Hem » Bästa dammsugaren – Bäst i test 2024

Bästa dammsugaren – Bäst i test 2024

Bästa dammsugaren - bäst i test

Bästa dammsugaren – Allt du behöver veta vid köp av dammsugare. Vi tar fram vilken som blir ”bäst i test” i flera olika kategorier. Vi reder ut begreppen och hjälper er hitta rätt bland de bästa dammsugarna på nätet.

Det finns många olika sorter att välja mellan – vanliga, handdammsugare, robotdammsugare, sladdlösa, skaftdammsugare, påslösa, grovdammsugare. Vi har sammanställt vilka som blivit utsedda till bäst i test i de olika kategorierna. Ta här del av vår stora köpguide för att välja rätt!

Är du på jakt efter en robotdammsugare så kan du kolla in det här testet, bästa robotdammsugaren.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Dammsugare bäst i test 2024 – I denna guide:

Bästa dammsugare med sladd – Bäst i testAEG VX9-2 ÖKO
Bästa premiumval – Electrolux Ultimate 800 (EB81U1WB)
Bra köp – Miele SGDF5 Complete C3
Bästa budgetval – Nilfisk One
Bästa sladdlösa dammsugaren – Dyson V15 Detect Absolute
Testvinnaren utan påse – Electrolux Pure C9
Bästa lilla dammsugaren & bäst för djurhår – Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Våtdammsugare bäst i test – Kärcher WD 6 PS
Bäst prisvärda batteridammsugare – Samsung Jet 75
Bästa skaftdammsugaren – Dyson V15 Detect Absolute
Testvinnare liten handdammsugare – Bissell Pet Hair Eraser 1987N
Robotdammsugare – Bäst i test – Dreame Bot D10 Plus

1. AEG VX9-2 ÖKO – Bäst i test

Med sladd: Ja Aktionsradie: 12m Teleskophandtag: Ja Effekt: 850 W Storlek påse: 5 Liter Ljudnivå: 65 dB Vikt: 5,8 kg

AEG VX9-2

AEG VX9-2 ÖKO är vår testvinnare och bäst i test.

Här har vi dammsugaren som kryssar i alla rätt rutor och som utmärker sig som bäst i flest områden. AEG VX9-2-ÖKO är inte bara den tystaste och mest bekväma dammsugaren i testet, den erbjuder också den bästa sugförmågan. Samtidigt som den är bästa miljöval och byggd med 70% återvunnen plast som kan återvinnas till 92 procent samt kommer med bra tillbehör.

Testvinnare och utsedd till bästa dammsugare hos stora kända tyska testsidor som Faz.net, Geo.de, Chip.de, Stern.de

AEG (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft) är ett gammalt anrikt tyskt företag som idag ägs av Electrolux och som är inriktade på kvalitetsprodukter inom hushåll.

Effektiv rengöring

Denna dammsugare uppnår högsta betyg i alla fyra kategorier på energimärkningen – energieffektivitet, dammupptagning på hårda golv, dammupptagning på matta och dammutsläppsklass. Trots sitt tysta arbetssätt genom Silence Pro-systemet så levererar den tack vare AirExtreme-teknologin en hög sugförmåga. PowerFlow-teknologin säkerställer maximal rengöringskraft med minskad energianvändning.

Den lyckas med att erbjuda rengöringskraften hos en traditionell 2200-watt dammsugare samtidigt som den avsevärt minskar energiförbrukningen. Det ger en kostnadseffektiv och bra rengöring. En ytterligare fördel är den stora aktionsradien på 12 meter som möjliggör bekväm dammsugning utan att behöva byta uttag så ofta.

Ekologisk hållbarhet

AEG VX9-2-ÖKO är designad med miljön i åtanke. Tillverkad av 70% återvunnen plast, förpackning är till och med av 100 procent återvunnet material samtidigt så är den även 92% återvinningsbar. Den är också fri från PVC som ytterligare är ett steg mot en mer hållbar produkt.

