Hem » Tvätta fönster på bästa sätt?

Tvätta fönster på bästa sätt?

Bästa sättet att tvätta fönster

Vi går här igenom hur man tvättar fönster på bästa sätt. Ingenting kommer att lysa upp ditt hem som att ge dina fönster en ordentlig rengöring. Det finns en myriad av tips där ute för hur man putsar fönster, från att göra sin egen fönsterputslösning med vinäger till det gamla tidningstricket. Med tiden blir fönster naturligt smutsiga av damm i luften, fåglar som flyger förbi och av insekter. De ska helst rengöras en gång i månaden, invändigt och utvändigt. Men samtidigt som att putsa fönster är ett relativt enkelt städjobb, är det också lite av en konstform när det kommer till att försöka uppnå en randfri finish. Till skillnad från att damma av hyllor eller att rengöra köksbänkar kan det med fel rengöringsteknik ofta kännas som att du har gjort dina fönster sämre, inte bättre.

Rengöring av fönster på rätt sätt kan göra underverk för att förbättra hemmets utseende och skapa en ljusare och mer inbjudande atmosfär.

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Vi går igenom hur du på bästa sättet tvättar dina fönster som ett proffs

Verktyg för fönsterputsning

Att använda rätt och bra verktyg när du putsar dina fönster gör det enklare och roligare samtidigt som du får ett bättre resultat. Här har vi samlat goda råd och tips när det kommer till vilka saker som är bra att ha när du putsar dina fönster. För att underlätta putsningen av dina fönster är det bra att använda en stor hink med handtag. Då är den lätt att bära mellan olika fönster och den kan även fungera som förvaring när du inte använder den. Hinken ska helst rymma minst tio liter vatten så att du inte behöver byta flera gånger under fönsterputsningen.

Fönsterputsmedel

Det finns otaliga medel för fönsterputs att köpa men visste du att proffsen använder vanligt diskmedel? Gör som proffsen och få kvarterets renaste rutor genom att blanda själv!

Bäst är att göra sitt eget fönsterputsmedel eller om du vill köra färdigt fönsterputsmedel så rekommenderar vi fönsterputsmedlet Wizz glasklar som har blivit bäst i många tester.

Tvättsvampar

Använd en mjuk svamp. Glöm den där svampen du använder i köket och som har en grön, skrovlig yta på ena sidan – den kan skada fönstret. Använd en stor, mjuk svamp för att applicera ut vatten och fönsterputsen. Ett tips är att använda en tvättsvamp som är gjord för att tvätta bilar. Vi rekommenderar nedan produkt:

Tvättsvampar bästa sättet att tvätta fönster

Vi gillar de här färgfyllda tvättsvamparna som kommer i 12-pack

Fönsterskrapa

En fönsterskrapa är inget måste för att putsa dina fönster, men det förenklar arbetet och resultatet blir bättre. Tänk på att använda en fönsterskrapa eller gummiskrapa då en duschskrapa inte lämpar sig för att putsa fönster. Ett tips är att förvara den i en plastpåse när den inte används så att gummibladet inte torkar ut. Investera gärna i en bra fönsterskrapa med utbytbart gummi.

MR.SIGA Professionell fönsterrengöringskombo hos Amazon – både skrapa och skrubbare

Skrapa - viktigt för att tvätta fönster på bästa sätt

Att använda en riktigt bra skrapa är viktigt för att tvätta fönster på bästa sättet och för att få bästa resultatet.

Trasor

Du behöver några mikrofiberdukar och någon handduk. Det är viktigt att de är luddfria så att de inte lämnar spår efter sig. Genom att använda flera dukar kan du säkerställa att överbliven smuts från ett fönster inte förs över till ett annat. Både mikrofiberdukar och trasor av ett vältvättat bomullslakan fungerar bra.

Höga fönster

Har du fönster som sitter högt kan du behöva en stege eller stol att stå på. Du kan också använda en skaft förlängare för att komma åt fönstren, ungefär som att använda en roller för att måla tak eller väggar.

Tvätta fönster med diskmedel

På samma sätt som diskmedel gör dina dricksglas gnistrande rena ger det även dina fönster ett skinande resultat. Att putsa fönster med diskmedel är bra på fler än ett sätt. Dels är det något som du förmodligen har hemma så du slipper skaffa specialmedel. Diskmedlet gör även att det är enklare att använda gummiskrapan mot rutan, den glider lättare och mer friktionsfritt. Det blir inte renare med mer diskmedel, snarare blir det svårare att få fönstren rena eftersom det kan bildas en hinna av för mycket medel. Diskmedel kan även användas för att rengöra dina glasögon, se mer här.

