Hem » Bästa handdammsugare och skaftdammsugare – Bäst i test 2024

Bästa handdammsugare och skaftdammsugare – Bäst i test 2024

Test av handhållna dammsugare

Handdammsugare och skaftdammsugare är perfekta om du har småbarn, husdjur eller för att snabbt kunna städa mindre ytor. Den är ett bra komplement till din vanliga dammsugare och de ska vara lätta att ta fram för snabb rengöring utan att man ska behöva dra fram den stora dammsugaren.

Men vad ska man egentligen leta efter när man väljer den bästa skaftdammsugaren? Vi har gått igenom de bästa produkterna på marknaden för att hjälpa dig att välja rätt. I vårt test har vi jämfört effekt, batteritid, vikt, ljudnivå, filtrering, tillbehör, pris.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Handdammsugare och skaftdammsugare bäst i test

Electrolux Ultimate 800
BÄST I TEST
Electrolux Ultimate 800 Green

En bra och gedigen maskin på 150W som har en drifttid på 35min. Ultimate har mycket bra sug-effekt och anpassar automatiskt kraften efter underlaget. Det medföljer många tillbehör och där ingår hela 7st olika munstycken som gör att man kommer åt överallt.

Betyg: 4,6/5

Bosch-serie8
BRA VAL
Bosch Unlimited ProPower Serie 8

Den här skaftdammsugaren med 18V 5,0 Ah-batteri klarar att dammsuga i 35min på en laddning. Batteriet är utbytbart och passar även många andra elverktyg från Bosch. Unlimited kommer med 5st munstycken, som kan användas för att städa hela hemmet och även bilen.

Betyg 4,5/5

Dyson V15
PREMIUMVAL
Dyson V15 Detect Absolute

Här har vi Rolls Roycen inom sladdlösa dammsugare. Den har bäst effekt, bäst batteritid, mest funktioner men också högst pris. Spelar priset inte så stor roll så är den ett självklart första val.

Betyg 4,4/5

Miele-Triflex
BÄST FÖR DJUR
Miele Triflex HX2 Cat & Dog

En kombinerad modell som kan göras till 3 olika dammsugare beroende på hur man vill använda den. Den har en kraftfull motor som levererar exceptionellt bra sugkraft men priset är i högsta laget.

Betyg 4,1/5

Bissel-2278N
BÄSTA LILLA HANDDAMMSUGARE
Bissell Pet Hair Eraser 2278N

En liten sladdlös dammsugare på 80w. Perfekt både till soffan eller för att dammsuga bilen, husvagnen eller husbilen. Batteritiden ligger på 18minuter. Passar till djurägare som vill kunna rengöra soffa, matta eller bilsäten snabbt och smidigt.

Betyg 3,9/5

Electrolux Ultimate 800 Green

Effekt: 150W Batteritid: 35 min Laddning: 2,5 tim Uppsamlare storlek: 0,4 Liter Ljudnivå: 79 dB Vikt: 2,88 kg Filtrering: 99,9%

Electrolux Ultimate 800 Green

Ultimate 800 Green EP81B25GRN från svenska Electrolux som har tillverkat hushållsmaskiner från 1919 blev vår testvinnare. Det är en bra och gedigen maskin på 150W som har en drifttid på 35min, laddningen tar sedan ca 2,5timme. Invertermotorn har 10 års garanti.

Ultimate är tillverkad av 65% återvunnen plast, handtaget är välbalanserat och enheten väger relativt lite (2,88kg). vilket gör den lätt att manövrera. Den har ett 5-stegs filtersystem som gör att den filtrerar bort 99,99% av alla dammpartiklar. Ljudnivån är acceptabel på 79dB och går att använda utan att den stör.

Den har mycket bra sug-effekt och anpassar automatiskt kraften efter underlaget. Vid manuell körning så har den 3 st hastigheter, använder man max hastigheten så kommer batteriet inte klara det så lång tid (6min) utan ska bara användas vid kortare behov. Dammbehållaren är lätt att tömma och rymmer 0,4l och är påslös.

Skaftdammsugare med många munstycken

Det medföljer många tillbehör, där ingår hela 7st olika munstycken som gör att man kommer åt överallt. Munstycket är även utrustat med LED-belysning för att bättre se smuts och smulor. Borsten som sitter i munstycket är enkel att koppla bort så att man kan rengöra den om det fastnar hår eller annat skräp. Det finns även en knapp på munstycket som man kan trampa på för att en kniv ska klippa av håret från borsten.