Användarvänliga funktioner

VX9-2-ÖKO imponerar med sin låga ljudnivå under 65 decibel. Det är möjligt tack vare Silent Air Technology. Den har också ett ergonomiskt handtag, justerbart teleskoprör och stora hjul för enkel manövrering. Dessutom har dammsugaren en lång strömkabel som ger 12m räckvidd utan behov av att ständigt byta uttag.

slanganslutning

Handtaget är ergonomiskt och har även svängbar anslutning av slangen som gör att den är mycket smidig att arbeta med. Ingen annan testdeltagare kan matcha detta.

Det medföljer munstycken och borstar för möbler, soffor och parkettgolv. De försvinner smidigt när de inte används i ett fack för tillbehör på dammsugaren. Du hittar även lätt det rätta driftläget tack vare symbolerna på effektreglaget.

Hygien och filtrering

Den är utrustad med ett effektivt filtreringssystem som inkluderar ett Allergy Plus-filter. Det göra att den filtrerar bort upp till 99,95% av damm och kvalster och återvänder renare luft till rummet. S-Bag påsarna är utformade för att bibehålla sugkapaciteten och är enkla att byta ut på ett hygieniskt sätt. Den ligger även i den bästa dammutsläppsklassen – så VX9-2-Öko ska även vara lämplig för allergiker.

Tillbehör

VX9-2-ÖKO levereras med ett flertal tillbehör för att tillgodose olika rengöringsbehov. Det inkluderar huvudmunstycket för många ytor, ett Parketto Pro-munstycke specifikt för hårda golv och ett AeroPro 3-i-1 verktyg för möbler, stoppning och svåråtkomliga platser.

Slutsats

AEG VX9-2-ÖKO är en toppmodell bland dammsugare och ligger för tillfället i en klass för sig själv. Den har inte bara bäst sugförmåga och effektivitet utan är också bästa miljövänliga alternativ samtidigt som den är tystast i testet. Med sin robusta konstruktion och mångsidiga funktioner så är VX9-2-ÖKO en dammsugare som levererar på alla fronter och är vår testvinnare.

Fördelar:

 • Testvinnare bl.a hos Faz.net – Geo.de – Chip.de och Stern.de
 • Höga konsument betyg
 • Mycket bra sugförmåga
 • Tystaste dammsugaren
 • Ergonomiskt och bekvämt handtag
 • Stor aktionsradie
 • Bra miljöval
 • Stor dammpåse
 • Omfattande utrustning
 • Filtrerar bort upp till 99,95% av damm/kvalster

Nackdelar:

 • Endast 1 påse medföljer

Återförsäljare:

2. Electrolux Ultimate 800 (EB81U1WB) – Premiumval

Med sladd: Ja Aktionsradie: 12m Teleskophandtag: Ja Effekt: 650 W Storlek påse: 5 Liter Ljudnivå: 69dB Vikt: 8 kg

Electrolux Ultimate 800

Ultimate 800 (EB81U1WB) är från Electrolux nya dammsugarserie som kombinerar det bästa inom både teknik och nya smarta funktioner med en överlägsen prestanda och smart display. Ultimate 800 blev snabbt en av våra favoriter och är vårt bästa premiumval och är en av Electrolux bästa dammsugare någonsin.

Den är väldesignad, smidig och är en modern dammsugare som får höga betyg på de flesta testpunkter. Utrustad med HEPA filter som gör den lämplig även för allergiker.

Enastående rengöringsresultat:

Bra luftflöde och sug i kombination med en dammpåse med stor kapacitet gör att den har enastående rengöringsprestanda. Kraftfull och smart dammsugning som har den avancerade Automode-tekniken. Den anpassar sig till vilket golv du dammsuger och justerar automatiskt effekten så att dammsugningen ändras från golv till matta för ett optimalt resultat.

Dammsugaren har både en smidig kontrollpanel på handtaget och bra indikeringar på dammsugaren för filterrengöring och påsbyte. Dammsugare-munstycket ”All Floor” fungerar smidigt och har även led-lampa som lyser så att du ser smutsen bättre. Ett minus är att led-lampan drivs av ett batteri som kommer att behöva bytas men eftersom det är led belysning så kommer man inte behöva byta det så ofta.

