Hem » Bästa dammsugaren – Bäst i test 2024- Ultimata guiden

Bästa dammsugaren – Bäst i test 2024- Ultimata guiden

Last Updated on februari 25, 2024 by Patrik

Bästa dammsugaren - Bäst i test 2024 - Ultimata guiden

Bästa dammsugaren – Den ultimata guiden – Allt du behöver veta vid köp av dammsugare. Vi tar fram vilken som blir ”bäst i test” i flera olika kategorier. Vi reder ut begreppen och hjälper er hitta rätt bland de bästa dammsugarna på nätet.

Det finns många olika dammsugare att välja mellan – vanliga dammsugare, handdammsugare, robotdammsugare, sladdlösa dammsugare, skaftdammsugare, påslösa-dammsugare, grovdammsugare. Vi har sammanställt vilka dammsugare som blivit utsedda till bäst i test i de olika kategorierna. Ta här del av vår stora köpguide för att välja rätt!

Ett hushåll med pälsdjur kan till exempel behöva köpa en dammsugare med annat typ av munstycke och en annan sugförmåga än ett hushåll utan djur. Om du är allergiker eller extra ljudkänslig är det lite andra egenskaper du behöver ha koll på före du bestämmer dig för vilken dammsugare som passar dig bäst. Häng med så går vi igenom vilka dammsugare som är bäst!

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Bäst i test av dammsugare 2024 – I denna guide:

Bästa vanliga dammsugare med sladd – Miele Complete C3
Bäst i test dammsugare premiumval – Electrolux Pure D9
Dammsugare – bästa budgetval – Nilfisk One
Bästa sladdlösa dammsugaren – Dyson V15 Detect Absolute
Tystaste dammsugaren – Electrolux EUOC9GREEN
Testvinnaren utan påse – Electrolux Pure C9
Bästa lilla dammsugaren – Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Bästa dammsugare för djurhår – Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Våtdammsugare bäst i test – Kärcher WD 6 PS
Bäst prisvärda batteri dammsugare – Samsung Jet 75
Bästa skaftdammsugaren – Dyson V15 Detect Absolute
Testvinnare liten handdammsugare – Bissell Pet Hair Eraser 1987N
Bäst i test robotdammsugare – Roborock S8+

Bästa dammsugare med sladd – Bäst i test

Bästa i test Miele Complete C3

Vinnare i bästa dammsugare med sladd blev Miele Complete C3

Miele Complete C3 är en imponerande dammsugare som levererar både hög prestanda och pålitlig rengöring. Den är utrustad med kraftfull sugeffekt på 550W och har ett effektivt filtersystem (AirClean Plus) som tar bort 99,9% av de farliga partiklarna. Det gör den idealisk för att hantera olika ytor och partiklar. Den har också en imponerande kapacitet för dammuppsamling och lång sladdlängd, vilket gör det möjligt att nå svåråtkomliga områden utan problem.

Design och kvalitet

Miele Complete C3 har en robust och elegant design, typisk för Mieles produkter. Den är tillverkad av högkvalitativa material som inte bara ger den en premiumkänsla men också säkerställer lång hållbarhet. Den kompakta storleken gör den lätt att förvara, och dess praktiska bärhandtag gör den enkel att transportera mellan olika rum eller våningsplan. Dessutom har dammsugaren en sladdvinda som automatiskt drar in sladden, vilket bidrar till enkel förvaring och hantering.

Prestanda

Miele Complete C3 är känd för sin kraftfulla sugförmåga. Den har en högeffektiv motor som säkerställer att även de mest envisa smutspartiklarna och djurhåren avlägsnas från olika typer av golv och mattor. Med dess olika munstycken och justerbara sugkraft kan den anpassas för rengöring av allt från hårdgolv till tjocka mattor, vilket gör den till en mycket mångsidig dammsugare.

Funktioner

Denna dammsugare kommer med en rad användbara funktioner som höjer användarupplevelsen. Den har ett AirClean-filtersystem som inte bara fångar upp dammpartiklar utan också renar luften från allergener. Vilket är en stor fördel för allergiker. Dess tysta drift gör den till ett bra val för hushåll där bullernivån är en viktig faktor. Dessutom kommer Miele Complete C3 med en rad tillbehör, såsom spetsmunstycke, möbelborste och en borste för hårda golv. Det gör den lämplig för en mängd olika rengöringsbehov.