Skaftet är teleskopiskt och kan justeras mellan 86-106cm vilket är bra för ryggen. Laddstationen är smidig om man har plats för den då den står på golvet så man behöver inte borra hål i vägg eller annat för att fästa upp den. Minus om man har dåligt med plats då den tar ca 25cm + dammsugarens bredd från väggen.

Vi tycker att den ger ett bra värde för sitt pris med tanke på att du får en av de bästa skaftdammsugare med mycket tillbehör. Den blev vinnare i Aftonbladets och Bygghemmas test och har höga konsument betyg.

Fördelar:

 • Testvinnare hos Aftonbladet och Bygghemma
 • 7st olika munstycken medföljer
 • 10 års motorgaranti vid registrering

Nackdelar:

 • Laddstationen tar plats

Bosch Unlimited ProPower Serie 8

Effekt: 18V Batteritid: 35 min Laddning: 1 tim Uppsamlare storlek: 0,46 Liter Ljudnivå: 80 dB Vikt: 2,9 kg Filtrering: 99,9%

Bosch Unlimited ProPower Serie 8

Unlimited ProPower Serie 8 kommer från tyska företaget Bosch som har gjort hushållsmaskiner från slutet av 1800 talet. De har ett bra rykte som tillverkare och gör kvalitets produkter till ett bra pris. Den här skaftdammsugaren med 18V 5,0 Ah-batteri klarar att dammsuga i 35min på en laddning, sedan behöver man ladda upp den igen i ca 1 timme. Batteriet är utbytbart och passar även många andra elverktyg från Bosch.

Handtaget är ergonomiskt och skönt att hålla i men kan kännas lite tungt pga batteriet, det kan vara bra att känna till om man inte är så stark. Filtersystemet består av ett patronsystem som filtrerar luften 3 gånger och som tar bort 99,9% av mikro-dammpartiklar. Filtret är även lätt att rengöra tack vare rotation clean som gör att damm och smuts avlägsnas utan att man behöver ha kontakt och bli smutsig.

Tysktillverkad motor

Propower har fått mycket bra betyg för sin sugförmåga med sin turboSpin motor och kan användas som både handdammsugare och skaftdammsugare. Den har 2 hastighetslägen Eco eller Turbo och även ett autoläge som hjälper dig att automatiskt justera kraften så att driftstiden blir så bra som möjligt. Motorn är tillverkad i Tyskland och har 10-års garanti om man registrerar den hos Bosch.

Unlimited kommer många munstycken, hela 5st som kan användas för att städa hela hemmet och även bilen. Munstycket är utrustat med LED-belysning för att lättare se smuts och damm under exempelvis soffor. Vi anser att den här produkten är ett bra val då man får en bra handdammsugare till ett vettigt pris och att det medföljer många tillbehör som gör att den går att använda till det mesta.

Fördelar:

 • Bra sugförmåga
 • Många tillbehör
 • Höga placeringar i olika tester

Nackdelar:

 • Aningen tung

Dyson V15 Detect Absolute – Premiumval

Effekt: 660W Batteritid: 60 min Laddning: 4,5 tim Uppsamlare storlek: 0,76 Liter Ljudnivå: 80 dB Vikt: 2,96 kg Filtrering: 99,9%

Dyson V15 Detect Absolute

V15 Detect Absolute kommer från det engelska företaget Dyson som är specialiserade på just dammsugare. Dyson har varit igång sedan i början på 90-talet och har blivit väldigt populära på senare år.

Här har vi Rolls Roycen inom sladdlösa dammsugare. Den har bäst effekt, bäst batteritid, mest funktioner men också högst pris. V15 har en elegant och futuristisk design som är typisk för Dyson-produkter. Den är ergonomiskt utformad och bekväm att använda med ett välbalanserat handtag, ett litet minus bara på att den är lite tung. LCD-skärmen på enheten ger realtidsinformation om batteritid, sugkraft, dammdetektering och underhållsvarningar.

Klicka här för att visa innehåll från YouTube.
Lär dig mer i YouTube’s integritetspolicy.