Detaljer

Det är enkelt att dammsuga med de mjuka stora bakhjulen samt de 360 graders svängbara framhjulen som går överallt. Den har även ett ergonomiskt handtag som gör att man lätt bär med sig dammsugaren när man byter plats.

Slutsats:

Electrolux har verkligen lyckats med sin senaste dammsugare och vi fick en wow känsla när vi körde den första gången. Vi gillar led displayen och den smidiga kontrollpanelen på handtaget samt automode tekniken som anpassar sig automatiskt till vilket golv man dammsuger. Den har mycket bra sug-kraft, lång sladd och bra belysning i munstycket som gör det lätt att se på mörka ställen. Överlag så har den inte många minus och det är en dammsugare vi rekommenderar.

Fördelar:

 • Stark sugförmåga
 • Låg ljudnivå
 • Allergivänlig
 • Led lampa på munstycket
 • Auto-mode
 • Start/stopp och smidig justering på kontrollpanelen ifrån handtaget.

Nackdelar:

 • Priset

Återförsäljare:

3. Miele SGDF5 Complete C3

Med sladd: Ja Aktionsradie: 11m Teleskophandtag: Ja Effekt: 890 W Storlek påse: 4,5 Liter Ljudnivå: 77 dB Vikt: 7,4 kg

Miele SGDF5 Complete C3

Miele Complete C3 är en imponerande dammsugare som levererar både hög prestanda och pålitlig rengöring. Den är utrustad med kraftfull sugeffekt på 550W och har ett effektivt filtersystem (AirClean Plus) som tar bort 99,9% av de farliga partiklarna. Det gör den idealisk för att hantera olika ytor och partiklar. Den har också en imponerande kapacitet för dammuppsamling och lång sladdlängd som gör det möjligt att nå svåråtkomliga områden utan problem.

Design och kvalitet

Miele Complete C3 har en robust och elegant design som är typisk för Mieles produkter. Den är tillverkad av högkvalitativa material som inte bara ger den en premiumkänsla men också säkerställer en lång hållbarhet. Den kompakta storleken gör den lätt att förvara och dess praktiska bärhandtag gör den enkel att transportera mellan olika rum eller våningsplan. Dessutom har dammsugaren en sladdvinda som automatiskt drar in sladden som bidrar till enkel förvaring och hantering.

Prestanda

Miele Complete C3 är känd för sin kraftfulla sugförmåga. Den har en högeffektiv motor som säkerställer att även de mest envisa smutspartiklarna och djurhåren avlägsnas från olika typer av golv och mattor. Med dess olika munstycken och justerbara sugkraft kan den anpassas för rengöring av allt från hårdgolv till tjocka mattor.

Funktioner

Den har ett AirClean-filtersystem som inte bara fångar upp dammpartiklar utan också renar luften från allergener som är en stor fördel för allergiker. Dess tysta drift gör den till ett bra val för hushåll där bullernivån är en viktig faktor. Dessutom kommer Miele Complete C3 med en rad tillbehör, såsom spetsmunstycke, möbelborste och en borste för hårda golv.

Användarupplevelse

Användare uppskattar särskilt Miele Complete C3 för dess användarvänlighet. Den är enkel att manövrera och dess teleskoprör gör det möjligt att anpassa längden för att undvika att man ska behöva böja sig under städningen. Många användare har också positiva kommentarer om dess långa sladd som ger en stor räckvidd och minskar behovet av att byta uttag ofta.

Slutsats

Miele Complete C3 är en utmärkt dammsugare för de som söker en högpresterande, mångsidig och hållbar städpartner. Med sin starka sugkraft, användarvänliga design och tillägg av praktiska funktioner och tillbehör så erbjuder den en överlägsen städning. Även om priset kan vara högre jämfört med vissa andra märken så anses investeringen vara värd det på grund av dess överlägsna prestanda och kvalitet. Det är en topprankad dammsugare som rekommenderas för alla typer av hushåll.