Användarupplevelse

Användare uppskattar särskilt Miele Complete C3 för dess användarvänlighet. Den är enkel att manövrera och dess teleskoprör gör det möjligt att anpassa längden för att undvika att man ska behöva böja sig under städningen. Många användare har också positiva kommentarer om dess långa sladd, som ger en stor räckvidd och minskar behovet av att byta uttag ofta.

Slutsats

Miele Complete C3 är en utmärkt dammsugare för de som söker en högpresterande, mångsidig och hållbar städpartner. Med sin starka sugkraft, användarvänliga design och tillägg av praktiska funktioner och tillbehör, erbjuder den en överlägsen städningserfarenhet. Även om priset kan vara högre jämfört med vissa andra märken, anses investeringen vara värd det på grund av dess överlägsna prestanda och kvalitet. Det är en topprankad dammsugare som rekommenderas för alla typer av hushåll.

Fördelar: Kvalitetsbygge, Filtrerar bort 99,9 % farliga partiklar, 12m räckvidd

Nackdelar: Munstycket är tjockt – kan vara svårt att komma under väldigt låga soffor.

Vinnare dammsugare premiumval

Bästa dammsugare premium Electrolux Pure D9

Electrolux Pure D9 blev testvinnare i kategorin bästa dammsugare premiumval.

Pure D9 kombinerar det allra bästa inom både dammsugarteknik och ny innovation och med en överlägsen prestanda och även intelligent mångsidighet. Electrolux Pure D9 blev snabbt en av våra favoriter och har fått utmärkelsen Bäst i test premiumval.

Den är väldesignad, lätt och är en modern dammsugare som ger ett högt kvalitetsintryck.

Enastående rengöringsresultat:

Optimerat luftflöde i kombination med en dammpåse med stor kapacitet för en enastående rengöringsprestanda under en längre tidsperiod. Kraftfull och intelligent dammsugning som har den avancerade Automodus-tekniken. Den anpassar sig till vilket golv och justerar automatiskt effekten så att dammsugningen ändras från golv till matta för ett optimalt resultat.

Alla detaljer är väldigt genomtänkta, allt ifrån formen på röret som gör att det blir väldigt lätt att koppla in i munstycket, till klicket man hör så att man vet att det sitter på plats och att du kan trycka på en stor knapp med foten för att rulla in sladden. Det är enkelt att dammsuga med de gummibeklädda XL-hjulen som går överallt. Förbättrad manövrerbarhet och skydd av alla ytor.

Dammsugare – Bästa budgetval

Nilfisk One

Nilfisk One blev vinnaren i kategorin ”bästa budget val” – Det är en prisvärd och bra dammsugare.

Nilfisk One-modellen är en snygg designad dammsugare för dagens hem. Den är kompakt för en enkel förvaring utan att man för den delen skull har kompromissat med prestation, manöverduglighet eller med stilen. Såklart går det inte att jämföra med de bästa premium dammsugarna men för sitt pris får man mycket dammsugare för sina pengar.

Boyterna blir allt mindre, vilket innebär att den yta vi har blir allt viktigare. Nilfisk har designat One-modellen med detta i åtanke. Det är en mindre dammsugare som gör den lätt att förvara oavsett hur du bor. Den har ett specialdesignat förvaringsbälte som håller slangen på plats när den har lindats runt dammsugaren. Städningen går även betydligt fortare med en maskin som har en väldigt bra damm-uppsamlingsförmåga, som man vanligtvis endast hittar hos de lite större dammsugarna. Du kan även enkelt justera motorhastigheten efter dina städbehov och har även praktiska tillbehör till hands. Den har smidig manövrering och även en indikator som visar när dammsugarpåsen är full så det kan inte bli lättare att städa än med Nilfisk One.

Bästa sladdlösa dammsugaren

Bästa sladdlösa dammsugaren - Dyson V15

Dyson V15 Detect Absolute – blev bästa sladdlösa dammsugaren och är helt outstanding i den här kategorin.

Den är ett enastående val för den som söker en överlägsen rengöringsupplevelse. V15 har olika revolutionerande funktioner som att upptäcka mikroskopiskt damm med en inbyggd laser och att sedan anpassa sugkraften efter behovet. Med sin kraftfulla motor och teknologi som ligger i framkant samt sitt långvariga batteri erbjuder den också enkel och effektiv rengöring i hela hemmet.

