaskinen, vilket sparar mig värdefull tid och energi i köket.

Man ska även ha med i kalkylen innan köpet av stekpanna, Scanpan CTX långsiktiga värde. Trots att den har en något högre prisnivå än vissa andra nonstick pannor på marknaden så erbjuder den en lång garanti från tillverkaren. Den har också visat sig ha en lång hållbarhet i olika tester. Slår man ut kostnaden per år så är det en mer prisvärd panna är många billigare konkurrenter.

Letar du efter en bra stekpanna så kan jag inte nog rekommendera Scanpan CTX. Den har en enastående prestanda, hållbarhet och användarvänlighet som gör den till ett ovärderligt tillskott till mitt kök och jag ser fram emot att använda den i många år framöver.

Fördelar: Testvinnare hos bl.a Aftonbladet, Kockhuset mm. Höga användarbetyg. Lång hållbarhet. Funkar på alla spishällar.

Nackdelar: Dyrare inköpskostnad

Eva Trio Rostfri – Bästa budgetval

Eva tio rostfri - bästa bugetval

När det gäller att välja den perfekta stekpannan för köket är det viktigt att hitta en modell som kombinerar pris, prestanda, hållbarhet och användarvänlighet. Eva Trio Stekpannan är ett utmärkt exempel på detta och ett väldigt prisvärt alternativ och blir vår bästa budget stekpanna.

Eva Trio stekpanna har en väldigt gedigen design och konstruktion. Den är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål och aluminium. Vilket ger en utmärkt värmefördelning och jämn matlagning. Dessutom har den en keramisk beläggning, vilket gör det enkelt att steka utan att maten fastnar och underlättar rengöringen efter användning.

Stekpannan kan användas på alla typer av spisar, inklusive induktion. Dess robusta konstruktion gör den också ugnssäker upp till 250 grader. Det gör det möjligt att använda den för en mängd olika recept och matlagningsmetoder.

Användning:

När det gäller användarvänlighet är Eva Trio Stekpannan enkel att hantera. Den har ett handtag som känns säkert att använda även när pannan är fullastad men kunde varit lite bekvämare att hålla i. Dessutom är den lätt att rengöra, vilket sparar mig tid och energi i köket.

En annan fördel med Eva Trio Stekpannan är dess hållbarhet. Den är tillverkad av högkvalitativa material och är byggd för att hålla i många år framöver.

Stekpannan ett utmärkt val för alla som letar efter en prisvärd, högkvalitativ och mångsidig stekpanna till köket. Dess prestanda, hållbarhet och användarvänlighet gör den till ett perfekt och prisvärt tillskott till din köksarsenal. VI rekommenderar den varmt till alla som letar efter en pålitlig stekpanna för daglig användning.

Fördelar: Prisvärd, keramisk beläggning, jämn värmefördelning, funkar på alla hällar.

Nackdelar: Handtaget – ingen stor grej men handtaget är inte lika skönt som de dyrare modellerna att hålla i.

Skeppshult traditional – Bästa gjutjärnspanna

Skeppshult traditional

Att investera i en högkvalitativ gjutjärnspanna är ett steg mot att skapa fantastiska måltider och upptäcka glädjen i traditionell matlagning. Skeppshult Traditionell Gjutjärnspanna levererar på alla fronter och är ett väldigt bra val för dig som vill ha en ordentlig gjutjärnspanna i ditt kök.

Skeppshults gjutjärnspanna har en robust och gedigen konstruktion. Den är tillverkad i Sverige med traditionella gjutjärnsmetoder och har kvaliten som ett arv från det förflutna. En bra gjutjärnspanna kan hålla hela livet om den sköts om på rätt sätt.

När det kommer till matlagning presterar Skeppshultspannan väldigt bra. Den är utformad för att hålla värmen jämnt och ge en jämn matlagning på alla spisar, inklusive induktion. Den håller värmen bra, vilket ger en jämn och fin stekyta på maten du tillagar.

Den djupa formen gör den också idealisk för att både steka, grilla och baka i ugnen. Skeppshultspannan är enkel att hantera, även om dess tyngd kan vara en faktor att ta hänsyn till för vissa användare. Handtaget är stadigt och ergonomiskt utformat, vilket ger ett säkert grepp även när pannan är full av mat.

Fördelar: Klassisk gjutjärnspanna som kan hålla hela livet, jämn värme, passar till alla spisar.

Nackdelar: Den är tung

Anders Petter Storfors grillpanna – Bästa grillpanna

Anders Petter Storfors grillpanna

Att hitta den rätta grillpannan är avgörande för att skapa läckra grillrätter med den karakteristiska grillade smaken och utseendet. Anders Petter Storfors Grillpanna är ett utmärkt val för alla grillentusiaster som strävar efter att uppnå professionella resultat i hemmaköket.