Fördelar:

 • Kvalitetsbygge
 • Filtrerar bort 99,9 % farliga partiklar
 • Bra räckvidd

Nackdelar:

 • Munstycket är tjockt – kan vara svårt att komma under soffor.

Återförsäljare:

4. Nilfisk One – Bästa budgetval

Med sladd: Ja Aktionsradie: 8m Teleskophandtag: Ja Effekt: 750 W Storlek påse: 3,1 Liter Ljudnivå: 77dB Vikt: 4,5 kg

Nilfisk One

Nilfisk One blev vinnaren i kategorin ”bästa budget val” – Det är en prisvärd och bra dammsugare på 800W

One-modellen är en snygg designad dammsugare för dagens hem. Den är kompakt för en enkel förvaring utan att man för den delen skull har kompromissat med prestation, manöverduglighet eller med stilen. Såklart går det inte att jämföra med de bästa premium dammsugarna men för sitt pris får man mycket dammsugare för sina pengar.

Boyterna blir allt mindre, vilket innebär att den yta vi har blir allt viktigare. Nilfisk har designat One-modellen med detta i åtanke. Det är en mindre dammsugare som gör den lätt att förvara oavsett hur du bor. Den har ett specialdesignat förvaringsbälte som håller slangen på plats när den har lindats runt dammsugaren. Städningen går även betydligt fortare med en maskin som har en väldigt bra damm-uppsamlingsförmåga, som man vanligtvis endast hittar hos de lite större dammsugarna. Du kan även enkelt justera motorhastigheten efter dina städbehov och har även praktiska tillbehör till hands. Den har smidig manövrering och även en indikator som visar när dammsugarpåsen är full så det kan inte bli lättare att städa än med Nilfisk One.

Fördelar:

 • Prisvärd – Mycket dammsugare för pengarna
 • Liten och smidig för små utrymmen
 • Tar lite plats när den inte används

Nackdelar:

 • Om du har stora ytor så är den i minsta laget

Återförsäljare:

5. Dyson V15 – Bästa sladdlösa dammsugaren

Med sladd: Nej Aktionsradie: – Teleskophandtag: Nej Batteritid: 1 timme Storlek påse: 0,77 Liter Ljudnivå: 70dB Vikt: 3,1 kg

Dyson V15

Dyson V15 Detect Absolute – blev bästa skaft dammsugaren och är helt outstanding i den här kategorin.

Den är ett enastående val för den som söker en överlägsen rengöringsupplevelse. V15 har olika revolutionerande funktioner som att upptäcka mikroskopiskt damm med en inbyggd laser och att sedan anpassa sugkraften efter behovet. Med sin kraftfulla motor och teknologi som ligger i framkant samt sitt långvariga batteri erbjuder den också enkel och effektiv rengöring i hela hemmet.

Att skaftdammsugaren har blivit en toppvinnare i så många externa tester är verkligen inget förvånande. Det talar sitt eget tydliga språk om att det är ett prisvärt val. Den har även fått högsta betyg av de olika testmagasinen Aftonbladet, M3, och TechRadar.

Klicka här för att visa innehåll från YouTube.
Lär dig mer i YouTube’s integritetspolicy.

Vill du hellre själv styra sugkraften finns det förutom Auto-läget också Eco och Boost. Eco läget sparar på batteriet så du kan dammsuga längre. Boost funktionen kan du sätta på när du behöver extra sugkraft. På så sätt kan du anpassa rengöringen efter dina behov. Dyson V15 har även också andra bra funktioner som exempelvis automatisk djuprengöring av mattor och avancerad filtrering av dammpartiklar.

Även underhållet av den här skaftdammsugaren är väldigt enkel och bekväm. Både filter och borsthuvud kan lätt tas av och tvättas för att avlägsna damm samt för att bibehålla optimal prestanda kan man även torka av behållare och tillbehör.

Väggdockan som medföljer passar perfekt för en smidig och snygg förvaring och laddning. Batteriet kan användas i upp till hela 60 minuter vilket ger dig gott om tid att rengöra stora delar av hemmet. Batteriet kan man även enkelt byta om det skulle behövas.