Att skaftdammsugaren har blivit en toppvinnare i så många externa tester är verkligen inget förvånande. Det talar sitt eget tydliga språk om att det är ett prisvärt val. Den har även fått högsta betyg av de olika testmagasinen Aftonbladet, M3, och TechRadar.

Vill du hellre själv styra sugkraften finns det förutom Auto-läget också Eco och Boost. Eco läget sparar på batteriet så du kan dammsuga längre. Boost funktionen kan du sätta på när du behöver extra sugkraft. På så sätt kan du anpassa rengöringen efter dina behov. Dyson V15 har även också andra bra funktioner som exempelvis automatisk djuprengöring av mattor och avancerad filtrering av dammpartiklar.

Även underhållet av den här skaftdammsugaren är väldigt enkel och bekväm. Både filter och borsthuvud kan lätt tas av och tvättas för att avlägsna damm samt för att bibehålla optimal prestanda kan man även torka av behållare och tillbehör.

Väggdockan som medföljer passar perfekt för en smidig och snygg förvaring och laddning. Batteriet kan användas i upp till hela 60 minuter vilket ger dig gott om tid att rengöra stora delar av hemmet. Batteriet kan man även enkelt byta om det skulle behövas.

Bästa tysta dammsugaren

Bästa tysta dammsugaren, Euoc9green

Electrolux EUOC9GREEN – är vår testvinnare i bästa tysta dammsugaren. Den är tystgående med sin Silent Air Technology och har endast en ljudnivå på 66DB. Den är även vinnare i den bästa dammsugaren för miljön.

Miljön har varit i centrum när de har planerat och byggt den här dammsugaren. UltraOne Green tar även mindre energi än en normal dammsugare och ger en hållbarare dammsugning. Den är tillverkad av 70 % återvunnen plast och är helt 100 % PVC-fri. Den kan nästan helt återvinnas – återvinns till 92 %. Dessutom är även förpackningen gjord av 100 % återvunnet material.

Med en mjuk stötfångare och stora gummihjul minskar risken för repor i golv och slitage på möbler eller väggar. Den har även ett ergonomiskt handtag som gör den lätt att flytta. Det finns 5 lägen för olika typer av underlag och även en effektreglering för att kunna ändra sugstyrkan. Dammsugaren har ett optimerat luftflöde och ett effektivt FlowMotion-munstycke som gör att den till en högeffektiv dammsugare. Den har även fått höga betyg i tester av både Aftonbladet och Rån & Rön.

Dammsugaren utan påse

Bästa dammsugare utan påse - Electrolux Pure C9

Electrolux Pure C9 påslös dammsugare är testvinnare i bästa dammsugaren utan påse.

Pure C9 är dammsugaren du slipper byta påse på. Man tömmer den lätt och kan även tvätta filter vid behov. I långa loppet sparar du även in några kronor för att slippa köpa hem dammsugarpåsar samt att du ska inte behöver komma ihåg att göra det.

Dammsugaren har ett 7stegs filtreringssystem som möjliggör avancerad dammfiltrering och som ser till att endast ren luft återförs till ditt hem. Pure C 9 är bland annat utrustad med Flow Motion-munstycket med LED-lampor och kullagerhjul som ger minimal friktion. Den har även extra stora hjul som gör att den svänger både smidigt och lätt.
Dammsugarens enkla tömningssystem och lättåtkomliga filter möjliggör även snabbt och enkelt underhåll.

Den har väldigt bra sug på både hårda ytor och på mattor. Dammsugaren är topp-placerad i olika tester samt har bra kundomdöme. Minuset i testerna är att den kan kännas lite plastig och att den även har lite högt ljud medans dammsugningen är på toppnivå.

Bästa lilla dammsugaren – Bäst i test

Miele Triflex Cat & Dog - Bästa lilla dammsugaren

Miele Triflex HX2 Cat & Dog är bästa lilla dammsugaren.

Miele är känt för att erbjuda högkvalitativa hushållsapparater, och Cat & Dog-modellerna är specialiserade på att hantera hår och partiklar från husdjur. Den är utrustad med kraftfull sugkraft och har flera speciella tillbehör som underlättar rengöringen av hårstrån och hundhår.

En av höjdpunkterna med denna modell är dess 3-i-1-design. Den gör att det är 3 dammsugare i en vilket innebär att den kan användas både som traditionell skaftdammsugare, handdammsugare eller ”nå längre” dammsugare. Med ”nå längre”-läget går det att nå tak, höga hyllor och andra svåråtkomliga ställen.

