Hem » Hur man rengör glasögon bäst

Hur man rengör glasögon bäst

Hur man rengör glasögon bäst

Vi testar och går igenom vilka olika metoder det finns för att göra rent sina glasögon. Vi tar fram de bästa sätten och ger dig resultatet. – se även vårt test hur man rengör sina fönster bäst.

Fingeravtryck, fett, smuts eller svett! Det finns många olika sätt som dina glasögon blir smutsiga under dagen. Du behöver då rengöra dina glasögon för att få bra syn igen. Det är viktigt att rengöra på rätt sätt så du inte repar eller skadar glasögonen

Vi är oberoende i våra tester men om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig.

Vi går här igenom de 5 bästa sätten att rengöra glasögonen.

Mikrofiberduk för att göra rent glasögon

Att använda en mikrofiberduk för att rengöra dina glasögon är det bästa alternativet av flera skäl. Mikrofiberdukar är ett oumbärligt verktyg för att bevara och underhålla glasögonens kvalitet och skönhet. Nedanför går vi igenom hur och varför det är bäst att använda mikrofiberdukar för att rengöra dina glasögon.

Bästa sätt att göra rent sina glasögon är att använda mikrofiber duk. Vi rekommenderar att köpa hem ett paket med flera på en gång så kan du även tvätta dukarna i 40 grader när du behöver det samtidigt som du har flera rena som du kan använda dig av.

Rengöringsduk Mikrofiber

 • Paket med 14st dukar, tvättbara och prisvärda
 • Perfekt absorbering
 • Använd gärna ihop med rengöringsspray eller eventuellt diskmedel
 • Skonsamma mot glasögonens yta
 • Bäst för miljön

Hur man använder en mikrofiberduk:

 1. Kontrollera mikrofiberduken: Innan du använder mikrofiberduken bör du se till att den är ren och fri från smuts eller partiklar. Tvätta den sedan om det behövs men använd INTE sköljmedel.
 2. Ta bort större smuts: Skaka försiktigt dina glasögon för att ta bort eventuell lös smuts eller damm.
 3. Använd mikrofiberduken: Veckla ut mikrofiberduken och vik den på hälften eller i fyra delar för att skapa en ren yta att arbeta med.
 4. Torka av glasen: Torka glasögonens glas, både framsidan och baksidan, med den torra delen av mikrofiberduken. Applicera lätt tryck och torka i en cirkulär rörelse. Detta hjälper till att ta bort smuts och fingeravtryck.
 5. Polera glasen: Om det fortfarande skulle finns fingeravtryck eller fläckar kvar, använd då den torra delen av mikrofiberduken för att sedan polera glasen tills de är helt rena.

Varför använda mikrofiberduk?

 1. Mikrofiberdukar är skonsamma: Mikrofiberdukar är tillverkade av mycket små fibrer som är tunnare än mänskligt hår. Detta gör dem extremt mjuka och skonsamma mot glasögonens yta, vilket minskar risken för repor och skador.
 2. Utmärkt smuts- och fettavlägsning: Mikrofiberdukar är kända för sin förmåga att effektivt avlägsna smuts, fett och oljor utan att behöva använda hårda kemikalier eller rengöringsvätskor.
 3. Inga rester eller ludd: Mikrofiberdukar lämnar inte rester eller ludd på glasögonen efter rengöring, vilket ger en kristallklar vy.
 4. Hållbarhet: Mikrofiberdukar är hållbara och man kan tvätta och återanvända dem många gånger utan att de förlorar sin effektivitet.
 5. Kostnadseffektivt: Mikrofiberdukar är prisvärda och erbjuder ett kostnadseffektivt sätt att underhålla och rengöra dina glasögon i jämförelse med dyra rengöringsprodukter.
 6. Miljövänliga: Eftersom mikrofiberdukar inte kräver användning av kemikalier eller engångsprodukter är de mer miljövänliga och minskar avfallet.

I slutändan är användningen av en mikrofiberduk den bästa metoden för att rengöra dina glasögon, både när det gäller att upprätthålla deras klarhet och skönhet samt att skydda deras känsliga ytor. Det är en enkel och effektiv lösning som alla glasögonbärare kan dra nytta av. Genom att följa rätt teknik och vårda din mikrofiberduk kan du säkerställa att dina glasögon förblir i bästa skick under lång tid.

Diskmedel och ljummet vatten

Att använda diskmedel som rengöringsmedel för att rengöra dina glasögon kan vara ett effektivt och prisvärt alternativ, men det kräver försiktighet och korrekt användning. Nedan beskriver vi hur och varför det kan vara bäst att använda diskmedel för att rengöra dina glasögon. Diskmedel kan även med fördel användas till att tvätta fönster.