Fördelar:

 • Dysons bästa dammsugare
 • Bra uppsugningsförmåga på alla underlag
 • Olika munstycken och utbytbart batteri

Nackdelar:

 • Priset

Återförsäljare:

6. Electrolux Pure C9 – utan påse

Med sladd: Ja Aktionsradie: 12m Teleskophandtag: Ja Effekt: 650 W Storlek påse: saknas Ljudnivå: 72dB Vikt: 5,4 kg

Electrolux Pure C9

Electrolux Pure C9 påslös är testvinnare i bästa dammsugaren utan påse.

Pure C9 är dammsugaren du slipper byta påse på. Man tömmer den lätt och kan även tvätta filter vid behov. I långa loppet sparar du även in några kronor för att slippa köpa hem dammsugarpåsar samt att du ska inte behöver komma ihåg att göra det.

Den har ett 7stegs filtreringssystem som möjliggör avancerad dammfiltrering och som ser till att endast ren luft återförs till ditt hem. Pure C 9 är bland annat utrustad med Flow Motion-munstycket med LED-lampor och kullagerhjul som ger minimal friktion. Den har även extra stora hjul som gör att den svänger både smidigt och lätt.
Dammsugarens enkla tömningssystem och lättåtkomliga filter möjliggör även snabbt och enkelt underhåll.

Den har väldigt bra sug på både hårda ytor och på mattor. Dammsugaren är topp-placerad i olika tester samt har bra kundomdöme. Minuset i testerna är att den kan kännas lite plastig och att den även har lite högt ljud medans dammsugningen är på toppnivå.

Fördelar:

 • Slipper byta påse
 • Extra stora hjul för lätt framkomlighet
 • Hepa filter

Nackdelar:

 • Plastig

Återförsäljare:

7. Miele Triflex Bästa lilla dammsugaren

Med sladd: Nej Aktionsradie: – Teleskophandtag: Nej Batteritid: 1 timme Storlek påse: 0,8 Liter Ljudnivå: 77dB Vikt: 3,1 kg

Miele Triflex Cat & Dog

Triflex HX2 Cat & Dog är bästa lilla dammsugaren.

Miele är känt för att erbjuda högkvalitativa hushållsapparater, och Cat & Dog-modellerna är specialiserade på att hantera hår och partiklar från husdjur. Den är utrustad med kraftfull sugkraft och har flera speciella tillbehör som underlättar rengöringen av hårstrån och hundhår.

En av höjdpunkterna med denna modell är dess 3-i-1-design. Den gör att det är 3 dammsugare i en vilket innebär att den kan användas både som traditionell skaftdammsugare, handdammsugare eller ”nå längre” dammsugare. Med ”nå längre”-läget går det att nå tak, höga hyllor och andra svåråtkomliga ställen.

Skaftdammsugaren är multifunktionell mycket tack vare alla sina olika tillbehör som medföljer. Här ingår en effektiv turbo-borste som är helt perfekt för att ta bort hundhår eller djurhår från mattor och möbler.

Bästa för djurhår

Miele Triflex HX2 Cat & Dog – blev även den bästa dammsugaren för hund eller djurhår med sin effektiva uppsugning och med sina tillbehör som göra att den är lätt att plocka fram för att dammsuga upp håren.

Fördelar:

 • Bästa dammsugaren för hund och katthår
 • 3 dammsugare i 1 – Kan ändra den efter dina behov
 • Testvinnare hos Råd & Rön

Nackdelar:

 • Priset

Återförsäljare:

8. Kärcher WD 6 PS – Våtdammsugare

Med sladd: Ja Aktionsradie: 11m Teleskophandtag: Nej Effekt: 1300 W Storlek påse: 30 Liter Ljudnivå: 71dB Vikt: 9,5 kg

Kärcher

Kärcher WD 6 PS – blev bästa våtdammsugare i vårt bäst i test

WD 6 P S är en mycket kraftfull våt- och torrdammsugare som utmärker sig genom sin robusthet och mångsidighet. Den har en stor behållare på 30 liter och erbjuder en imponerande sugförmåga med en effekt på 1300 watt. Den kan vara lite utmanande att manövrera och har även lite högt ljud men så överträffar prestandan, funktionerna och hållbarheten dessa mindre nackdelar. Den är ett fantastiskt val för de som söker en kraftfull och pålitlig grovdammsugare. Fungerar både för privat eller proffsbruk.