Skaftdammsugaren är multifunktionell mycket tack vare alla sina olika tillbehör som medföljer. Här ingår en effektiv turbo-borste som är helt perfekt för att ta bort hundhår eller djurhår från mattor och möbler.

Bästa dammsugare för djurhår

Miele Triflex HX2 Cat & Dog – blev även den bästa dammsugaren för hund eller djurhår med sin effektiva uppsugning och med sina tillbehör som göra att den är lätt att plocka fram för att dammsuga upp håren.

Våtdammsugare

Våtdammsugare bäst i test Kärcher

Kärcher WD 6 PS – blev bästa våtdammsugare i vårt bäst i test

KÄRCHER WD 6 PS är en väldigt pålitlig och effektiv grovdammsugare med många framstående egenskaper.Den kan vara lite utmanande att manövrera och har även lite högt ljud men så överträffar prestandan, funktionerna och hållbarheten dessa mindre nackdelar. Den är ett fantastiskt val för de som söker en kraftfull och pålitlig grovdammsugare. Fungerar både för privat eller proffsbruk.

Bäst prisvärda batteri dammsugare

Bäst prisvärda batteri dammsugare - Samsung Jet 75

Samsung Jet 75 är vårt val i bäst prisvärda batteri dammsugare. Det är en kraftfull och mycket smidig skaftdammsugare till ett lite lägre pris än premiumklassens dyrgripar.

Vi uppskattar verkligen smidigheten och kraften i Jet 75. Den är alltid snabbt tillgänglig vilket gör att man dammsugar oftare och det är väldigt enkelt att komma åt under möbler. Vissa kritiker anser dock att den var i tyngsta laget och nog passar bäst för mindre ytor men vi har inte haft några problem med vikten.

Samsung Jet 75 har ett EPA-filtersystemet med 5st olika nivåer som fångar upp 99,99 % av alla dammpartiklar och allergener samt sprider även ren luft i ditt hem. Den har även en touch-display som gör att du kan höja/minska sug-kraften med bara ett klick utan att behöva trycka på en fysisk knapp.

Bästa skaftdammsugaren – Bäst i test

Bästa skaftdammsugaren - Dyson V15

Dyson V15 Detect Absolute är den absolut bästa skaftdammsugaren på marknaden nu. Den är inte billig men du får den bästa skaftdammsugaren som går att få tag på. Den var även vinnare i bästa sladdlösa dammsugaren och där har vi redan skrivit en kort recension så kolla gärna där om ni vill läsa mer.

Liten handdammsugare

Bästa handdammsugare bäst i test

Bissell Pet Hair Eraser 1987N – är testvinnaren i bästa lilla handdammsugaren. Den är liten och smidig och även gjord för att kunna suga upp hundhår eller djurhår effektivt.

Handdammsugaren som även riktar sig direkt till husdjursägare. Den är utrustad med ett löstagbart motordrivet borst rullmunstycke för en mer kraftfull sug-effekt och för en ännu djupare rengöring. Filten på den motordrivna borsten ger extra mycket sug-effekt och fångar upp mer djurhår. Laddtiden för att ladda upp batteriet helt är ca 5 timmar. Det medföljande munstycket och klädselmunstycket kan man använda separat eller tillsammans. Den har även ett två stegs filtreringssystem som utformats för att förlänga livslängden på filtret, och samtidigt få till en enklare rengöring.

Bäst i test robotdammsugare

Bästa robotdammsugare - Roborock S8+

Roborock S8+ är vår testvinnare och den bästa robotdammsugaren. Den gör det som är viktigast – den gör jobbet!

Roborock S8+ är Roborocks senaste flaggskepp. Den här smarta robotdammsugaren gör att städningen blir till en barnlek tack vare en lång lista av olika smarta funktioner. Några att nämna är en automatisk tömningsstation, 6000Pa, sonic wash, 3D-kartläggning. Den lämnar med andra ord inget mer att önska när det kommer till både effektivitet och bekvämlighet.

Den här roboten som du kan namnge kan förutom att dammsuga även moppa golvet med sitt VibraRise moppsystem. Med en speciell ljudvibrationsteknik så skrubbar den ditt golv under ett konstant tryck, vilket ger en perfekt skinande och ren yta.

Dammsugarroboten har även en batteritid på ca 180 min och klarar upp till ca 300 m² städyta. Du kan lätt hantera scheman och mappa kartor med Roborocks mobilapp och där kan du även avgränsa vissa områden om du inte vill att den ska städa där.