Rengöra glasögon

Hur man använder diskmedel för att göra rent:

 1. Skölj dina glasögon under ljummet vatten. Använd inte för varmt vatten för att tvätta dina glasögon.
 2. Ta bara en liten droppe diskmedel och tvätta försiktigt glasögonen mellan dina fingertoppar.
 3. Skölj noga: Skölj glasögonen noggrant under rinnande ljummet vatten för att ta bort all tvållösning. Se till att alla tvållödder är borta.
 4. Torka med en mikrofiberduk: Använd en ren mikrofiberduk för att försiktigt torka av glasen och ta bort eventuell kvarvarande fukt.

Varför använda diskmedel:

 1. Effektiv fettavlägsning: Diskmedel är utformade för att bryta ner fett och oljor, vilket gör dem effektiva för att ta bort fingeravtryck och smuts från glasögonens yta.
 2. Mild och skonsam: De flesta diskmedel är relativt milda och orsakar sällan skada på glasögonens beläggning eller yta när man använder de korrekt.
 3. Tillgänglighet: Diskmedel är lättillgängliga i de flesta hem och kräver ingen ytterligare kostnad för att rengöra dina glasögon.
 4. Kostnadseffektivt: Diskmedel är prisvärda och en flaska räcker länge när du använder det för att rengöra glasögon.
 5. Minskar bakterieansamling: Diskmedel kan effektivt ta bort bakterier och smuts som kan ackumuleras på glasögonens yta, vilket är särskilt viktigt om du delar dina glasögon med andra.

Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla diskmedel är lämpliga för att rengöra glasögon. Använd en mild och oparfymerad variant och undvik starka kemiska rengöringsmedel som kan skada dina glasögon. Dessutom bör du undvika att använda varmt eller kokande vatten eftersom det kan skada glasögonens beläggning.

Sammanfattningsvis kan diskmedel vara en effektiv lösning för att rengöra dina glasögon när det används med försiktighet och i rätt koncentration. Det är en bekväm och prisvärd metod som kan hjälpa dig att behålla dina glasögon i gott skick.

Rengöringsspray

Att använda en specialdesignad rengöringsspray är ett utmärkt sätt att rengöra dina glasögon på grund av dess effektivitet och skonsamhet gentemot glasens yta. Nedan beskrivs hur och varför det är bäst att använda rengöringsspray för att rengöra dina glasögon. Vi rekommenderar att köpa den här rengöringssprayen tillsammans med mikrofiberdukarna.

Rengöringsspray – Zeiss

 • Utan alkohol säkerställer en professionell och skonsam rengöring av glasögonglas
 • Tydlig sikt på några sekunder
 • Sprayen innehåller inga aggressiva rengöringsmaterial som attackerar glasögonen
 • Även idealisk för snabb rengöring av LCD-skärmar, smartphones, iPhone, iPads, surfplattor och bärbara datorer

Hur man använder rengöringsspray:

 1. Skaka flaskan: Innan du använder rengöringssprayen är det viktigt att skaka flaskan för att säkerställa att vätskan är jämnt fördelad.
 2. Spraya glasen: Håll glasögonen stadigt och spraya en liten mängd rengöringsspray på glasens båda sidor. Se till att täcka hela ytan jämnt.
 3. Vänta en kort stund: Låt rengöringssprayen sitta på glasen i några sekunder för att låta den lösa upp smuts och oljor.
 4. Torka av med en mikrofiberduk: Använd en ren och torr mikrofiberduk för att försiktigt torka bort rengöringssprayen och all smuts och fett den har löst upp. Torka i en cirkulär rörelse för bästa resultat.
 5. Inspektera resultaten: Efter rengöring, inspektera dina glasögon noggrant för att se till att de är helt rena. Om det fortfarande finns fläckar eller fingeravtryck, upprepa processen.