Följ de här stegen för att tvätta fönster och få skinande rutor och rena karmar.

  1. Häll ett par matskedar diskmedel och eventuellt ett par deciliter ättika i en hink med varmt vatten.
  2. Om du passar på att tvätta fönsterkarmen så gör det innan du börjar putsa rutan. Doppa en mikrofibertrasa i vattnet, gnugga bort smutsen och torka rent.
  3. Blöt fönsterrutan ordentligt med en trasa, svamp eller tvättpäls och lös upp smutsen genom att gå över ytan ett par gånger och gnugga lite extra på mer envisa fläckar. Se till att du inte torkar bort vattnet utan låter rutan vara riktigt blöt.
  4. Använd en fönsterskrapa och dra den uppifrån och ner så den föser bort vattnet.
  5. Torka av gummit på skrapan med en luddfri trasa efter varje drag.
  6. Fortsätt på samma sätt över de delar av rutan som fortfarande är blöta med ett par centimeters överlappning tills du skrapat rent hela fönstret.
  7. Torka av glaset allra närmast fönsterkarmen genom att dra den luddfria trasan ett varv utmed skarven så den fångar upp droppar där skrapan inte kommit åt.
  8. Putsa handtag, beslag och fönsterbräda med en mikrofiberduk.
  9. Avsluta med att torka av fönsterblecket på utsidan med en gammal trasa.

Tvätta fönster på bästa sätt utan skrapa – med mirakeltrasa

Den allra enklaste metoden för att tvätta fönster är nog att använda sig av en mirakeltrasa. Trasan kan användas ca. 100 gånger och kan tvättas i maskin. Det enda du behöver vid fönstertvätten med en mirakeltrasa är vatten, en sprayflaska och själva mirakeltrasan. Först sprayar du fönstret med vatten och fönsterputsmedel och sedan torkar du av med mirakeltrasan, sen sköljer du trasan i rent vatten och torkar därefter fönstren igen – klart! Lätt som en plätt. Ingen skrapa behövs och resultatet blir riktigt bra, kanske inte precis lika bra som om du gör  på det klassiska viset. Men det fungerar absolut för en snabb uppfräschning av fönsterna!

Dessa mikrofiberdukar från MR.SIGA består av mikrofint fibermaterial och kommer i ett set på 12 trasor. Det faktum att trasorna är gjorda av många små fibrer gör att trasorna drar till sig smuts och damm på ett effektivt sätt. De suger även upp vatten effektivare än vanliga släta bomullstrasor.

mikrofiberdukar

Trasorna har många användningsområden. De kan användas som disktrasor, polera bilar och de briljerar verkligen när det gäller att damma möbler, hyllor och andra ytor i hemmet.

En trasa mäter 32 x 32 cm. Detta format är praktiskt eftersom både mindre och större ytor kan rengöras väl med det. En uppsättning innehåller 12 dukar i färgerna blå, röd, gul och grön. Det är praktiskt eftersom du kanske inte vill använda samma trasor till toaletten som till köket etc. Då kan du exempelvis alltid använda de blå mikrofibertrasorna till badrummet, de gröna till bilen och så vidare. Hygieniskt och praktiskt!

Tvätta fönster på bästa sätt med spolarvätska:

Den magiska och mest effektivaste blandningen för skinande fönster är att hälla lite spolarvätska och en droppe diskmedel i vatten och sedan putsa dina fönster. Rör om och häll i en sprayflaska som är fin-dimmig. Spraya lösningen över dina fönster eller spegel. Torka av. Riktigt effektivt när du ska putsa dina fönster eller spegel. På sommaren skall vattnet vara kallt, på vintern varmt. Det ger skinande resultat varje gång.

Efter tvätt, torka alltid spegeln eller fönstren med en mikrofiberduk. Det gör att det inte fastnar smuts direkt på den fuktiga fönsterytan och ger rena fönster en längre tid. Det hjälper också till att ta bort fettfläckar från speglar och fönster.

Tvätta fönster på vintern

Det är ju inte bara på sommaren man vill ha fina och rena fönster, men hur gör man om det är minusgrader? Måste man vänta på vår och dagsmeja? Nej det går alldeles utmärkt att putsa även då frosten biter. Här ger vi några enkla handfasta tips för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

På vintern är det även vanligt med D vitaminbrist, läs mer här.

Vilka medel fungerar bäst för att putsa fönster i minusgrader?