Roborock S8+ har nu alla moderna funktioner och egenskaper som går att få. Du får alltså förmodligen den bästa robotdammsugaren just nu. S8+ finns även i två andra liknande varianter. Skillnaderna är att en som säljs utan tömningsstation vid namn Roborock S8 samt en annan med en extra stor tömningsstation som går under namnet S8 Pro Ultra.

Bästa pris hos:

Se även våra test av bäst i test av strykjärn eller vilken som blev bästa skrivaren.

Vilken är den bästa skruvdragaren – se vårt bäst i test av skruvdragare.

Att tänka på innan du köper en dammsugare

Att köpa en dammsugare kan vara en betydande investering för ditt hem, och det finns flera faktorer att överväga för att hitta den modell som bäst passar dina behov. Dammsugare kommer i olika typer, med olika funktioner och prisklasser. Här är en omfattande guide över vad du bör tänka på innan du gör ditt val.

1. Typ av dammsugare: Dammsugare finns i olika typer, inklusive traditionella upprättstående modeller, cylinderdammsugare och trådlösa handdammsugare. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar.

  • Vanliga dammsugare med sladd: Dessa modeller är kraftfulla och idealiska för att täcka större ytor. De är oftast enkla att använda och har även gott om kapacitet för dammuppsamling.
  • Cylinder dammsugare: Dessa dammsugare är vanligtvis lättare och mer flexibla. De är lämpliga för att snabbt dammsuga över utrymmen och är lättare att förvara eftersom de tar upp mindre plats.
  • Trådlösa handdammsugare: Perfekta för snabba rengöringsjobb och mindre ytor. De är lätta och enkla att använda, men de har vanligtvis mindre kapacitet än andra typer av dammsugare.

2. Sugkraft och prestanda:

Sugkraften är en nyckelfaktor när du väljer en dammsugare. En kraftfull dammsugare kan effektivt hantera olika ytor och olika typer av smuts. Kolla på wattstyrkan, men kom ihåg att det inte är det enda som påverkar sugkraften. Teknologier som cyklonteknik och avancerade filter kan också påverka prestandan.

3. Filtreringssystem:

Ett effektivt filtreringssystem är avgörande för att hålla ditt hem rent och minska allergener. HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) är särskilt effektiva eftersom de kan fånga upp mikroskopiska partiklar, inklusive pollen och dammkvalster. Överväg även dammsugare med flera filtreringssteg för optimal luftkvalitet.

4. Storlek och vikt: Dammsugare kommer i olika storlekar och vikter. Om du har begränsat förvaringsutrymme eller om du behöver bära dammsugaren upp och ner för trappor kan en lättare och mer kompakt modell vara mer praktisk. Å andra sidan kan större dammsugare erbjuda mer kapacitet och en längre driftstid.

5. Batteritid och laddningstid: Om du väljer en trådlös dammsugare, överväg batteritiden och laddningstiden. En längre batteritid innebär mindre avbrott under rengöringen, medan en kort laddningstid ger snabbare återanvändning.

6. Tillbehör och extra funktioner: Kolla vilka tillbehör som följer med dammsugaren. Borstar och munstycken kan vara avgörande för att hantera olika ytor och uppgifter. Vissa dammsugare har också smarta funktioner som automatisk justering av sugkraft beroende på ytan.

7. Bullernivå:

Bullernivån är viktig, särskilt om du bor i ett lägenhetskomplex eller om du vill städa när andra är närvarande. Många dammsugare har bullerminskningstekniker för att göra rengöringen tystare.

8. Pris och garantier: Priset på dammsugare varierar kraftigt beroende på märke, modell och funktioner. Bestäm din budget och jämför olika alternativ inom den prisklassen. Tänk också på garantivillkoren för att säkerställa att du har skydd om något går fel.

Att köpa en dammsugare är en investering i ditt hem och din livsstil. Genom att noggrant överväga de olika faktorerna som diskuterats här kommer du att kunna välja en dammsugare som inte bara uppfyller dina rengöringsbehov utan också passar in i din vardag och budget. Ta dig tid att jämföra olika modeller och läsa recensioner för att få en helhetsbild av dammsugarens prestanda och pålitlighet innan du tar ditt beslut.

Läs mer om hörlurar – bäst i test eller vilken som blev bästa eltandborste.

Vanliga frågor & svar:

Länktips – mer om dammsugare:

Råd & Rön

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 6

Rulla till toppen