Det första som sticker ut med denna grillpanna är dess robusta konstruktion. Tillverkad av gjutjärn, är Storfors Grillpanna tung och solid. Det ger utmärkt värmefördelning och den behåller värmen jämnt under matlagningen. Konstruktion gör den också idealisk för användning på alla typer av spisar, inklusive induktion.

Det som man gillar mest med en grillpanna är förmågan att skapa vackra grillmärken på maten. Den räfflade ytan på pannan ger perfekt kontakt med maten och låter dig få den önskade grillade texturen och smaken utan att behöva använda en utomhusgrill. Du kan använda denna grillpanna för att grilla allt från kött och grönsaker till fisk och kyckling med mycket bra resultat.

Den har ett ergonomiskt utformat handtag som känns bekvämt och säkert att använda, även när pannan är fullastad.

En sak att tänka på är att gjutjärnsprodukter kräver lite extra underhåll för att hålla sig i bästa skick. Rätt skötsel och underhåll, inklusive säsongsbetoning och handtvätt, är viktigt för att förlänga livslängden på denna grillpanna och behålla dess prestanda över tid.

Fördelar: Rejäl, bra tyngd och ger härliga grillränder.

Nackdelar: Kräver lite mer skötsel med gjutjärn

Fiskars all steel – Bäst i test traktörpanna

Fiskars all steel traktörpanna

När det kommer till att välja en pålitlig traktörpanna för det dagliga köksarbetet är det viktigt att hitta en modell som erbjuder både prestanda och hållbarhet. Fiskars All Steel Traktörpanna är ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig stekpanna som kan användas både med och utan lock.

Traktörpannan är tillverkad i Finland och gjord av rostfri stål, den är den robust och hållbar nog att hantera alla typer av matlagningssituationer. Dess jämna botten och väggar gör det lätt att laga allt från stekar och grytor till såser och soppor med enkelhet. Locket ger dig bra möjligheter att sjuda och sautera mat.

Fiskars All Steel traktörpanna är också utrustad med en nonstick beläggningen Ceratec som gör matlagningen och rengöringen lätt. Maten glider lätt runt i pannan utan att fastna, vilket ger jämn stekning och enkel servering. Dessutom är det enkelt att rengöra, vilket sparar tid och energi i köket. Den har en tjock 3-lagers botten som ger en jämn och effektiv uppvärmning och den kan dessutom användas på alla hällar även induktion.

Den fungerar lika bra på spisen som i ugnen, vilket ger möjlighet att laga en mängd olika rätter och recept. Den har en robust konstruktion som gör den lämplig även för användning med metallredskap, vilket ger ökad mångsidighet och användbarhet.

Fördelar: Bra miljöval – Tillverkad av 90 % återvunnet stål. Ceratec beläggning – ger bra hållbarhet och stekresultat.

Nackdelar: Priset – finns billigare traktör pannor men inte med samma kvalitet.

Scanpan Pro IQ wok – Bästa wokpanna

Scanpan Pro IQ wok

När det gäller att skapa smakrika och inspirerande asiatiska rätter är valet av wokpanna avgörande för att uppnå perfekta resultat. Scanpan Pro IQ 32 Wokpanna är ett enastående val för alla som strävar efter att skapa autentiska rätter med kraftfulla smaker och enkelhet i hemmaköket.

Precis som Scanpans andra pannor är den tillverkad i Danmark och har en robust konstruktion. Modellen är en vidareutveckling av deras CTX serie och även den här har enastående nonstick beläggning. Den är tillverkad med Scanpans högkvalitativa aluminiumlegering som gör att den är extremt tålig och hållbar. Den är även tillverkad av 100% återvunnen aluminium och det gör den till ett bra miljöval.

Pannan har en jämn värmefördelning som gör det enkelt att laga en mängd olika rätter. Dess robusta konstruktion och stadiga bas gör den idealisk för högtemperaturmatlagning, vilket ger möjlighet att snabbt steka, fräsa och woka en mängd olika ingredienser.

Fördelar: Testvinnare hos bl.a Aftonbladet. Scanpans nonstick beläggning ger den lång hållbarhet. Upphängningsögla. Bra miljöval.

Nackdelar: Klagomål på tidigare bilder som visade galler och pinnar som inte medföljer wokpannan.