Varför använda rengöringsspray:

 1. Effektiv smutsavlägsning: Rengöringsspray är särskilt formulerat för att effektivt ta bort smuts, oljor och fingeravtryck från glasens yta. Det kan ta bort envisa fläckar som andra metoder kanske inte kan hantera.
 2. Skonsamt mot beläggningar: De flesta rengöringssprayer är utformade för att vara skonsamma mot beläggningar som kan finnas på glasögon, som antireflexbeläggningar eller reptåliga beläggningar.
 3. Snabb och bekväm: Användning av rengöringsspray är snabbt och enkelt, vilket gör det till ett praktiskt alternativ för att snabbt fräscha upp dina glasögon.
 4. Ingen repningsrisk: Rengöringsspray kombinerat med en mikrofiberduk minimerar risken för att repa glasen eftersom du inte behöver gnugga hårt för att ta bort smuts.
 5. Långvarig användning: En flaska med rengöringsspray räcker länge, och du kan använda den för att rengöra dina glasögon om och om igen.
 6. Förhindrar bakterieansamling: Rengöringsspray kan också bidra till att eliminera bakterier som kan ackumuleras på glasögonens yta.
 7. Passar olika glasögon: Rengöringsspray kan användas på olika typer av glasögon, inklusive solglasögon och sportglasögon.

Sammanfattningsvis är rengöringsspray en utmärkt lösning för att rengöra dina glasögon på ett effektivt och skonsamt sätt. Det ger en snabb och bekväm rengöringsprocess som bevarar glasens klarhet och kvalitet samtidigt som risken för repor minimeras. Det är ett värdefullt verktyg för alla glasögonbärare för att upprätthålla en tydlig och bekväm syn.

Våtservetter

Att använda rengöringsservetter för att rengöra dina glasögon är ett bekvämt och effektivt sätt att hålla dem rena och klara. Bästa metoden att göra rent glasögon när man inte har tillgång till något annat alternativ, i skolan, på stranden osv. Vi rekommenderar de här rengöringsservetterna i storpack som är prisvärda och perfekta att ha med sig för att snabbt göra rent glasögonen.

Rengöringsservetter – Swirl 50×3

 • Storpack 50st x 3pkt = 150st servetter
 • Skonsam rengöring av alla typer av glas med extra mjuk trasa.
 • Individuellt förpackad, hemma eller när du är på språng.
 • Perfekt lämpad även för plast och anti-reflekterande linser.

Nedan förklaras hur och varför det är bäst att använda rengöringsservetter för att rengöra dina glasögon.

Hur man använder rengöringsservetter:

 1. Förbered servetten: Ta en rengöringsservett ur förpackningen och vik den försiktigt ut.
 2. Torka av glasen: Använd den rengöringsservettens mjuka yta för att torka båda sidor av glasögonen. Torka försiktigt och applicera lätt tryck för att ta bort smuts och fingeravtryck.
 3. Polera glasögonen: Efter att ha torkat av glasen, använd den torra sidan av rengöringsservetten för att polera glasögonen och ta bort eventuella kvarvarande smuts eller vätska.
 4. Inspektera resultatet: Inspektera dina glasögon noggrant för att säkerställa att de är helt rena och fria från fläckar.

Varför använda rengöringsservetter:

 1. Praktiska och bärbara: Rengöringsservetter är lätta att bära med sig, vilket gör dem praktiska när du är på språng och behöver snabbt rengöra dina glasögon.
 2. Färdiga lösningar: Rengöringsservetter innehåller ofta en mild rengöringsvätska som är speciellt utformad för att ta bort smuts och olja från glasögonen.
 3. Ingen vätska krävs: Du behöver inte ha tillgång till vatten eller andra rengöringsmedel när du använder rengöringsservetter, vilket gör dem idealiska i situationer där dessa resurser är begränsade.
 4. Skonsam mot beläggningar: De flesta rengöringsservetter är utformade för att vara skonsamma mot beläggningar som kan finnas på glasögon, inklusive antireflexbeläggningar och reptåliga beläggningar.
 5. Inga repor eller skador: Eftersom rengöringsservetter är mjuka och icke-slipande minskar de risken för att repa glasen när de används korrekt.
 6. Snabb och enkel: Rengöringsservetter ger en snabb och enkel lösning för att rengöra glasögon utan att behöva använda flera steg eller verktyg.
 7. Kostnadseffektiva: Rengöringsservetter är prisvärda och en förpackning innehåller ofta flera servetter som räcker under en längre tid.
 8. Bakterieeliminering: Rengöringsservetter kan även hjälpa till att ta bort bakterier och mikroorganismer som kan ackumuleras på glasögonens yta.

Sammanfattningsvis är användningen av rengöringsservetter en praktisk och effektiv metod för att rengöra dina glasögon. De är bekväma att använda och är särskilt användbara när du behöver snabbt fräscha upp dina glasögon på resande fot. Dessutom är de skonsamma mot glasögonens yta och beläggningar, vilket hjälper till att förlänga livslängden på dina glasögon. Rengöringsservetter är ett oumbärligt verktyg för alla glasögonbärare för att bevara en tydlig och bekväm syn.