En av de stora fördelarna med denna dammsugare är dess semi-automatiska filterrengöringssystem som effektivt rengör filtret med en knapptryckning och som säkerställer att sugkraften bibehålls. Den har också en praktisk blåsfunktion som kan användas för att rengöra svåråtkomliga ytor eller för att sprida ut löv och andra partiklar.

Kärcher WD 6 P S är utrustad med flera praktiska funktioner som integrerat eluttag för elverktyg som är mycket användbart när du arbetar i verkstäder eller under renoveringsprojekt, då dammsugaren kan startas och stoppas automatiskt beroende på elverktygets användning. Detta hjälper till att omedelbart avlägsna smuts och damm som genereras under arbete.

Trots sin starka prestanda och robusta design så har dammsugaren några nackdelar. Den är ganska bullrig och kan upplevas som otymplig för daglig användning i mindre utrymmen. Dessutom kräver den stora dammpåsar som kan vara både dyrare och mer besvärliga att hantera än mindre påsar.

Fördelar:

 • Pålitlig och effektiv
 • Robust och hållbar
 • Eluttag med automatisk start & stoppfunktion

Nackdelar:

 • Bullrig

Återförsäljare:

9. Samsung Jet 75 – Bästa budget skaftdammsugare

Med sladd: Nej Aktionsradie: – Teleskophandtag: Nej Batteritid: 1 timme Storlek påse: 0,8 Liter Ljudnivå: 86dB Vikt: 2,7 kg

Bäst prisvärda batteri dammsugare - Samsung Jet 75

Samsung Jet 75 är vårt val i bäst prisvärda batteri dammsugare. Det är en kraftfull och mycket smidig skaftdammsugare till ett lite lägre pris än premiumklassens dyrgripar.

Den erbjuder en utmärkt kombination av prestanda, bekvämlighet och användarvänlighet. Den har imponerande sugförmåga och visar god rengöringsprestanda på olika typer av golv, inklusive hårt golv och mattor.

Vi uppskattar smidigheten och kraften i Jet 75 och trots sin kraft är den relativt lätt. Den är alltid snabbt tillgänglig vilket gör att man dammsuger oftare och det är väldigt enkelt att komma åt under möbler. Vissa kritiker anser dock att den har lite hög ljudnivå.

Samsung Jet 75 har ett EPA-filtersystemet med 5st olika nivåer som fångar upp 99,99 % av alla dammpartiklar och allergener samt sprider även ren luft i ditt hem. Den har även en touch-display som gör att du kan höja/minska sug-kraften med bara ett klick utan att behöva trycka på en fysisk knapp.

Fördelar:

 • Bra betyg hos Råd & Rön
 • Tillbehör som borstar och dammunstycken medföljer
 • Lätt och praktisk samt kraftfull

Nackdelar:

 • Hög ljudnivå

Återförsäljare:

10. Bissell Pet Hair Eraser – Liten handdammsugare

Med sladd: Nej Aktionsradie: – Teleskophandtag: Nej Batteritid: 18 minuter Storlek påse: 0,65 Liter Ljudnivå: 68dB Vikt: 1,3 kg

Bissell Pet Hair Eraser

Bissell Pet Hair Eraser 1987N – är testvinnaren i bästa lilla handdammsugaren. Den är liten och smidig och även gjord för att kunna suga upp hundhår eller djurhår effektivt.

Handdammsugaren som även riktar sig direkt till husdjursägare. Den är utrustad med ett löstagbart motordrivet borst rullmunstycke för en mer kraftfull sug-effekt och för en ännu djupare rengöring. Filten på den motordrivna borsten ger extra mycket sug-effekt och fångar upp mer djurhår. Laddtiden för att ladda upp batteriet helt är ca 5 timmar. Det medföljande munstycket och klädselmunstycket kan man använda separat eller tillsammans. Den har även ett två stegs filtreringssystem som utformats för att förlänga livslängden på filtret, och samtidigt få till en enklare rengöring.