Skeppshult pannkakspanna – Bäst i test

Skeppshult pannkakspanna

Att laga pannkakor är en älskad tradition i många hushåll, och valet av pannkakspanna kan göra en stor skillnad i resultatet. Skeppshult pannkakspanna är en gedigen gjutjärnspanna och den är grym på att skapa perfekta pannkakor.

Skeppshults pannkakspanna är tillverkad med deras traditionella gjutjärnskonstruktion. Tillverkad med traditionella gjutjärnsmetoder i Skeppshult Småland och den är robust och hållbar nog för att hantera höga temperaturer och användning över tid. Dess jämna botten och väggar ger en jämn värmefördelning, vilket resulterar i perfekt gyllene pannkakor varje gång.

Pannkakspannan fungerar inte bara bra för att laga pannkakor, utan kan också med fördel användas för att göra crepes, omeletter, tortillas och mycket mer. Dess robusta konstruktion gör den också lämplig för användning på alla spisar, inklusive induktion. Underhåller man pannan rätt så kan den hålla hela livet och den har även 25 års gjutjärnsgaranti.

Fördelar: Perfekt värmefördelning, prisvärd, tillverkad i Sverige

Nackdelar: Lite tyngre än ett stekjärn som inte är tillverkat i gjutjärn.

Kolla även in våra andra tester om våffeljärn bäst i testbästa madrassen eller kaffebryggare bäst i test.

Köpguide – inför köp av bästa stekpannan

Vad du bör tänka på innan du väljer rätt panna för ditt kök:

Stekpannan är en oumbärlig köksutrustning som används i en mängd olika matlagningssituationer, från att steka ägg till att bryna kött och tillaga grönsaker. Men när det är dags att köpa en ny stekpanna kan det vara överväldigande med det stora utbudet som finns tillgängligt på marknaden. Här är några viktiga faktorer att överväga innan du gör ditt köp för att säkerställa att du väljer rätt stekpanna för ditt kök och dina matlagningsbehov.

1. Material:

Stekpannor finns i olika material, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. De vanligaste materialen inkluderar:

  • Rostfritt stål: Hållbart och tåligt, fungerar bra för att skapa en fin stekyta. Fungerar bra för att deglasera och göra såser direkt i pannan.
  • Gjutjärn: Erbjuder utmärkt värmefördelning och håller värmen väl. Kräver säsongsbetonad underhåll för att förhindra rostning och behålla nonstick egenskaper.
  • Aluminium: Lätt och snabb att värma upp, vilket gör det idealiskt för snabb matlagning. Vanligtvis belagd med nonstick material för enkel rengöring.
  • Keramik: Har en naturlig nonstick yta och jämn värmefördelning. Kräver mindre fett för matlagning och är miljövänligare än andra beläggningsalternativ.

2. Ytbeläggning:

Nonstick beläggning är vanligtvis gjord av antingen Teflon (en form av plast) eller keramik (en naturlig mineralbeläggning). Det är viktigt att överväga beläggningens hållbarhet och säkerhet när du väljer en stekpanna.

3. Storlek och form:

Välj en storlek som passar dina matlagningsbehov och kökets storlek. En större panna är idealisk för att laga mat för fler personer eller tillaga större rätter, medan en mindre panna kan vara mer praktisk för en person eller mindre portioner.

4. Kompatibilitet:

Se till att stekpannan är kompatibel med din typ av spis, vare sig det är gas, elektrisk, glaskeramik eller induktion. Vissa stekpannor är också ugnssäkra, vilket ger ytterligare flexibilitet i matlagningen.

5. Handtag och ergonomi:

Välj en panna med ett bekvämt och säkert handtag som är lätt att greppa och som inte blir varmt under matlagningen. Ergonomisk design är viktigt för att minska risken för olyckor i köket.

6. Pris och kvalitet:

Överväg din budget och leta efter en stekpanna som erbjuder bästa möjliga kvalitet inom din prisklass. En högkvalitativ stekpanna kan vara en investering som varar i många år med rätt vård och underhåll.

Att välja rätt stekpanna är en viktig beslut som påverkar din matlagningserfarenhet och resultatet av dina rätter. Genom att överväga faktorer som material, ytbeläggning, storlek, kompatibilitet och ergonomi kan du hitta den perfekta stekpannan som passar dina behov och tar din matlagning till nästa nivå. Med rätt stekpanna vid din sida kan du njuta av att skapa läckra måltider och utforska nya recept med förtroende och glädje.

Vanliga frågor och svar

Se även våra andra tester – hur man tvättar fönster bäst eller vilken som blev bästa barnvagnen.

Länkar:

Råd & Rön – test av stekpannor

Testfakta – vilken är bästa stekpanna

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 2

Rulla till toppen