Med sin kraftfulla Hyperdymium motor som roterar upp till 125 000 varv/minut så ger den bäst sugkraft i testet. Den avancerade piezosensorn mäter och räknar dammpartiklar och justerar automatiskt sugkraften när det behövs. Du kan sedan se på LCD-skärmen hur många partiklar som dammsugits upp i realtid. Den inbyggda lasern upptäcker dammpartiklar man normalt inte ser och anpassar sugkraften efter behovet. Filtret består av ett 5-stegs system som gör att 99,9% av alla partiklar fastnar i filtret.

Lång batteritid viktigt

Vid normal användning så håller batteriet i hela 60min vilket är bäst i testet och behöver sedan 4,5 timmar för att bli fulladdat. Vill du hellre själv styra sugkraften själv finns det förutom Auto-läget också Eco och Boost. Eco läget sparar på batteriet så du kan dammsuga längre och Boost funktionen kan du sätta på när du behöver extra sugkraft.

Dockningsstationen är smidig och sätts lätt upp på en vägg och erbjuder enkel förvaring och laddning. Det medföljer även många munstycken och tillbehör som, motordrivet munstycket, munstycke med LED, kombinations munstycke, fogmunstycke, väggdocka och laddare.

Även underhållet av den här skaftdammsugaren är väldigt enkel och bekväm. Både filter och borsthuvud kan lätt tas av och tvättas för att avlägsna damm samt för att bibehålla optimal prestanda. Vi ger den Dyson V15 högsta poäng på det mesta förutom priset då det ligger lite väl högt för vår smak. Spelar priset inte så stor roll så är den ett självklart första val.

Fördelar:

 • Högsta betyg hos Aftonbladet, M3, och TechRadar
 • Bäst effekt och batteritid
 • Olika munstycken och utbytbart batteri

Nackdelar:

 • Dyr

Miele Triflex HX2 Cat & Dog – Bäst för djur

Effekt: 270W Batteritid: 60 min Laddning: 4 tim Uppsamlare storlek: 0,5 Liter Ljudnivå: 77 dB Vikt: 3,6 kg Filtrering: 99,9%

Triflex HX2 Cat & Dog

Triflex HX2 Cat & Dog kommer från den tyska tillverkaren Miele som är kända för sina gedigna och hållbara produkter. Det är en avancerad skaftdammsugare som är specialiserad på att dammsuga upp husdjurshår och andra tuffa uppgifter. Det är en kombinerad modell som kan göras till 3 olika dammsugare beroende på hur man vill använda den. 3-i-1 består av traditionell skaftdammsugare, handdammsugare eller ”nå längre” dammsugare. Med ”nå längre”-läget går det att nå tak, höga hyllor och andra svåråtkomliga ställen. Eftersom man kan ändra dammsugaren så ”motorn” hamnar antingen uppe eller nere är den lätt att använda även under möbler och soffor.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog är utrustad med en kraftfull motor som levererar exceptionell sugkraft. Den är särskilt effektiv för att ta bort husdjurshår och inträngt smuts från mattor och möbler. Den avancerade Vortex-teknologin säkerställer att även de minsta dammpartiklarna sugs upp. Driftstiden är mycket bra och går på lägsta läget i 60min och sedan behöver den laddas upp i 4 timmar för att bli fulladdad. Filtret är ett underhållsfritt HEPA filter som filtrerar bort 99,9% av dammpartiklarna.

Skaftdammsugare med brett munstycke

Den har ett extra brett munstycke som gör att du dammsuger större områden snabbare. Munstycket är utrustat med LED-lampor som gör att du ser bra även på mörka ställen. Uppsamlaren är påslös och när du behöver tömma den så har den funktionen Twist2open vilket betyder att man behöver vrida behållaren ett varv för att smidigt tömma den. Det medföljer 4st olika munstycken, laddare och vägghållare.

Triflex ligger i den högre prisklassen för handdammsugare. Men den erbjuder mycket bra prestanda och smarta lösningar som vi tycker kan motivera priset. Framförallt för husdjursägare och de som behöver en kraftfull och flexibel sladdlös dammsugare så kan den vara det bästa valet.

Fördelar:

 • Bästa handdammsugaren för hund och katthår
 • 3-i-1 dammsugare
 • Testvinnare hos Råd&Rön

Nackdelar:

 • Priset

Bissell 2278N – Bästa lilla handdammsugare

Effekt: 80W Batteritid: 18 min Laddning: 8 tim Uppsamlare storlek: 0,65 Liter Ljudnivå: 79 dB Vikt: 1,2 kg Filtrering:

Bissell 2278N

Bissell Pet Hair Eraser 2278N är en liten sladdlös dammsugare på 80w. Den passar perfekt både till soffan eller för att dammsuga bilen, husvagnen eller husbilen. Batteritiden ligger på 18minuter så det är inget du ska använda för att rengöra stora ytor som tar lång tid. Batteriet är inte utbytbart och laddningstiden ligger på ca 8 timmar vilket är normalt för den här sortens handdammsugare.