Det snabba svaret: spolarvätska och antingen fönstersåpa eller koncentrerad fönsterputs.
Om du gör en snabb sökning på hur man putsar fönster i minusgrader, får du många liknande svar, men många svar är lite missvisande. Till exempel rekommenderas ofta en blandning av T-röd och diskmedel, men båda dessa är lite feta och kan lämna en hinna på fönstret som inte ger det bästa resultatet. Men, som sagt, spolarvätska och fönstersåpa eller koncentrerad fönsterputs då är du redo för fönsterputs i minusgrader. Ättika är också ett välbeprövat medel som fungerar bra i stället för fönstersåpa eller fönsterputs.

Använd lite tvättlösning – Tvätta fönster på bästa sätt

För att hålla lösningen koncentrerad och att spara på frysskyddet är det bra att inte dosera upp mer tvättlösning än du behöver.

Börja senare på dagen

Det blir ofta lite mildare framåt eftermiddagen, speciellt om det är sol. Då kan det vara bra att vänta tills dess med att putsa fönstren. Men hur blir det då med den gamla devisen att inte tvätta fönster i solsken? Det går alldeles utmärkt att göra. Om det är varmt – vilket inte är problemet vid minusgrader – så kan tvättvätskan torka in och ge ett flammigt fönster om man är långsam. Då använder man bara lite mer tvättvätska och jobbar snabbt och effektivt. Men, som sagt, värme är inte ditt problem i det här fallet.

Använd bra handskar

Det kan bli kallt om händerna att blaska med vatten i minusgrader, så ett par varma, smidiga och vattentäta handskar är väldigt skönt att ha. Du kan hitta dem i en välsorterad yrkesbutik.

Finns det någon nedre temperaturgräns?

Någonstans runt 15–17 grader minus börjar det bli svårt att putsa även för proffsen. Då kan det vara bättre att vänta några dagar och hoppas att den värsta istiden snart är över. Du kanske kan njuta av lite frostrosor på fönstren så länge.

Börja på insidan

Om fönstren går inåt kan du med fördel börja med att putsa på insidan och mellan fönstren, så hinner utsidan bli lite uppvärmd under tiden. Det kan också tänkas att du får gnugga lite mer när det är kallt för att lösa smutsen ordentligt innan du drar av fönstret med skrapan.

Altanen kan vara en utmaning

En oisolerad altan eller ett glasräcke kan vara en utmaning, eftersom du inte får någon hjälp med uppvärmning från huset, så dessa kan det vara bra att inte ge sig på när det är alltför kallt. Vänta gärna tills du har bara ett fåtal grader minus.

Med fönstertvättare

Ett riktigt lyxigt alternativ för den som kan tänka sig att köra en fönstertvättare Med en elektrisk fönstertvätt kan du putsa fönster snabbt och effektivt med minsta möjliga ansträngning. Idag finns det till och med puts robotar som rengör dina fönster helt automatiskt, utan att du behöver lyfta ett finger. En fönstertvätt förser dig med ett enkelt och smidigt verktyg för att tvätta dina fönster, speglar och andra liknande ytor.

Bästa fönstertvättare i vårt test blev Kärcher WV 6 Plus –

Kärcher fönstertvätt bäst i test

Kärcher WV 6 Plus har flera avgörande egenskaper som gör att den toppar vår sammanställning av fönstertvättar. Den batteridrivna fönstertvätten har för det första en drifttid på 100 minuter, vilket är långt mycket bättre än de flesta konkurrenter. Dessutom går den snabbt att ladda när batteriet är slut.

Vidare är fönstertvätten ergonomiskt designad med en låg vikt på endast 0,8 kg och ett greppvänligt handtag. Men viktigast av allt är förstås att Kärcher WV 6 Plus verkligen gör fönsterputsningen så mycket enklare, och att resultatet blir helt fläckfritt utan ränder. Den rymliga behållaren suger in upp till 150 milliliter smutsigt vatten och det är sedan rena barnleken att öppna och tömma den.

Användarna själva är mycket nöjda med WV 6 Plus och menar att den fungerar lika bra på kakel, speglar och duschväggar som på fönster. De gillar också att den är så tyst och enkel att arbeta med, men menar att den kan lämna lite ränder ibland. De är dock enkla att ta bort med en torkduk.

Sammanfattningsvis är Kärcher WV 6 Plus ett utmärkt val för alla som vill ha en lättanvänd fönstertvätt som gör jobbet alldeles perfekt.

Se även gärna vårt test på bästa madrassen för ryggen eller hur man rengör sina glasögon bäst.