Ultraljudsrengörare för att göra rent glasögon

Att använda en ultraljudsrengörare för att rengöra dina glasögon är en avancerad och effektiv metod som ger många fördelar. Vi rekommenderar den här modellen som även kan användas att rengöra andra saker som smycken mm.

Ultraljudsrengörare – KECOOLKE 600 ml

 • Rengör dina glasögon, smycken mm
 • Ljudvågorna vibrerar med 48 kHz frekvens som garanterar att all smuts försvinner
 • Även svåråtkomliga hörn blir helt rena
 • Digital timer
 • Prisvärd

Läs gärna även våra test av bäst i test av dammsugarebästa stekpanna, bästa tvättmaskin eller bäst i test våffeljärn.

Här förklaras hur och varför det är bäst att använda en ultraljudsrengörare för att rengöra dina glasögon.

Hur man använder en ultraljudsrengörare:

 1. Fyll tanken med vatten: Börja med att fylla ultraljudsrengörarens tank med rent vatten. Fyll inte över det rekommenderade märket.
 2. Tillsätt rengöringslösning (valfritt): Om du även vill använda en specifik rengöringslösning för glasögon kan du tillsätta den i vattnet enligt tillverkarens anvisningar. Detta kan öka effektiviteten av rengöringen.
 3. Placera glasögonen i korgen: Placera dina glasögon i den medföljande korgen eller häng upp dem i tanken så att de inte berör botten direkt.
 4. Aktivera ultraljudsfunktionen: Inledningsvis slår du på ultraljudsrengöraren och låter den arbeta enligt den inställda tiden, vanligtvis några minuter. Under tiden utsätts glasögonen för ultraljudsvibrationer som även skapar små bubblor som imploderar och för att ta bort smuts och partiklar från glasögonens yta.
 5. Ta bort och skölj: Efter rengöringscykeln, ta försiktigt ut glasögonen och skölj dem noga under rinnande vatten för att ta bort eventuell kvarvarande rengöringslösning och partiklar.
 6. Torka av med en mikrofiberduk: Avsluta processen genom att torka av glasögonen med en ren mikrofiberduk för att få dem att glänsa.

Varför använda en ultraljudsrengörare:

 1. Djuprengöring: Ultraljudsrengörare erbjuder en djuprengöringseffekt som kan ta bort smuts och partiklar från även de svåråtkomliga delarna av glasögonen, inklusive skruvar och små springor.
 2. Tidsbesparande: Det tar vanligtvis bara några minuter för en ultraljudsrengörare att rengöra dina glasögon, vilket sparar tid och ansträngning jämfört med en manuell rengöring.
 3. Skonsam mot beläggningar: Ultraljudsrengörare är skonsamma mot glasögonens beläggningar, inklusive antireflexbeläggningar och reptåliga beläggningar, vilket minimerar risken för skador.
 4. Ingen repningsrisk: Eftersom ultraljudsrengöraren använder sig av vibrationer för att ta bort smuts och partiklar, finns det samtidigt ingen risk för repor eller skador på glasens yta.
 5. Effektiv vid rengöring av små detaljer: Ultraljudsrengörare är särskilt effektiva för att rengöra små detaljer och komponenter på glasögon, vilket samtidigt kan vara svårt att uppnå med manuell rengöring.
 6. Minskar bakterieansamling: Ultraljudsrengörare kan effektivt ta bort bakterier och mikroorganismer som kan ackumuleras på glasögonens yta.
 7. Användbart även för andra ändamål: Förutom glasögon kan du också använda en ultraljudsrengörare även för att rengöra smycken, klockor, elektronik och andra små föremål.

Sammanfattningsvis är användningen av en ultraljudsrengörare en effektiv och skonsam metod för att rengöra dina glasögon. Den erbjuder en djuprengöringseffekt som kan ta bort smuts och partiklar från även de mest svåråtkomliga områdena på glasögonen. Ultraljudsrengörare är en investering som kan förlänga livslängden och kvaliteten på dina glasögon samtidigt som de är en mångsidig lösning för att rengöra andra små föremål.

Se även våra test på vilken madrass som är bäst för ryggen eller vilken kaffebryggare som blev bäst i test.

Vissa länkar på den här sidan kan vara affiliate länkar, läs mer om affiliate här.

Länktips – Synsam – Läs mer om olika sorters glasögon.

Betygsätt den här artikeln

Betyg: 5 / 5. Röster 3

Last Updated on mars 8, 2024 by Patrik

Rulla till toppen