Som du nog hör på namnet så riktar sig Bissell Pet Hair Eraser till hundägare som snabbt kan ta fram och dammsuga bort hund eller katthår från soffor eller bilsäten. Den har en motordriven borstrulle som gör att den tar upp djurhår lätt. Uppsamlaren är stor för den här sorten och klarar 0,65 liter vilket betyder att du inte behöver tömma den så ofta. Tömningen är ändå smidig och lätt genom att du öppnar den och tar bort filtret och tömmer ut smutsen. Filtersystemet består av ett 3 delat filter som renar luften. Vi har tyvärr inte fått fram information om hur mycket av luften som renas.

Det medföljer 3st olika munstycken, munstycke med motordriven borste, klädmunstycke samt ett fogmunstycke. Vi rekommenderar den här handdammsugaren till djurägare som snabbt och smidigt vill kunna rengöra soffa, matta eller bilsäten.

Fördelar:

 • Liten och smidig
 • Kraftfull sugförmåga
 • Motordriven borste för djurhår

Nackdelar:

 • Hög ljudnivå

Jämförelse av hand och skaftdammsugare

Electrolux Ultimate 800

Bosch Unlimited ProPower

Dyson V15 Detect Absolute

Miele Triflex HX2

Bissell 2278N

Effekt150W18V660W270W80W
Ljudnivå (dB)7980807779
Vikt (kg)2,882,92,963,61,2
Drifttid35 min35 min60 min60 min18 min
Betyg4,6/54,5/54,4/54,1/53,8/5

Se även vårt test av vanliga dammsugare eller vilken som blev bästa robotdammsugare?

Köpguide inför köp av skaft och handdammsugare

Köpguide

Sugkraft

En avgörande aspekt av en dammsugare är dess sugförmåga. En effektiv handhållen dammsugare måste ha tillrä͏ck͏ligt med kraft͏ för att͏ rensa upp smulor, damm och mind͏re skräp från o͏lika͏ ytor. U͏tvärdera ͏hur bra den är genom͏ att ͏granska användar͏feedback för att bilda͏ di͏n egen bedömning.

Batteri-liv

H͏andhållna dammsugare är ͏huvudsa͏klig͏en sladd͏lösa, så ͏batteriets livslängd är avgörande͏. Du behöver en som kan hålla tillr͏äckligt länge för at͏t re͏ngöra ditt avsedda o͏mråde utan att kräva frekvent laddni͏ng. Premiummodeller ger vanligtvis minst 2͏0-30 minuters kör͏tid när de är fulladdade.

Vikt

Handdammsu͏gare ska vara ͏lätta och enkla att hantera. Om de är tun͏ga el͏le͏r besvärliga kan d͏e͏ snabbt bli obekväma att använda. Välj design som är ergono͏miskt vänlig och inte för t͏un͏g.

Tillbehör

Tillbehör som olika munstycken och borstar kan göra din skaftdammsugare mycket mer mångsidig. Leta efter modeller som kommer med flera olika sorters munstycke så du kan använda den till allt du behöver.

Ljudnivå

Ingen vill ha en handdammsugare som låter som en jetmotor. En tystgående modell är att föredra, särskilt om du har husdjur eller småbarn som kan bli störda av högt ljud. Kontrollera produktens decibelnivå innan du köper.

Filtrering

För allergiker är ett bra filtreringssystem ett måste. Skaftdammsugare med HEPA-filter kan fånga upp små partiklar som dammkvalster och pollen, vilket gör ditt hem renare och luften friskare.

Pris

Att välja den bästa skaftdammsugaren handlar om att hitta en balans mellan flera viktiga faktorer såsom sugkraft, batteritid, vikt, ergonomi, tillbehör, ljudnivå, filtrering och pris. Genom att noggrant kontrollera dessa punkter kan du hitta en modell som passar just för dig. Med rätt val kommer du att välja den bästa handdammsugaren för dig.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 2

Last Updated on juli 15, 2024 by Patrik

Rulla till toppen