Vi har även ett stort bäst i test av dammsugare och vi har tagit fram den bästa stekpannan och det bästa våffeljärnet.

Tips för att tvätta fönster på bästa sätt.

1. Om det är vår så kan det vara en bra idé att vänta tills din gata har städats innan du ger dig i kast med fönsterputsningen. Borstarna som roterar på sopbilen virvlar runt vägdammet och om du har otur kan ditt arbete vara ogjort om du putsar innan de varit på plats.

2. Tvätta en ruta i taget i stället för blöta flera rutor på en gång. När tvättvatten torkar blir det lätt ränder och resultatet sämre än om du gör alla moment på en ruta innan du går på nästa.

3. Undvik att putsa fönster i direkt solsken. Solen gör att tvättvattnet torkar innan du hinner skrapa och det bildas ränder.

4. Du kan tvätta fönster på vintern! Tillsätt lite T-sprit i tvättvattnet så kan du putsa fönster trots minusgrader.

5. Skippa tidningspappret. Förr användes ofta tidningspapper för att putsa fönster. Det har sin förklaring i att trycksvärtan på den tiden hade ämnen i sig som hjälpte till att göra glaset glänsande men dagens tidningspapper kan ge motsatt effekt och du kan istället få ett flammigt resultat.

6. Använd luddfria trasor vid fönsterputs så de inte tussar av sig på rutorna. Gamla bomullslakan är perfekta. Till ett helt hem går det åt några trasor så riv isär och spara för ändamålet.

Vanliga fel

Med tiden ackumuleras föroreningar och smuts sakta men säkert på dina fönster, både invändigt och utvändigt, vilket hindrar din utsikt och blockerar dyrbart solljus. Det enda som ser värre ut? Tjocka ränder som lämnats efter av felaktig rengöring. Här går vi igenom vanliga fel man gör när man ska tvätta fönster.

Misstag 1

Att välja en solig dag för att putsa dina fönster. Gör inte det här jobbet i den gassande solen för rengöringsmedlet torkar på de varma fönstren innan du hinner torka av det och lämnar ränder som är svåra att ta bort. Om du måste börja tvätta så börja på den skuggiga sidan av huset.

Misstag 2

Spraya rengöringsmedel ovanpå smuts och damm. Innan du sätter igång, sopa rent smuts från fönsterkarmen med en borste, eller tvätta av den med en trasa. Detta kommer att förhindra att smuts förvandlas till en lerig röra när den blandas med ett rengöringsmedel. Om din fönsterskärm ser särskilt smutsig ut, tvätta den med varmt, löddrande vatten och en mjuk borste, skölj sedan och låt torka innan du sätter tillbaka den. För att snabbt damma av skärmar och persienner rekommenderar vi att du går över båda sidorna med en mikrofiber dammduk eller öppnar spjälorna och går över var och en med en fuktig trasa följt av en torr.

Misstag 3

Man snålar med fönsterputs. Håll inte tillbaka på sprayen, speciellt om dina fönster ser extra smutsiga ut. Du behöver mycket rengöringsmedel för att lösa upp smutsen så att den kan torkas bort helt.

Misstag 4

Använda en gammal bomullstrasa eller tidningar för att torka dina fönster.

Vissa gillar att torka rutor med tidningspapper, men det är bättre att återanvända mikrofiberdukar. De är superabsorberande, tvättbara och lämnar glaset glänsande och ränderfritt.

Misstag 5

Rengör alla dina fönster på en dag. Du behöver bara putsa dina fönster två eller tre gånger om året, men det är ännu lättare om du delar upp jobbet och gör det rum för rum. När du städar, torka av ena sidan av fönstret horisontellt och den andra vertikalt. Om några ränder bildas, kommer du lätt att veta om de är på utsidan eller insidan

Misstag 6

Överanvändning av fönsterputs: Överdrivna mängder rengöringsmedel lämnar efter sig ränder och droppar. Applicera sparsamt och övermätta inte fönstren.

Misstag 7

Försumma kanter och hörn: Var uppmärksam på kanterna, hörnen och fönsterramar. Använd en svamp eller liten borste för att rengöra dem noggrant.

Misstag 8

Felaktig användning av en skrapa: Felaktig användning av skrapan lämnar efter sig streck och missade fläckar. Var även försiktig med skrapan inomhus så du inte får vatten på ditt golv

Vissa länkar på den här sidan kan vara affiliate länkar – kolla även in våra test av kaffebryggare eller test av gasolgrillar.

Länktips:

Kärcher fönstertvätt:

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 8

Last Updated on juni 14, 2024 by Patrik

Rulla till toppen