Fördelar:

 • Liten & smidig
 • Kraftfullt sug
 • Motordriven borste för att fånga djurhår

Nackdelar:

 • Högljudd

Återförsäljare:

11. Dreame Bot D10 Plus – Bästa robotdammsugare

Dreame D10 plus

Dreame Bot D10 plus blev bäst i test när vi vägde in städresultat, funktioner och pris. Du får verkligen mest robotdammsugare för dina pengar.

Här kommer ett utdrag från vårt test av Dreame Bot D10 plus – Vill du läsa hela testet hittar du det här

”Jag måste erkänna att vi först var lite skeptiska till DreameBot D10 Plus. Med ett pris på under 4000:- så erbjuder den funktioner som automatisk tömmning, moppfunktion, trappsensor, virtuella väggar och en smidig app. Kan det vara för bra för att vara sant? Nej, det visar sig att den faktiskt klarar testen. Även om den inte är bäst på någon av färdigheterna så är den kraftfull och mångsidig nog för att hålla jämna steg med konkurrenterna. Den är precis i nivå med de bästa robotdammsugarna som testats på låga mattor och den presterade bättre än många andra robotdammsugare på hårda golv men till ett mycket bättre pris.”

Fördelar:

 • Avancerad navigering (Lasernavigering)
 • Hög sugkraft
 • Smart hemintegration (WiFi + röststyrning via Alexa eller Google)

Nackdelar:

 • Moppfunktionen klarar inte ta bort svårt sittande fläckar

Återförsäljare:

Se även våra test av bäst i test av strykjärn eller vilken som blev bästa skrivaren.

Vilken är den bästa skruvdragaren – se vårt bäst i test av skruvdragare.

Att tänka på innan du köper

Att köpa en dammsugare kan vara en betydande investering för ditt hem, och det finns flera faktorer att överväga för att hitta den modell som bäst passar dina behov. Dammsugare kommer i olika typer, med olika funktioner och prisklasser. Här är en omfattande guide över vad du bör tänka på innan du gör ditt val.

Ett hushåll med pälsdjur kan till exempel behöva köpa en dammsugare med annat typ av munstycke och en annan sugförmåga än ett hushåll utan djur. Om du är allergiker eller extra ljudkänslig är det lite andra egenskaper du behöver ha koll på före du bestämmer dig för vilken som passar dig bäst. Häng med så går vi igenom vilka dammsugare som är bäst!

1. Typ av dammsugare: Dammsugare finns i olika typer, inklusive traditionella upprättstående modeller, cylinderdammsugare och trådlösa handdammsugare. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar.

 • Vanliga dammsugare med sladd: Dessa modeller är kraftfulla och idealiska för att täcka större ytor. De är oftast enkla att använda och har även gott om kapacitet för dammuppsamling.
 • Cylinder dammsugare: Dessa dammsugare är vanligtvis lättare och mer flexibla. De är lämpliga för att snabbt dammsuga över utrymmen och är lättare att förvara eftersom de tar upp mindre plats.
 • Trådlösa handdammsugare: Perfekta för snabba rengöringsjobb och mindre ytor. De är lätta och enkla att använda, men de har vanligtvis mindre kapacitet än andra typer av dammsugare.

2. Sugkraft och prestanda:

Sugkraften är en nyckelfaktor när du väljer en dammsugare. En kraftfull dammsugare kan effektivt hantera olika ytor och olika typer av smuts. Kolla på wattstyrkan, men kom ihåg att det inte är det enda som påverkar sugkraften. Teknologier som cyklonteknik och avancerade filter kan också påverka prestandan.

3. Filtreringssystem:

Ett effektivt filtreringssystem är avgörande för att hålla ditt hem rent och minska allergener. HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) är särskilt effektiva eftersom de kan fånga upp mikroskopiska partiklar, inklusive pollen och dammkvalster. Överväg även dammsugare med flera filtreringssteg för optimal luftkvalitet.

4. Storlek och vikt: Dammsugare kommer i olika storlekar och vikter. Om du har begränsat förvaringsutrymme eller om du behöver bära dammsugaren upp och ner för trappor kan en lättare och mer kompakt modell vara mer praktisk. Å andra sidan kan större dammsugare erbjuda mer kapacitet och en längre driftstid.

5. Batteritid och laddningstid: Om du väljer en trådlös dammsugare, överväg batteritiden och laddningstiden. En längre batteritid innebär mindre avbrott under rengöringen, medan en kort laddningstid ger snabbare återanvändning.

6. Tillbehör och extra funktioner: Kolla vilka tillbehör som följer med dammsugaren. Borstar och munstycken kan vara avgörande för att hantera olika ytor och uppgifter. Vissa dammsugare har också smarta funktioner som automatisk justering av sugkraft beroende på ytan.

7. Bullernivå:

Bullernivån är viktig, särskilt om du bor i ett lägenhetskomplex eller om du vill städa när andra är närvarande. Många dammsugare har bullerminskningstekniker för att göra rengöringen tystare.

8. Pris och garantier: Priset på dammsugare varierar kraftigt beroende på märke, modell och funktioner. Bestäm din budget och jämför olika alternativ inom den prisklassen. Tänk också på garantivillkoren för att säkerställa att du har skydd om något går fel.

Att köpa en dammsugare är en investering i ditt hem och din livsstil. Genom att noggrant överväga de olika faktorerna som diskuterats här kommer du att kunna välja en dammsugare som inte bara uppfyller dina rengöringsbehov utan också passar in i din vardag och budget. Ta dig tid att jämföra olika modeller och läsa recensioner för att få en helhetsbild av dammsugarens prestanda och pålitlighet innan du tar ditt beslut.

Läs mer om hörlurar – bäst i test eller vilken som blev bästa eltandborste.

Vanliga frågor & svar:

Så här gjorde vi testet

För att skapa en omfattande och pålitlig sammanställning av de bästa dammsugarna på marknaden genomförde Testlabbet en noggrann och systematisk testprocedur. Här är en detaljerad beskrivning av hur vi genomförde våra tester:

Urval av dammsugare

 1. Marknadsundersökning: Vi började med att göra en omfattande marknadsundersökning för att identifiera de mest populära och senaste modellerna av dammsugare. Vi tog hänsyn till både vanliga varumärken och även nya aktörer på marknaden.
 2. Kundrecensioner och expertrekommendationer: För att säkerställa att vi inkluderade de mest relevanta modellerna, analyserade vi kundrecensioner och expertrekommendationer från pålitliga källor.

Testkategorier

Vi delade in våra tester i flera kategorier för att bedöma dammsugarna på olika aspekter:

 1. Sugkraft: Vi kontrollerade varje dammsugares sugkraft på olika typer av ytor som mattor, trägolv och kakel.
 2. Hanterbarhet: Vi bedömde hur lätt varje dammsugare var att manövrera, inklusive vikt, storlek och rörlighet.
 3. Ljudnivå: Vi kontrollerade ljudnivån vid användning för att avgöra hur tysta eller bullriga dammsugarna var.
 4. Filtrering: Vi undersökte effektiviteten hos varje dammsugares filter, samt om det fanns HEPA-filter. Allt för att bedöma deras förmåga att fånga upp damm och allergener.
 5. Tillbehör och funktioner: Vi utvärderade de tillbehör och extrafunktioner som medföljde varje modell, såsom munstycken, borsthuvuden och speciella inställningar.
 6. Prisvärdhet: Vi jämförde priset på varje dammsugare med dess prestanda och funktioner för att avgöra vilket som gav mest värde för pengarna.

Utvärdering och sammanställning

Efter att alla tester var genomförda sammanställde vi resultaten och jämförde de olika modellerna. Vi rankade dammsugarna baserat på deras prestanda i varje kategori och gav slutliga betyg.

Länktips & källor

Råd & Rön

Faz.net

Geo.de

chip.de

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 12

Last Updated on maj 20, 2024 by Patrik

Rulla till toppen